Vuoden palkittavat 2006

1.6.2010

Kajaanin ja Alavuden ratsastusseurat palkittiin vuoden parhaina

Lauantaina iltajuhlassa Ratsastajainliitto palkitsi vuonna 2006 ansioituneita seuroja, ratsastuskouluja, talleja, sekä toimihenkilöitä ja valmentajia. Vuoden ratsastusseura
-kilpailussa tavoitteena on palkita mahdollisimman monipuolisesta seuratoiminnasta, ja kannustaa aktiivisuuteen. Lomakkeessa oli kysymyksiä seitsemältä eri osa-alueelta: osallistumisaktiivisuus, kilpailu- ja valmennustoiminta, harraste- ja nuorisotoiminta, tiedotus, markkinointi, yhteistyö sekä yhteiskunnallisesti merkittävä toiminta. Kilpailuun otti osaa yhteensä 56 ratsastusseuraa. 

Palkinnot ovat 1.500 €, 1.000 € ja 500 €. Lisäksi arvotaan 500 euron palkinto kaikkien osallistuneiden seurojen kesken. Jaossa on myös erikoismainintoja yksittäisistä hienosti toteutetuista teoista ja hyvistä toimintamalleista.

Kajaanin Ratsastusseura:
Vuoden Ratsastusseura 2006 isojen kuntien sarjassa Kajaanin Ratsastusseurasta palkintoa oli noutamassa koko pöydällinen seura-aktiiveja puheenjohtaja Raija Koskelon johdolla.

Alavuden ratsastajat: Vuoden Ratsastusseura 2006 pienten kuntien sarjassa Tämä seura ei ole poistunut Vuoden Ratsastusseura -kilpailun palkintosijoilta vielä kertaakaan ja petraa vuoden 2005 kilpailussa saamansa toisen sijan jälleen voitoksi. Vuoden 2006 uutuustoiminnoista voitaisiin mainita entistä monipuolisempaan liikkumiseen kannustavat hevos- ja junnukerhot.

Ykkössija molemmissa sarjoissa meni seuralle, joka kirkasti viimevuotisen hopean kullaksi.
Molemmat voittajaseuroista ovat olleet erittäin pitkään Sinettiseuroja ja on hienoa huomata, että nuorisotoiminnan laatuseurat kunnostautuvat myös tässä kilpailussa, vaikka pelkällä Sinetillä ei saa kuin pari pistettä yli 100 pisteen mahdollisesta pistesaaliista.

Esteratsastuksen MM-estejoukkue: Vuoden ratsastusteko Mikael Forstén (K:nummi / Hollanti), Noora Pentti (Hki / Hollanti) ja Sebastian Numminen (K:nummi), jotka kaikki olivat palkintojenjakotilaisuuden aikana ulkomailla. Kolmikko teki historiaa osallistumalla ensimmäisinä suomalaisina esteratsastajina koskaan MM-kilpailuihin. Joukkue saavutti 20.sijan maailman ratsastuksen pyhätöksi kutsutussa Aachenissa, Saksassa.

Kauniaisten Ratsastajat: Vuoden kilpailunjärjestäjä Pienellä ja osaavalla joukolla KRG:n väki järjesti sekä esteiden Tapiola GP-finaalin että kansallisen estehallikilpailun 2006. Molemmissa tapahtumissa panostettiin hevosille tärkeään kentän pohjan kuntoon ja hevosten hyvinvointiin. Kilpailijat, yleisö ja yhteistyökumppanit oli huomioitu esimerkillisesti.
Pääsihteeri Fred Sundwall juonsi palkintoseremonian.

Kaksi vuoden tapahtumaa ja eritysmainintaa
Hämeen hevosnuorten suurtapahtuma Passion Tampereella Kyseessä oli erityisesti nuorille suunnattu suurtapahtuma ja uusi tapa markkinoida lajia.

Järjestäjänä oli Hämeen alueen kymmenen hengen työryhmä. Toteutuksesta vastasi noin sata vapaaehtoista hevosten ystävää ja esiintyjiä oli viitisenkymmentä. Tapahtuma houkutteli paikalle yli 5000 kävijää yli aluerajojen.

