Yli-Huhtala maastoradalla kentässä SM-kärkeen

1.6.2010

Maija Yli-Huhtala ja Twins United hyppäsivät johtoon kenttäratsastuksen Suomen mestaruuskilpailuissa Keravalla voittamalla maastoesteet nopeimmalla ajalla. Eilisen kouluratsastuskokeen jälkeen ratsukko oli kolmas. Hopeassa on kiinni Pauliina Marttila ja Intermezzo ennen Perttu Purasta hevosella Kuldbergs Maya.

Yli-Huhtalalla on kaulaa Marttilaan ennen sunnuntain ratkaisevaa rataestekoetta 4,5 pistettä, joten hänellä on varaa vain yhteen pudotukseen kultamitalin saadakseen. Ratsastaja lähtee esteille kuitenkin luottavaisin mielin.

-Maija ja Twins United. 

Twins United ei tee yleensä virheitä, jos niitä tulee huomenna, ne ovat sitten minun. Hevonen on tasaisen vahva kaikessa, koulua täytyy työstää eniten. Eilen se oli niin jännittynyt ja kuuma, että koulurata oli todella, todella pitkän tuntuinen, kun yritin saada sen menemään rikkeittä, kertoo huittislainen, 27-vuotias Yli-Huhtala.

Yli-Huhtala ja Twins United ovat kilpailleet tällä kaudella hyvällä menestyksellä kahden tähden tasolla ja tavoitteena on nousta kolmen tähden kilpailuihin. Hakusessa on karsintatulos senioreiden EM-kilpailuihin ensi vuonna.

- Debytoimme viikon päästä Ruotsissa kolmen tähden kansallisessa kilpailussa, lisäksi pitäisi saada kvaali pitkästä kolmen tähden kilpailusta. Ei kuitenkaan riitä, että ylittää rajan, vaan kisojen pitää mennä niin hyvin, että uskaltaa lähteä EM-tasolle. Minulla on onneksi turvallinen hevonen, jolla on paljon kapasiteettia ja se on myös viisas, osaa katsoa miten pitää hypätä, Yli-Huhtala sanoo.

Viime vuonna täysin uusittu, Simo Leppäsen suunnittelema maastorata kulkee Keravan ratsastuskeskuksen läheisessä Ollilan laaksossa. Paljon kehuja saanutta maastorataa on pitkin kesää hienosäädetty ja osittain uusittu elokuun kisaviikonloppua varten.

Simo Leppänen, tehtävässään hienosti onnistunut ratamestari.

- Kiva, sujuvampi ratsastaa kuin ajattelin, vaikka siinä oli paljon kääntymisiä. Otin vain neljä sekuntia yliaikaa. Yli-Huhtala sanoo. Kaikki ratsukot saivat maastossa aikavirheen.

Mestaruudet ratkaistaan avoimen kansainvälisen kahden tähden luokan sisällä, jossa on osallistujia myös Ruotsista, Virosta ja Liettuasta.

Nuorten kärjessä Sanna Siltakorpi ja Lucky Accord

Viime vuoden hopeamitalisti Sanna Siltakorpi ja Lucky Accord nousivat maasto-osuudella niukkaan johtoon. Eroa seuraavana olevaan Anna-Riikka Sulanderiin on kuitenkin vain 0,6 pistettä. Sulander, tuore nuorten pohjoismaiden mestari, oli koulukokeen jälkeen johdossa hevosella Lorenzo III, mutta sai hieman enemmän yliaikaa maastoesteillä. Kolmantena on Juulia Savonlahti ja Double Dancer.

Siltakorpi on iloisen yllättynyt kärkipaikastaan.

- Maasto ei sujunut ihan niin hyvin kuin olisi pitänyt, varsinkin kapeat esteet tuottivat haasteita ja aikaa sai ratsastaa melko lailla. Vaikka Lucky Accord on kisannut paljon, on se silti paikoin varovainen ja varsinkin alkuradasta se hyppää turhan isosti", Siltakorpi tuumii.

Huomiseen ratsastaja lähtee nöyrin mielin, sillä hevonen voi olla väsynyt ja siitä seurata turhia virheitä. Siltakorpi on vahva mitalisuosikki, hänellä on ennestään kahdeksan henkilökohtaista SM-mitalia, joista neljä kultaista.
Junioreiden mestaruuskilpaa johtaa maastokokeen jälkeen 18-vuotias Ann-Niina Kiviniitty hevosella Zinnia.

- Maastossa oli paljon tehtäviä, muun muassa haastavia linjoja. Penkit olivat hankalat, niille ei meinannut löytyä askelia, summaa Kiviniitty päivän suoritustaan. Zinnia on 8-vuotias, Piia Pantsun kasvattama tamma.

