Valjakkokomitea1-13

4.9.2013

Valjakkoajokomitea Pöytäkirja 2/13

Valjakkokomitean kokous
Aika 12.3.2013 klo 17.30-21.20
Paikka Savijärvi, Sipoo
Läsnä Kati Honkanen, puheenjohtaja
Heikki Heiskanen
Hannu Kalalahti
Ben Simonsén
Juhani Ström
Leena Vähä-Erkkilä
Soila Lehmusvaara, sihteeri
Anna Aalto
Kirsi Visakoivu

1 Kokouksen avaus
Puheenjohtaja Kati Honkanen avasi kokouksen klo 17.30.

2 Sihteerin valinta
Sihteeriksi valittiin lajikomitean ulkopuolelta tehtävään kutsuttu Soila Lehmusvaara.

3 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
Kokous todettiin laillisesti kokoon kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

4 Työjärjestys
Hyväksyttiin kokouksen työjärjestys.

5 Edellisen kokouksen pöytäkirja
Tarkastettiin ja hyväksyttiin pöytäkirja 1/13.

6 Talous
Kuultiin talousvastaavan selvitys taloustilanteesta. Menoina on ollut mm. kaksi Tomas Erikssonin A-valmennusta sekä Andreas Hessen B-valmennus. Rahaa on käytettävissä ja suunnitelmissa on järjestää maajoukkuevalmennettaville psyykkistä valmennusta. Psyykkiselle valmennukselle olisi tar-vetta ja se on aiempien kokemuksien mukaan todettu tarpeelliseksi.
7 Edustukset SRL:n työryhmissä ym.

  • Hujo: Ben Simonsén (pienet lajit)
  • Koulutusvaliokunta: Juhani Ström
    Kuultiin koulutusvastaavan terveiset koulutusvaliokunnan 18.2. pidetystä kokouksesta. Koulutusjärjestelmän kehittämisprojekti on työn alla. Tavoitteena on saada tehtyä koulutuksia varten valmis materiaali. Seuraava kokous pidetään viikolla 13.
  • Sääntövaliokunta: Kati Honkanen
    Seuraava sääntövaliokunnan kokous on merkitty pidettäväksi elokuussa. Mai-nossääntöjen tulkinta on päivitetty helpommin ymmärrettävään muotoon.
  • Strategiatyöryhmä: Kati Honkanen
    Seuraava kokous 14.3.
  • TTT: Kati Honkanen
    Ajatuksena saada kilpailupaikoilla tavat siistiytymään.
  • Alueet: Kaikilla alueilla ei ole nimettynä valjakkoajolle edustajaa, vaikka ko. alueella olisikin valjakkoajotoimintaa. Kati ehdottaa näille alueille edustajaa, jonka jälkeen alueet päättävät itse jatkosta.
    ESRA Kati Honkanen (nimetty jo aiemmin)
    Häme Pekka Pusa (nimetty jo aiemmin)
    Itä-Suomi Ehdotetaan Leena Rimpiläistä
    Kaakkois-S. Merja Jormanainen-Ylijoki (”erikoislajit”, nimetty jo aiemmin),
    Kaakossa lisäksi useampi sopiva henkilö, esim. Essi Tillaeus
    Keski-Suomi Tanja Lampinen (”pienlajivastaava”, nimetty jo aiemmin)
    Lounais-S. Olavi Vainikainen (nimetty jo aiemmin)
    Pohjanmaa Ehdotetaan Tove Söderholmia
    Pohjois-S. Puuttuu
  • Lajien koordinointikokous: Kati Honkanen ja Kirsi Visakoivu
    Kokous 19.–21.4., jonne lähtevät Kati Honkanen ja Kirsi Visakoivu. Kokousta varten on SRL:sta annettu lajikomiteoiden puheenjohtajille ennakkotehtäväksi valmistella lajin 2014 tärkeimpiä kotimaisen kilpailutoiminnan tavoitteita, kehityskohteita sekä näihin liittyviä alustavia konkreettisia projektisuunnitelmia ja budjetti. Keskusteltiin ja käytiin läpi kehityskohteita.