Kotkan Ratsastajien näkyvyystempaus
Pimeimpään vuodenaikaan joulukuussa järjestetty näkyvyystempaus edisti ratsukoiden ja muiden liikenteenkäyttäjien turvallisuustietoutta. Tempaus kokosi 23 hevosta ja parikymmentä kävelijää vaikuttavaksi valoisaksi jonoksi pimeille teille. Letkan alussa ja lopussa ajoi hätävilkuin varusteltu auto. Seura oli saanut yhteistyökumppaneilta heijastinloimia, heijastimia sekä autot lainaksi. Toteutus oli erinomainen esimerkki aktiivisesta ja positiivisesti hoidetusta tiedotustyöstä ja ylitti näkyvästi paikallisten tiedotusvälineiden uutiskynnyksen.

Palkitut henkilöt, koulut ja tallit

Vuoden ratsastuksenopettaja: Mariitta Jalassola
Turengin ratsastuskoulusta. Hän on opettanut ratsastusta vuodesta 1980 ja suorittanut ratsastuksenopettajan tutkinnon Englannissa ja ratsastuksenohjaajan tutkinnon Suomessa. Mariitta on tinkimätön turvallisuuden ja hevosen hyvinvoinnin suhteen. Hänellä on SRL:n ja kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n steward-oikeudet (henkilö joka valvoo sääntöjen noudattamista ja hevosen hyvinvoinnin kunnioittamista ratsastuskilpailuissa). Hän pitää monipuolisia tunteja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Hänen oppilaansa kilpailevat menestyksekkäästi aluetasolla estekisoissa.

Vuoden toimihenkilö: Ari Eriksson Kangasalan ratsastajista
Ari on aina mukana kaikissa talkoissa ja kisoissa auttamassa ja tuomaroimassa, myös lähiseurat saavat osansa Arin avusta. Hän on edistänyt Hämeen aluetoimintaa ja on pyyteetön avunantaja sekä aktiivisesti kiinnostunut ratsastuksen edistämisestä. Ari on Ratsastajainliiton aluevaliokunnan puheenjohtaja.

Vuoden ratsastaja: Kyra Kyrklund
Palkintojen jakohetkellä maailmancupin finaalissa Las Vegasissa, USA:ssa. Hänen vuoden 2006 ylittämättömiä ansioitaan ovat  MM-kilpailusijoitukset sekä menestys maailmancupissa.

Tuorin Ratsutila Huittisissa on vuoden talli 
Ella ja Jukka Tuori: Vuoden 2006 talli Kilpailuun osallistuvat kaikki SRL:n hyväksymät tallit, jotka palauttavat vuosi-ilmoituksensa ajallaan. Tallitarkastajat arvioivat talleja vuosittaisilla käynneillään ja valitsevat parhaat tallit jatkoon omilta alueiltaan. Valintaperusteita ovat tarkastuskäynnin ohella vuosi-ilmoituslomakkeessa ilmoitetut tiedot sekä tallin internetsivut.

Yllä kuvassa vuoden 2006 eri lajeissa valiomerkin saavuttaneita ratsastajia.

Tuorin ratsutilan toiminta on monipuolista. Talli tarjoaa ratsastuskoulupalveluiden lisäksi ratsastusterapiaa, eläinfysioterapiaa, talutusratsastusta sekä majoituspalveluita. Talli toimii myös yhteistyössä Huittisten seudun ratsastajat ry:n kanssa järjestäen kilpailuja, koulutuksia, retkiä ja toimintapäiviä.  Henkilökunta on koulutettua. Kaikesta opetuksesta vastaa pätevä opettaja tai ohjaaja, henkilökunta on hankkinut ensiapukoulutuksen. Tallilla on turvallisuusasiakirja. Ratsastusryhmien koko on 5-8 ratsukkoa / tunti. Talli täyttää EU-määräykset. Lisäksi asiakkailla on käytössä hyvät sosiaalitilat.  Nettisivut on toteutettu selkeästi, henkilökunnan ja hevosten esittelyt ovat täsmällisiä. Ajo-ohjeet ja tarvittava perustieto on helposti saatavilla.

Erikoismaininnat 

Voittaja Varkauden Urheiluratsastajat: 500 euron stipendi Tallityttö-projektista Tallitytöt ovat tuttu juttu, mutta VUR:in idea toteuttamiselle uusi. Kokeneet junnut auttavat tallilla alkeiskurssilaisia. Seura organisoi vuorot. Tallitytöt saavat tehtävästä korvauksen, jonka seura ja talli maksavat puoliksi tilille, josta rahoitetaan ratsastuskoulun oppilaiden osallistumista ratsastuskoulujen mestaruuskilpailuihin. Erityisen hyvä idea on myös seuran teettämät keltaiset huomioliivit, joiden selässä lukee tallityttö. Näin alkeiskurssilaisten on helppo tietää, keneltä voi kysyä apua ja tallitytöt myös itse tarjoavat aktiivisesti apuaan.