Piia Pantsu toisena kansainvälisessä luokassa

Viime kesänä senioreiden SM-kultaa Keravalla voittanut Piia Pantsu ratsastaa kilpailuissa vasta 6-vuotiaalla hevosella Edda Jm, joka on hänen luonaan Ruotsissa koulutettavana. Pantsu kilpailee sijoituksista yhden tähden kansainvälisessä kilpailussa nuorten SM-kisojen ulkopuolella ja on luokassa yhteistuloksissa toisella sijalla.
Pantsu on siirtynyt kenttäkuvioista esteratsastuksen pariin menestyksekkäästi, mutta valmentaa ja kilpailee edelleen myös vanhassa lajissaan. Tuttu varmuus maastoradalla löytyi hetken hakemisen jälkeen.

-Piia ja Edda vesiesteellä. 

Olihan se aika jännää, menin muutaman esteen alussa vähän rauhallisemmin, piti saada päälle automaattituntuma, normaalifiilis. Rata oli kiva kaikin puolin, riitti tehtäviä, oli ylä- ja alamäkeä, oikein hyvä yhden tähden kansainvälisen tason rata, Pantsu kiittää.
Pantsun hevonen on hänen kuulun kenttähevosensa Karuson kasvattajan, Jan Marttorin, omistama ja siitä on tarkoitus tehdä kansainvälisen tason kenttäratsu. Hevosta ratsuttaa ja kilpailuttaa pääasiassa Pantsun oppilas.

- Se on esimerkkitapaus, ei yrittänyt mennä ohi ja teki hienot hypyt. Tarkoitus oli vain hakea sille hyvää kokemusta, en edes tiennyt mikä ihanneaika radalla oli, Pantsu kertoo.

Kilpailujen yhteydessä järjestettiin myös Pantsun kenttäratsastusklinikka.

Kilpailut jatkuvat huomenna sunnuntaina rataestekokeella alkaen klo 11.30. Senioreiden SM-luokka on vuorossa noin klo 14.

Kiitokset tiedoteavustuksesta ja tulospalvelusta: Keravan kisojen tiedotustiimi: Anna Svensk, Minna Svensk ja Minna Ruolanto

Kokonaistulokset Keravan kenttäratsastuskilpailuissa
koulu- ja maastokokeen jälkeen 23.8. ennen rataestekoetta.

CIC** senioreiden SM-kilpailu
1) Maija Yli-Huhtala / Twins United 53,8,
2) Pauliina Marttila / Intermezzo 58,3,
3) Perttu Puranen / Kuldbjerg Maya 60,5,
4)Cajus Aminoff / Ranetto 63,4,
5) Pauliina Marttila / Unimorka 63,8,
6) Minna Leppälä / Rossi Puh 72,2,
7) Wilhelmiina Rantanen / Lirs 113,3,
8) Aki Karhapää / Alecey 115,4,
Hyl. maastokokeessa: Esti Laaksonen / Flaming Ergalad 1876 (Kaarina)

CIC* nuorten SM-kilpailu
1) Sanna Siltakorpi / Lucky Accord 47,9
2) Anna-Riikka Sulander / Lorenzo III 48,8
3) Juulia Savonlahti / Double Dancer 74,8
 
Helppo luokka, junioreiden SM-kilpailu
1) Ann-Niina Kiviniitty / Zinnia, 53,9,
2) Ida Säntti / Weinika, 54,3
3) Elmo Jankari / Don Rabiatos, 55,3

Alustava aikataulu
Sunnuntai 24.8. Rataestekoe
klo 11.30                              Nuorten SM - Luokka 2 CIC* Vaativa B
klo 12.30-13.30                     Piia Pantsun klinikka, ryhmä 3
klo 14.00                              Senioreiden SM - Luokka 1 CIC** Vaativa A
klo 15.00                              Junioreiden SM - Luokka 3 helppo
klo 16.30-18.30                     Piia Pantsun klinikka, ryhmät 1 ja 2

Täydet tulokset, kansainvälinen avoin kilpailu

Kenttäkilpailu, Luokka 1, CIC** vaativa A
1) Maija Yli-Huhtala / Twins United (Varsa), 53,8, 2) Pauliina Marttila / Intermezzo (Varsa), 58,3, 3) Perttu Puranen / Kuldbjerg Maya (Ones),60,5, 4)Cajus Aminoff / Ranetto (Ones), -63,4, 5) Pauliina Marttila / Unimorka (Varsa), 63,8, 6) Minna Leppälä / Rossi Puh (RCC), 72,2, 6) Anu Altvälja / Colia Pol-Smak (EST), 74,7, 8) Emma Lundqvist / Flowerhill Presence (SWE), 80,2, 9) Dangoule Lastauskaite / Finejus (LTH), 90,7, 10) Wilhelmiina Rantanen / Lirs (Niinisalo), 113,3, 11) Aki Karhapää / Alecey (Pohjois-Karjala), 115,4, 12) Anu Altvälja / Tessa (EST), 117,8,
Hyl. maastokokeessa: Esti Laaksonen / Flaming Ergalad 1876 (Kaarina)

