Aida Hämäläinen ja Calico Z lapsiratsastajien esteratsastuksen EM-finaalin kuudestoista

17.7.2022

Espanjan Olivassa ikäluokkien esteratsastuksen EM-kilpailut on saatu päätökseen lapsiratsastajien finaalin myötä. Finaalissa nähtiin kaksi suomalaisratsukkoa, Aida Hämäläinen ja Calico Z sekä Hugo Kogelnig ja Vermont 2. Hämäläinen oli kokonaiskilpailun 16. ja Kogelnig 24. Mitaleista käytiin taisto tiukassa uusinnassa, jonka voittajaksi selviytyi saksalainen Tony Stormanns ja Dia Nova.

Aida Hämäläinen ja Calico Z. Kuva Markus Backlund

Kokonaiskilpailussa upeasti finaalin toiselle kierrokselle asti virheetöntä suoritusta tehnyt Kylmäläläinen Aida Hämäläinen, 14, ja Calico Z, aloittivat EM-finaalin vahvasti ensimmäisen kierroksen nollaradalla, ja olivat jo kiinni mitalitaistossa, mutta ottivat toisella kierroksella harmillisesti kaksi puomia alas. Hämäläisen lopullinen sijoitus EM-kilpailussa oli 16. Mitaleista käytiin lapsiratsastajien kesken jännittävä uusinta. Uusinnassa kultaa voitti Saksan Tony Stormanns ja Dia Nova, hopealle Anna Ruggeri ja Dakotah 2 Italiasta ja pronssia ratsasti belgialainen Brent de Schrijver hevosella LIV Good vd Kattevennen Z.

“Ollaan juuri matkalla lentokentälle, ihan tyytyväiset fiilikset jäi kisoista. Kolme Suomen seitsemästä ratsastajasta pääsi henkilökohtaiseen finaaliin, ja se on suoritus johon saa olla tyytyväinen. Tästä on hyvä jatkaa, ja lajin tulevaisuuden näkymät ovat valoisat.” Suomen joukkueenjohtajana EM-kilpailuissa toiminut Markus Backlund pohtii. “Toki Jone Illin EM-kulta kruunasi tämän matkan, mutta myös kaikki muut ratsukot suorittivat erinomaisesti. Tänään Aidalla [Hämäläinen] oli hieman rytmi hukassa radalla, mutta erittäin tyytyväinen saa olla, hän suoritti kuitenkin täällä neljä rataa täysin virhepisteittä”, Backlund summaa lapsiratsastajien finaalin.

Suomen joukkueen yhteishenkeä on kehuttu läpi kilpailuiden, ja Backlund vahvistaa tunnelman Suomi-leirissä olleen mainio. “Eilen vietettiin kultajuhlia spontaanisti ja soitettiin vähän suomipoppia, laulettiin toki myös mukana toisten maiden korvien riesaksi”, Backlund nauraa. Kotona Suomessa joukkueenjohtajan suunnitelmissa on hengähtää hetki. “Hetki levähdetään ennen kuin suunnataan Riikaan kilpailemaan. Itsellä kauden tavoitteena on lisäksi vielä ainakin Myrkyn SM-joukkuekilpailut, johon lähdetään Hattel Ridersin joukkueen kanssa tavoittelemaan voittoa”, Backlund paljastaa.

Viime vuoden lapsiratsastajien EM-hopeamitalisti Hugo Kogelnig, 13, ja Vermont 2 ottivat finaalissa harmillisesti sekä ensimmäiseltä että toiselta kierrokselta puomin alas. Ratsukolla oli ennestään lauantailta yksi pudotus, joten ratsukon kokonaistulokseksi tuli 12 virhepistettä, mikä pudotti heidät mitalikamppailusta. Kempeleeltä kotoisin oleva Kogelnig ja Vermont 2 olivat kilpailun kokonaistuloksissa sijalla 24.