8 Valmennus
Kuultiin valmennusvastaavan ja aluevalmennusvastaavan katsaus valmennustilanteeseen. Tulevia valmennuksia:
A 20.– 21.4., 31.5. – 2.6.
B 31.3. – 1.4., 4. – 5.5.
Alue 15. – 16.3. Urjala (Ben ja Heidi), 12. – 13.4. Urjala (Heidi), 4. – 5.5. Sa-vijärvi, max 14 valjakkoa (Ben), 24.- 25.5. Teijo (Ben)
A-valmennuksen yhteydessä kesäkuun alussa pidetään maajoukkuekuskeille strategian purkutilaisuus.
Andreas Hesse pääsee valmentamaan kesällä, alustavasti sovittiin valmennus 6. -7.7. Savijärvelle, Heikki Heiskanen selvittää sopivatko päivämäärät valmentajalle sekä selvittää Ypäjän tilavaraukset 2. – 3.11. B-valmennusta varten. Joulukuussa olisi tarkoitus järjestää vielä A-valmennus.
Aluevalmennuksissa on ollut kahdeksan uutta katsastettavaa valjakkoa. Aluevalmennuksen hinta on 35 €/ajokerta, jolla saadaan katettua valmennuksen kulut. Aluevalmennusvastaava Kirsi Visakoivu oli tehnyt erinomaisen laskelman helmikuun aluevalmennusten maksuista. Kirsi tekee jatkossa jokaisesta valmennuksesta vastaavan laskelman ja esittää ne komitean kokouksessa. Alueval-mennuksia on varaa järjestää vielä muutama, selvitellään mahdollisia päivämääriä ja valmennuspaikkoja.
Todettiin, että valmentajien sopimukset ovat katkolla syksyllä.
Keskusteltiin palautteesta koskien valmennusrenkaisiin varapaikoille otettavista valjakoista. Val-mennuspaikat ovat valjakkokohtaisia. Varapaikat jaetaan seuraavasti:
A-valmennus
1. Leena Vähä-Erkkilä/Sanna Tirkkonen
2. Parin varahevonen
3. A-renkaaseen kuuluva kuski maajoukkuevalmentajan hyväksymällä hevosella.
4. Muu maajoukkuevalmentajan hyväksymä valjakko.
B-valmennus
1. B-valmennuksen varalle nimetyt valjakot vuorotellen.
2. A-valmennukseen kuuluva kuski potentiaalisella hevosella.
3. Muu valmennusvastaavan ehdottama valjakko.
Valmennuksien ilmoittautumispäivämäärää tulee aikaistaa, jotta varalla olijoille saadaan ajoissa tieto vapaasta paikasta. Varasijalta valmennukseen pääsevien tulee ilmoittautua kahden päivän sisällä valmennusvastaavalle. Varasijalla olijat ilmoittavat itse seuraavalle varahenkilölle mikäli eivät käytä avautunutta valmennuspaikkaa.
Myös valmennuksesta poisjäännistä on ilmoitettava ajoissa valmennusvastaavalle. Poisjäännin syy on kerrottava valmennusvastaavalle. Ilmoittautumisajan päätyttyä poisjäännistä on esitettävä lää-kärin tai eläinlääkärin todistus.
Keskusteltiin valmentajan kuljettamisesta vastaavan henkilön mahdollisesta majoitustarpeesta Ypäjällä. Heikki Heiskanen tiedustelee miten asia hoidetaan muissa lajeissa.
Kati Honkaselle on tullut kysely valokuvauksesta ja videoinnista liiton valmennustilaisuuksissa. Kati on ollut yhteydessä Ratsastajainliittoon, jonka lakimies selvittää tilanteen. Valmennustilaisuudet ovat avoimia, mutta kuvattavalta henkilöltä olisi kohteliasta tiedustella kuvaamisesta ja kuvien julkaisusta.

9 Kilpailut
Kilpailuvastaava esitti kotimaisen sekä FEI:n kilpailukalenterin kaudelle 2013. Ypäjällä ei järjestä ennakkotiedoista poiketen Baltic cup-osakilpailua. Hannu toimittaa vielä myöhemmin päivitetyn version, kunhan päivämäärät ovat selvillä.
Ratsastajainliitosta on tullut huomautusta Baltic Cupin väärästä mainonnasta kansainvälisenä kil-pailuna. Kyseessä on kansallinen kilpailu.
Leena Vähä-Erkkilä on tarkentanut yhdessä Suomenratsujen kanssa suomenhevosten valjakkomestaruussääntöjä. Hämmennystä on herättänyt pienhevosten maratontempot, jotka lajisääntöjen
mukaan määritellään ponien mukaan. SuoRa on ymmärtänyt, että haluttaisiin järjestää kahdet mestaruudet, suomenhevosille sekä suomenpienhevosille. Väärinkäsitystä on oikaistu, tarkoitukse-na on järjestää yhdet suomenhevosmestaruudet. Leena on selvittänyt vastaavia käytäntöjä muiden rotumestaruuksien parissa. Norjassa vuonohevosten mestaruudet ajetaan lajiliiton säännöillä. Suomenhevosten mestaruussäännöistä puuttuu vielä maininta useammalla hevosella ajamisesta. SuoRan kokous pidetään huhtikuussa. Näillä näkymin suomenhevosmestaruus ajetaan lajisäännöillä.
Valjakkoajon SM-kisojen päästewardiksi on nimetty Pirkko Vainikainen. Kisoihin toivotaan teknistä asiantuntijaa. Ben tiedustelee kilpailuun tuomaria ulkomailta. Komitea huolehtii ulkomaisen tuomarin matkakuluista. Toiveena olisi, että ulkomainen tuomari voisi luennoida valjakkoväelle kilpailun yhteydessä.
PM-kisat ovat 10. – 14.7. Tanskassa. Ben tiedustelee ja selvittää mahdollista joukkueenjohtajaa.