Suomen Matkaratsastusseura: toinen sija ja 500 euron stipendi
Seura on tehnyt aktiivista työtä lajin levittämiseksi. Seura järjestää runsaasti matkaratsastuskilpailuja eri tasoilla ja seuralla on hyvin päivitetyt nettisivut.  Erityisen hienoa on seuran itse ja yhteistyössä muiden ratsastusseurojen kanssa järjestämät matkaratsastuksen starttikurssit. Lisäksi seura hoitaa yhteistyön maanomistajien kanssa erinomaisesti. Vuonna 2006 seura on ollut yhteydessä 250 maanomistajaan tai yksityiseen tiekuntaan. Maanomistajia myös muistetaan kiitoksin, kutsuin ja kakkukahvitarjoiluilla.

Vuoden ratsastusseura -kilpailu, sijoittuneet
Mäntyharjun Ratsastajat:
3. palkinto pienten kuntien sarjassa Tämä seura osallistui palkittavien illalliselle myös viime vuonna.  Valmennuksia, kilpailuja sekä erilaisia retkiä ja reissuja järjestetään tiheään tahtiin. Seuralla on sekä nuorisotoiminnan laatuseuran Sinettitunnus että SLU:n myöntämä Liikunnan Ekomerkki. Hauskana yksityiskohtana voisi mainita, että seura muistaa kaikkia ylioppilaaksi valmistuvia seuran jäseniä kortilla.Tämä seura tulee SRL:n Kaakkois-Suomen alueelta, vajaan 7000 asukkaan Mäntyharjusta. Ja vaikka asukasmäärä tuplaantuu kesäisin, lähes 190 jäsentä on hieno saavutus. Veljespari Liikanen viihdytti juhlaväkeä.

Oulun Ratsastajat 3. palkinto isojen kuntien sarjassa Isojen kuntien sarjassa taistoa käytiin kahden pohjoissuomalaisen ja yhden Kaakkois-Suomen seuran välillä. Vuosi 2006 oli nyt kolmanneksi sijoittuneelle seuralle juhlavuosi. Seuran toiminta huomioitiin myös valtakunnallisesti Wihuri-palkinnolla. Kisajärjestäjänä seura kuuluu ehdottomasti maamme kärkikaartiin sekä määrällisesti että laadullisestikin mitaten. Harrastepuolella viime vuoden kokeiluihin kuului muun muassa vauhdikas hevosjalkapallo.

Iron Team Riders Rautalammilta: 2. palkinto pienten kuntien sarjassa Tämän seuran hevoskerhotoimintaan osallistuu noin prosentti seuran kotikunnan asukasmäärästä! Hevoskerhoiän ohittaneille junioreille on nuorisoklubi, jolla on kerran viikossa ohjattu teemailta. Sen lisäksi nuoret voivat neljänä iltana viikossa kokoontua maneesituvan klubitiloissa. Nuorisotoiminnan Sinettiä seuralla ei vielä ole, mutta ensi vuonna asian laita on jo todennäköisesti toinen. 3700 asukkaan Rautalammilta tulee reilun 100 hengen seura Iron Team Riders ry.

Kotkan Ratsastajat 2. palkinto isojen kuntien sarjassa Tämän seuran monipuolista toimintaa kuvaa ehkä parhaiten se, että kilpailulomakkeen liitteenä olleessa tapahtumakalenterissa oli hiljaisinakin kuukausina yli 10 erilaista toimintoa, ja vilkkaimpina tämä määrä vielä tuplaantui. Lisäksi seura vastaa 30-paikkaisesta tallista sekä 14 tuntihevosen ratsastuskoulutoiminnasta kokonaisuudessaan. SRL:n Vuoden Ratsastusseura - kilpailun palkintosijoilla seura on nyt ensimmäistä kertaa, mutta tunnustusta tuli jo viime vuonna maakunnallisen Wihuri-palkinnon ja tämän vuoden alusta myönnetyn Sinetin kautta.

Seura-arvonnan voittaja: Ratsuteam Kempeleestä

Toimintakertomus 2006, suunnitelmat ja talousarviot 2007 ja 2008 ovat luettavissa www.ratsastus.fi  -sivuston materiaalisalkusta.

Teksti Tiia Inkeroinen
Kuvat Marcus Westermark