Ahlmannin Taloubet Z hyppäsi historiaan Leipzigin mc-esteillä, Kontio etenee vakuuttavassa tahdissa

21.1.2018


Christian Ahlmann ja Taloubet Z, Leipzig 2018, kuva Outi Räisänen

Christian Ahlmannin Taloubet Z hyppäsi historiaan Leipzigin mc-esteillä
Anna-Julia Kontio etenee vakuuttavassa tahdissa

Leipzigin maailmancupin kotiyleisö puhkesi raikuviin suosionosoituksiin seisaaltaan, kun Saksan Christian Ahlmann kiidätti menestysratsunsa Taloubet Z:n viimeisenä uusinnan lähtijänä voittoon. Voiton koskettavuus korostui, kun kyseessä oli 18-vuotiaan huippuoriin jäähyväiskilpailu. Ratsukolla on takanaan huikea ura. Kaksikko on voittanut Leipzigissä maailmancupin finaalin 2011 sekä kaksi merkittävää GP-voittoa. Hallussa on mm. myös Riosta joukkuepronssia ja Aachenista EM-joukkuehopeaa. Helsingin GP:n sekä maailmancupin superori voitti 2010.

Perusradalta uusintaan eteni viisitoista ratsukkoa, joista seitsemän selvitti sen virheittä. Erot ajassa olivat erittäin tiukat. Toisiksi nousivat Kolumbian Carlos Enrique Lopez Lizarazo ja Admara ja kolmansiksi Hollannin Harrie Smolders ja Zinius.


Anna-Julia Kontio - Lorenzo Leipzigin maailmancupissa 2018, kuva Outi Räisänen

Suomen Anna-Julia Kontio teki syksyllä vauhdikkaan comebackin maailman huippunimien joukkoon. Uusi ratsu Lorenzo debytoi Kontion kanssa ensi kertaa 150-tasolla marraskuussa, minkä jälkeen kaksikko eteni joulukuussa Lontoon ja Mechelenin maailmancupeihin.

Tänään kolmannessa yhteisessä mc-osakilpailussa Leipzigissa meno oli erittäin sujuvaa. Vaikean kolmoissarjan ja suhteutetun välin jälkeisellä pystyesteellä kevyt etujalan hipaisu toi puomin alas, minkä lisäksi tilille karttui yksi sakkopiste ylitetystä enimmäisajasta. Aika perusradalla oli asetettu erittäin tiukaksi.

- Virhe oli pienen pieni. Lorenzo tuntui todella hyvälle, tämä oli paras ratamme tähän mennessä. Joka kerta se on ollut vähän erilainen ja yhteistyössä on vielä hiukan hakemista, mutta oikeaan suuntaan olemme menossa koko ajan, Kontio kertoo paikan päältä tavoitettuna.

- Pystylle oli vähän pitkä viisi askelta, ratsastin ehkä hiukan liian vahvasti, ja Lorenzo reagoi jalkaani millin verran liikaa, mutta se oli radalla kaikin puolin tosi hyvä. Pudotuksen jälkeen en enää hirveästi kiirehtinyt aikaan, vaan jatkoin este kerrallaan miettimättä sitä liikaa. Olemme vielä kokemattomia parina tällä tasolla, ja halusin hevoselle hyvän fiiliksen radasta.


Anna-Julia Kontio - Lorenzo Leipzigin esteillä lauantaina, kuva Outi Räisänen

Kontiolla itsellään on vankka kokemus kärkitasolta, mutta välissä on ollut puolentoista vuoden tauko. Tavoite on kilpailla menestyksellä maailman huippuja vastaan ja kivuta takaisin sadan parhaan joukkoon maailmanlistalla.

- On tosi hyvät fiilikset nousta takaisin pikkuhiljaa tavoitteeseeni. Kaikki ottaa kuitenkin oman aikansa, kuten hevosten vakiinnuttaminen tälle tasolle. Niissä on riittävästi laatua, mutta itseluottamusta ja varmuutta pitää rakentaa lisää hyvien kokemusten kautta. Paljon on menty eteenpäin parin viime kisan jälkeen, ja olen päässyt takaisin kiinni siihen tunteeseen, kun kilpailin vakituisesti tällä tasolla.