Kenttäkilpailu, Luokka 2, CIC*,
1) Sanna Siltakorpi / Lucky Accord (Tampereen Ratsastusseura), 47,9, 2) Piia Pantsu / Edda Jm (Kotkan Ratsastajat ry), 48,4, 3) Anna-Riikka Sulander / Lorenzo III (Kangasalan Ratsastajat), 48,5, 4) Johanna Reunanen / Santa Lucia (Ratsastusseura Varsa), 69,1, 5) Enni Huttunen / Mid Time (Ones Again Riders ry), 70,9, 6) Wilhelmiina Rantanen / Cassiopeia II (Niinisalon Ratsastajat), 72,1, 7) Paavo Huttunen / Vinci (Ones Again Riders ry), 74,5, 8) Juulia Savonlahti / Double Dancer (Riding Club Cavalor), 74,8, 9) Siret Saks / Wiplala S (Estonia), 75,8, 10) Kira Peltola / Orphy van Het Kwenenbos (Pohjois-Karjalan Urheiluratsas), 76,2, 11) Aldo Kanepi / Groy (Estonia), 101,6, 12) Inga Adomelyte / Siela (Lithuania), 115,8, 13) Sara Hakala / F J Amir Al-Bahr (Riding Club Cavalor), 134,7, 14) Kerstin Valdsalu / Leonardo (Estonia), 151,7, 15) Mikk Nõmm / Albus Dumbledor (Estonia), 163,4,
Hyl. maastokokeessa: Vilvi Laanet / Shameedia (Estonia), 999,3,  Siiri Wickström / Ballingowan Chelsea (Ratsastusseura Ork), 999,3

Kenttäkilpailu, Luokka 3, Helppo hevoset
1) Salla Aario / Celtas Chibougamau (Ones Again Riders ry), 49,3, 2) Kristiina Honko / Pluto II (Pedersin Ratsastajat), 52,8, 3) Heidi Lammi / Helena Hallakko (Tampereen Ratsastusseura), 53,3, 4) Ann-Niina Kiviniitty / Zinnia (Urheilurats.Seura Tammer Rider), 53,9, 5) Ida Säntti / Weinika (Ulvila), 54,3 6) Elmo Jankari / Don Rabiatos (Turun Ratsastajat), 55,3, 7) Elsi Norhio / Larioni's Lucky Boy (Karlvikin Ratsastajat), 58,2, 8) Olivia Levänen / Tayson Damkaer (Lounais-Espoon Ratsastajat), 58,6, 9) Ronja Heikkinen / Vigo (Oulun Ratsastajat), 63,9, 10) Asta Meriläinen / Irben (Lohjan Ratsastajat), 66,1, 11) Ann-Niina Kiviniitty / Kicki-Rose Swe 1971 (Urheilurats.Seura Tammer Rider), 66,8, 12) Estelle Jansson / Wega (Karlvikin Ratsastajat), 71,8, 13) Martina Häggblom / Daros (Lounais-Espoon Ratsastajat), 77,1, 14) Katri Mumm / Calderon (EST), 79,6, 15) Paavo Huttunen / Feril (Ones Again Riders ry), 82,1, 16) Elisa Mutanen / Flipers (Pohjois-Karjalan Urheiluratsas), 87,9, 17) Perttu Puranen / Quistro (Ones Again Riders ry), 88,3, 18) Cajus Aminoff / Foxattac (Ones Again Riders ry), 105,8, 19) Henrik Wickström / Grilett (Ratsastusseura Ork), 114,2, 20) Sari-Emilia Sihvonen / Labadia (Kilpa-Ja Harrasteratsastajat), 155,5, 21) Elisa Koponen / James II (Kuopion Ratsastajat), 210,5,
Hyl. maastokokeessa: Sari-Emilia Sihvonen / Enrico (Kilpa-Ja Harrasteratsastajat), Elina Luikku / Saigon (Kuopion Ratsastajat), Maarja Martinson / Frii (Estonia), Minna Söderström / Ambrosa (Nevaksen Ratsastajat ry), Anni Kärkkäinen / Picur (Tuomarinkylän Ratsastajat), Saara Tuorilainen / Pagan Star (Iisalmen Ratsastajat)


 

TELEVISIOINTI
Urheilukanava: kisoista tulossa lähetykset Urheilukanavalla, lisätietoja www.urheilukanava.fi  
Horsetube: koko kenttäkilpailut, runsaasti myös muuta ratsastusta www.horsetube.fi

LINKKEJÄ
Kilpailukutsu, ilmoittautuneet ja tulokset: http://kipa.ratsastus.fi
Ratsastajainliiton sivut: www.ratsastus.fi
Kisajärjestäjän sivut: http://kerra.sporttisaitti.com/