Voittamaton Pölönen

1.6.2010

Nina Pölönen ja Sans Soucis olivat
voittamattomia myös vapaaohjelmakilpailussa

Nina Pölönen ja Sans Soucis ottivat voiton myös GP-tasoisessa vapaaohjelmakilpailussa Haminassa. Pölöselle voitto oli viikonlopun neljäs perättäinen. Tulokset sekä GP-luokassa että päivän GP- vapaaohjelmassa olivat lisäksi hänelle henkilökohtaiset ennätykset. Toiseksi ratsasti Jennie Larsson Ruotsista ja kolmanneksi Terhi Stegars Valet´lla.

- Laukanvaihdot olivat tänään oikein hyvät, mutta yksi passage muuttui laukaksi kun Sans Soucis ihmetteli TV-kameran suojusta, joka liikkui tuulessa., sanoi Pölönen.

Yhteistyö Sans Soucis´n kanssa on vain parantunut kahden viikon kilpailuputken aikana. Pölösen mielestä suuri kiitos kuuluu Kyran valmennuksille ja avulle Laakson kilpailujen verryttelyssä viikko sitten..
- Olemme neljän vuoden aikana  saaneet yhteistyön hevosen kanssa tiiviiksi ja luottavaiseksi. Lisäksi kilpailuissa tarvitaan oikea vire ja hyvää onnea, jotka molemmat nyt löytyivät, analysoi Pölönen.

Tuomari Pertti Paloheimo piti näkemistään suorituksista, mutta kaipaa ratsastajilta elävämpää musiikkia ja lisää luovuutta koreografioihin.
- Jennie Larsson oli valinnut hevoselleen erinomaisen musiikin. Suomalaiset ratsastajat voisivat esimerkiksi käyttää perinteistä humppaa ja jenkkaa elävöittämään suorituksia, hän ehdotti. Vapaaohjelma pitäisi itse asiassa vaihtaa noin kerran vuodessa, jotta sen huomioarvo tuomareiden silmissä olisi paras mahdollinen, sanoi Paloheimo.

Ruotsin Jennie Larsson käytti vapaaohjelmakilpailun mahdollisuuksia hyväkseen taitavimmin.
- Hänen hevosellaan on vaatimaton piaffe ja ratsastaja osasi sijoittaa tämän hevoselle vaikeimman liikkeen ohjelmaan juuri siten, että haitta vaatimattomuudesta oli pienin mahdollinen ja hyöty suurin mahdollinen, sanoi venäläinen tuomari Igor Kogan.

Terhi Stegarsin huolellinen ja korrekti ratsastus sai molemmilta tuomareilta kiitosta.
- Terhin koreografia oli hyvä ja hänen ratsastuksessaan varmuutta, joka tuo parhaat puolet hevosesta esiin, totesivat tuomarit Paloheimo ja Kogan.

Kouluratsastuksen SM-kilpailut ratsastetaan Oulussa elokuun alussa. Saksassa ammattikseen ratsastava Stegars on SM-kilpailujen aikana nuorten hevosten MM-kilpailussa eikä pääse Suomeen.
- Hevosten kanssa täytyy kuitenkin varautua siihen, että suunnitelmat voivat muuttua lyhyelläkin varoitusajalla. Tulen mielelläni SM-kisaan, jos se vain on mahdollista, sanoi Stegars.

Musiikki on kymmenen
prosenttia vapaaohjelmasuorituksesta
Kouluratsastuksen vapaaohjelmakilpailussa tuomaristo arvioi ratsukon teknisen suorituksen, koreografian sekä taiteellisen vaikutelman. Musiikki yksin on vain kymmenen prosenttia kokonaisuudesta. Suorituksen rytmisyys ja energisyys kuuluvat teknisiin ansioihin samoin harkittu riskinotto ja hevosen ja ratsastajan yhteistyön harmonia.

- Koreografia muodostuu areenan käytöstä ja siitä miten hyvin vaaditut liikkeet on sovitettu toisiinsa sekä ohjelman vaikeusasteesta.

- Hyvässä koreografiassa ratsastaja käyttää koko areenaa tasapuolisesti siten, että liikkeet ovat peilikuva toisistaan molemmissa kierroksissa. Lisäksi suorituksen pitää edetä loogisesti, olla ikään kuin ennustettavissa, luetteli Haminan kilpailun O-tuomari, hollantilainen Ghislain Fouarge.

Lisäksi ratsastajan tehtävänä on suunnitella ohjelma siten, että se tuo esiin hevosen parhaat ominaisuudet ja musiikki tukee suoritusta.

- Esimerkki huonosta koreografiasta on suoritus, joka muistuttaa ratsastettavia vakio-ohjelmia ja luovuus puuttuu, sanoi Tanskaa edustava tuomari Henriette Habenicht.

Ghislain Fouarge arvostelee noin 40 kansainvälistä kilpailua vuodessa. Viime vuonna hän oli MM-kilpailujen tuomaristossa ja seuraava suuri tehtävä on Pekingin olympialaisten kouluratsastus Hong Kongissa.