10 Koulutukset
Valjakkoseminaari pidettiin 23.2. Ypäjällä. Osallistujia oli noin 30. Lisenssikoulutus pidetään 24.3. Savijärvellä. Ilmoittautuneita on tällä hetkellä 12 ja heidän lisäkseen kolme kouluttajaa. Salossa pidetään 21.4. Olavi Vainikaisen vetämänä kilpailujärjestäjäkoulutus. Lounais-Suomen aluejaosto on mukana koulutuksen järjestelyissä. Samaan aikaan Salossa pidetään myös tulospalveluohjelmakou-lutus Pirkko Vainikaisen johdolla. Ratamestarikurssi järjestetään 20.–21.4. Savijärvellä. Juuso laatii kutsun ja hoitaa ilmoittautumiskaavakkeen SRL:n sivuille. Juuso myös vastaanottaa ilmoittautumi-set. Kutsu tulee julkaista myös valjakko.netissä.
Todettiin, että kansalliselle stewardkurssille ei ole tällä hetkellä tarvetta. Kurssi järjestetään seuraa-van kerran syksyllä 2014.
Ehdotettiin estetuomarikoulutuksen järjestämistä Loimihaassa maratonkisan yhteydessä 30.6. Kurssi voisi olla kaksipäiväinen, jossa ennen maratonpäivää käytäisiin läpi mm. esteiden valmistelua ja seuraavana päivänä osallistujat voisivat olla mukana kilpailun järjestelyissä.
Syksyllä olisi tavoitteena järjestää valjakkoajon lajiseminaari. Alustavasti päivämääräksi sovittiin 8. – 10.11.
Uudet säännöt ovat tulleet voimaan 1.3. Tulevat sääntömuutosehdotukset myös KS I koskien tulee toimittaa Katille heinäkuun loppuun mennessä.
Komitea ehdottaa Ratsastajainliiton hallitukselle A-ratamestareiksi Heikki Heiskasta, Jyrki Jokelaa, Olavi Vainikaista ja Juha Vileniusta.
Kouluohjelmien nimet tulee päivittää liiton sivuille. Lista vanhasta nimestä ja sitä vastaavasta uudesta on toimitettu liittoon sekä Otolle valjakko.netissä julkaistavaksi.

11 Pohjoismainen toimihenkilövaihto
Pohjoismainen toimihenkilövaihto on aluillaan. Etenkin Norja on kiinnostunut vaihtamaan toimi-henkilöitä Suomen kanssa. Toimihenkilövaihdossa voitaisiin vaihtaa esim. tuomareita, ratamesta-reita ja stewardeja. Lähettäjämaa maksaa matkan, vastaanottaja huolehtii toimihenkilön kustan-nukset paikan päällä.

12 Arvokisatyöryhmä
Strategiaa on tarkoitus esitellä kevään viimeisessä valmennuksessa maajoukkueelle.

13 Valjakkoajon strategia 2020
Valjakkoseminaarissa laadittu strategia toimitetaan tiedoksi liiton strategiatyöryhmälle.

14 SRL:n kilpailujärjestelmän uudistaminen
Lisätään luonnokseen lajisääntöjen noudattaminen kaikilla tasoilla. Uudistusta käsitellään uudes-taan seuraavassa kokouksessa, johon komitean jäsenet valmistautuvat perehtymällä nykyiseen versioon.

15 Tiedotus
Päivitetään vanha valjakkoajoesite. Anna selvittelee asiaa, mm. kuka tekisi taiton. Rotuyhdistysten suunnalta on tullut kyselyjä jakaa lajiesitettä yhdistyksen omien julkaisujen ohessa jäsenilleen.

16 Muut asiat
Mynämäen seudun ratsastajien kokouksessa on ollut kymmenkunta valjakkoajosta kiinnostunutta-kuuntelemassa Tuire Suvannon esitystä lajista.
Keilakunkussa starttasi viisi junnukuskia. Lisäksi aluevalmennettavissa on mukana uusia junnuja.
Käsiteltiin Leena Kalalahden anomus valjakkomerkkisuoritusten vastaanottajaksi. Leenalla on suori-tusten vastaanottamiseen vaadittava koulutus, joten hän saa jatkossa vastaanottaa merkkisuori-tuksia. Kuntotestausta kuskeille kannatettiin.

17 Seuraava kokous
Loimaalla tiistaina 14.5. klo 17.30.

18 Kokouksen päättäminen
Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 21.20.
Puheenjohtaja Sihteeri
Kati Honkanen Soila Lehmusvaara
Liitteet Valjakkoajon kehityskohteet 2014
Valjakkoajon strategia 2020
Uuden kilpailujärjestelmän luonnos