Nopea nousu takaisin kovimpiin luokkiin kysyy taidon ja lahjakkuuden ohella rohkeutta. Tukena ovat vahvat taustajoukot, mm. italialainen esteratsastaja Piergiorgio Bucci, joka on yksi Lorenzon omistajista yhdessä muutaman Kontiolle ennestään tutun sveitsiläisomistajan kanssa. Bucci sijoittui itse mc-esteillä tänään Driandrialla kahdenneksitoista.

- Minulla on todella kannustavat ja ammattitaitoiset hevosenomistajat takana tukemassa, mikä vie eteenpäin. Kaikilla heillä on vuosikymmenten kokemus lajista, ja he luottavat täysin tekemiseeni, mikä antaa valtavasti itsevarmuutta. Kun hevonen on hyvässä fyysisessä kunnossa, loppupelissä paljon on kiinni omasta henkisestä kantista.

Kontio jättää virheet ja pudotukset taakseen rauhallisen tyynesti.

- Kaikki ratsastajat yrittävät viikosta ja vuosikymmenestä toiseen huipulla parhaansa, mutta aina tulee virheitä eikä kukaan ei mene joka kerta puhtaasti, se on vain tämän homman nimi. Olen iloinen, että olen saanut sen kokemuksen, etten tule virheistä epävarmaksi, vaan yritän oppia niistä. Realiteetit pitää olla kunnossa ja jatkaa vain eteenpäin.

Eteenpäin Kontio jatkaakin reippain harppauksin. Ensi viikonloppuna edessä on Zürichin maailmancup ja kaksi viikkoa sen jälkeen Lorenzo lennätetään erittäin arvostettuun viiden tähden Hong Kong Mastersiin. Kontio otti samassa kilpailussa hienoja sijoituksia kaksi vuotta sitten ollen mm. toinen 150-tason pääluokassa sekä sijoilla GP:ssä. Kutsu kilpailuun on erittäin arvostettu. Välissä Kontio kilpailuttaa vielä muita hevosiaan kahden tähden tasolla Belgiassa.

Kontion uusi tukikohta on ollut lokakuusta alkaen suomalaisomisteinen ER Horse -talli Belgian Meeuwenissa.

Anna-Julia Kontion esittely: http://www.ratsastus.fi/esteratsastajia/anna-julia_kontio

21.1. Esteratsastusta CSI5*-W Leipzig, Saksa / http://www.partner-pferd.de/en/

Maailmancupin Länsi-Euroopan liigan 10. osakilpailu, 160 cm perusrata ja uusinta. Sijoittuu 12/40.
Longines FEI World Cup™ Jumping
1) Christian Ahlmann - Taloubet Z, GER 0-0/43.19
2) Carlos Enrique Lopez Lizarazo - Admara 2, COL 0-0/43.39
3) Harrie Smolders – Zinius, NED 0-0/44.28
…29) Anna-Julia Kontio – Lorenzo, FIN 5/71.76
Täydet tulokset: http://www.longinestiming.com/#!/equestrian/2018/1433/html/en/longinestiming/resultlist_07.html

Christian Ahlmann ja Taloubet Z Helsingin mc-esteillä 2010, kuva Sonja Holma.

Länsi-Euroopan liiga, tilanne Leipzigin jälkeen:
1) Kevin STAUT, FRA 65
2) Henrik VON ECKERMANN, SWE 57
3) Edwina TOPS-ALEXANDER, AUS 50
Koko tilanne: http://results.hippodata.de/2018/1433/docs/longines_fei_world_cup_wel_after_leipzig_2018.pdf

Esteratsastuksen maailmancupin Länsi-Euroopan liiga 2017-18
13 osakilpailua, huomioon sarjassa otetaan 7 parasta tulosta, 18 parasta saa paikan finaaliin
11) Zürich, SUI 26.-28.1.2018
12) Bordeaux, FRA 1.-4.2.2018
13) Göteborg, SWE 21.-25.2.2018
- Finaali Pariisi, FRA 10.-15.4.2018