Vapaaehtoistoiminnassa karttuva osaaminen näkyväksi

16.8.2022

Ratsastajainliitto ja osaamiskeskus Kentauri käynnistävät elokuussa noin puolen vuoden mittaisen kokeilun nimeltä ”Nuoret osaajina, taidot esiin – NOSTE”. Sen aikana testaamme aiheesta kiinnostuneiden, nuorten kanssa osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen työkaluja, joiden avulla nostetaan esille seuratoiminnasta hankittuja työelämätaitoja.  

Toiminta ratsastusseurassa tuottaa taitoja, joita myös työelämässä arvostetaan. Esimerkiksi kyky ottaa vastuuta, tehdä yhteistyötä muiden kanssa ja muodostaa itsenäisiä päätöksiä ohjeiden perusteella hyödyttävät nuorta millä alalla ja työpaikalla tahansa.  

Karttunut osaaminen voi kuitenkin olla piilevää, eikä oman osaamisen sanoittaminen ja kuvaaminen ole nuorelle helppoa. Erityisesti ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitojen hahmottamiseen tarvitaan usein toisten apua. Järjestöissäkään ei välttämättä tiedetä riittävän hyvin, millaista osaamista vapaaehtoistoiminnassa syntyy. Osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen on kuitenkin olemassa hyviä työkaluja – täytyy vain löytää ne, jotka palvelevat niin nuoria, järjestöä kuin työnantajiakin.  

NOSTE-kokeilun aikana tuotamme nuorille tietoa heidän osaamisestaan ja annamme välineitä, joiden avulla nuorilla on mahdollisuus rakentaa omaa urapolkuaan. Lisäksi tavoitteena on rakentaa osaamiskartta järjestön toiminnassa hankittavista taidoista, parantaa yhteiskunnallista tietoisuutta vapaaehtoistoiminnasta taitojen kehittäjänä sekä synnyttää vuoropuhelua eri toimijoiden välillä. NOSTE-kokeilu on suunnattu nuorille seuratoimijoille, mutta toivottavasti saamme hyödyntää saatua kokemusta myös laajemmin läpi Ratsastajainliiton vapaaehtoistoiminnan.

 

18 – 23 -vuotias seuratoiminnan aktiivi: Hae mukaan NOSTE-kokeiluun ja tunnista osaamisesi 

Haluaisitko hyödyntää seuratoiminnassa karttunutta kokemusta työelämään hakeutuessasi? Kutsumme sinut, seuratoiminnan aktiivinen nuori, hakemaan mukaan tähän kokeiluun! Valitsemme mukaan NOSTE-kokeiluun hakemusten perusteella noin 15 nuorta, jotka ovat iältään 18 – 23 -vuotiaita ja Ratsastajainliiton jäsenseurojen jäseniä.

Hae mukaan täyttämällä lomake täällä: https://q.surveypal.com/NOSTE-pilotti-hakulomake 

tai lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi osoitteella: kaisa.kaho@ratsastus.fi viimeistään perjantaina 19.8. Kerro hakemuksessasi: 

  • perustiedot itsestäsi, ratsastusseurasi ja hevostaustasi lyhyesti 

  • millaista vapaaehtoistyötä olet tehnyt (huomaa, että olet voinut kerryttää kokemusta muuallakin kuin ratsastusseurassa) 

  • miksi haluat mukaan 

  • muut tarpeelliseksi katsomasi asiat 

 

NOSTE-kokeilun aikana mukaan valituille nuorille järjestetään 2-3 osaamisen sanoittamisen työpajaa välitehtävineen. Lisäksi Ratsastajainliitto ja Kentauri järjestävät yritysfoorumin ja päätösseminaarin, joihin pääsevät mukaan myös muut kiinnostuneet. Seuraa Ratsastajainliiton kanavia, niin pysyt kärryillä! 

Lisätietoja: 
Kaisa Kähö, Suomen Ratsastajainliitto ry 
kaisa.kaho@ratsastus.fi