"Ajaminen vaatii nopeita reaktioita ja silmää"

2.6.2023

Jarmo Tauriainen on kilpaillut edellisen kerran kansainvälisellä tasolla vuonna 2015, jolloin hän osallistui myös MM-kilpailuihin. Tänä keväänä Tauriainen palasi kansainvälisiin valjakkokilpailuihin, ja tulostaso on ollut erinomainen. Aastorpissa Tauriainen hylättiin ensimmäisessä 3* kilpailussaan, mutta seuraavassa viikon kuluttua hän oli jo neljäs.

Jarmo Tauriainen ja Ignatio ja King sekä groomi Bettina Skogberg. Kuvat Konie & Fotografia.

 

Neljäs sija tuli myös viime viikonloppuna CAI3* Boguslawicessa, Puolassa hevosparivaljakoissa. Koulukokeesta tuli tulos 53,79 virhepistettä, mikä riitti neljänteen sijaan. Maratonilla sijoitus oli yhdeksäs, ja tarkkuuskokeessa tuli nappisuoritus, vain 1,56 virhepistettä ja osuuden voitto. Lopputuloksissa Tauriainen oli neljäs, tuloksella 153,01, neljäntoista hevosparin joukossa. Groomeina toimivat koulussa ja tarkkuudessa Bettina Skogberg ja maratonilla Lauri Lehtiö.

”Erittäin tyytyväinen olen tulokseen. Heinäkuun alussa on uusi kiertue ulkomaille. Nyt olemme kuukauden verran kotona”, Jarmo Tauriainen kertoo Tanskaan ja Puolaan suuntautuneen kolmen kilpailun kiertueensa jälkeen kotonaan Pornaisissa.

”Intohimo lajiin on ollut koko ajan, valjakkohevosia on ollut kotona. Nyt nuoret hevoset, jotka ovat olleet meillä varsasta asti, ovat sen ikäisiä, että päästään kisaamaan niillä kansainvälisellä tasolla. Toivottavasti pääsemme ensimmäisen kokonaisen kauden niillä tekemään.”

Tauriainen on edennyt hevostensa Ignation, Kingin ja Kornetin kanssa rauhallisesti eteenpäin, ja ne vaikuttavat erittäin hyviltä.

”Ne ovat luonteeltaan erittäin hyviä, energisiä. Se, että olen edennyt rauhassa, on tuottanut tulosta.”

”Koulu on ollut suhteellisen vahva koko ajan. Tarkkuuskin on alkanut sujua aika hyvin, siinä on saatu tatsi päälle. Maratonilla en vielä ole mitannut kaikkea, hevoset kyllä menisivät, mutta olen vielä ajanut kohtuullisen rauhallisesti. Olen käskenyt niitä vasta pari kolme kertaa. Haluan kehittää niitä niin, että ne oppivat rauhallisiksi, eivät kuumene liikaa.”

 

Jarmo Tauriainen ja Ignatio ja King sekä groomi Lauri Lehtiö.

 

Maratonin harjoittelumahdollisuudetkin ovat Suomessa haasteellisimmat. Ainoa kansainväliset mitat täyttävä rata on Ypäjällä.

Puolassa Tauriainen meni maratonin vielä varmalla taktiikalla, mutta luvassa on lisää vauhtia.

”PM-kisoissa nostetaan vauhtia”, hän lupaa.

Paperilla tulokset vaikuttavat lupaavilta myös kesän MM-kilpailuja ajatellen.

”Katsotaan vielä MM-kisoja. Ne olisivat kyllä tavoitteena. Uskon, että hevoset ovat valmiit ja kypsiä siihen.”

Vaikka Tauriainen, 51, ei ole ollut vuosiin kansainvälisillä kilparadoilla, on hän pitänyt omasta fysiikastaan ja erityisesti ajokunnostaan huolta.

”On pysyttävän ajan hermolla ja ajettava, että pysyy herkkyys. Ajaminen vaatii nopeita reaktioita ja silmää. Pitkän tauon jälkeen voi harrastaa, mutta kansainväliselle tasolle on vaikea palat.”

Pitkä poissaolo vaikuttaa myös fysiikkaan, joka on kuskilla koetuksella erityisesti maratonosuuksilla.

”Ja laji menee eteenpäin ja hevoset kehittyvät koko ajan.”

 

Tulokset 28.5. CAI3* Boguslawice, Puola
Hevosparivaljakot, lähti 14, sijoittui 7.
1) Sebastian Warneck – Balos, Beat Me Okydo, Bento, GER 141,85 vp
…4) Jarmo Tauriainen – Ignatio, King, Kornet, FIN 153,01
Täydet tulokset: LINKKI
 

Valjakkoajon arvokilpailukalenteri 2023
19.-23.7.          Valjakkoajon PM-kilpailut, Flyinge, Ruotsi
4.-6.8.               Valjakkoajon Suomen mestaruuskilpailut, Ypäjä
30.8.-3.9.         Valjakkoajon MM-kilpailut, poniyksiköt ja poniparit, Oirschot, Alankomaat 
27.9.-1.10.       Valjakkoajon MM-kilpailut, hevosparit, Le Pin au Haras, Ranska 

 

Valjakkoajo – vanha laji modernissa muodossa

Hevosilla ja muilla kavioeläimillä on ajettu ja kilpailtu jo muinaisista ajoista lähtien. Nykymuotoisen valjakkoajon ensimmäiset kilpailusäännöt kirjoitettiin nelivaljakoille kenttäratsastussääntöjen pohjalta 1960–1970-lukujen taitteessa kansainvälisen ratsastajainliiton (Fédération Equestre Internationale, FEI) silloisen presidentin, Ison-Britannian Prinssi Philipin johdolla.

Kuningatar Elisabet II:n puoliso Prinssi Philip toimi FEI:n presidenttinä vuosina 1964–1986 ja kilpaili hevosnelivaljakolla aina MM-tasolla asti. Valjakkoajo saapui Suomeen vuonna 1986, kun sipoolaisen Savijärven kartanon isäntä Rolf Simonsén alkoi herättää lajia henkiin.

Valjakkoajoon tarvitaan kuski eli ajuri, hevonen tai poni (tai useampia), groomi eli vaunuavustaja (nelivaljakoilla kaksi groomia), valjaat ja vaunut. Yksikössä on yksi hevonen tai poni ja parivaljakoissa kaksi hevosta tai ponia vetää vaunua rinnakkain. Suuremmissa hevosmaissa kilpaillaan myös mm. nelivaljakoilla.

Valjakkoajokilpailussa on kolme osakoetta: koulu-, maraton- eli kestävyys- ja tarkkuuskoe. Se vastaakin pitkälti kenttäratsastusta ja vaatii niin hevoselta, kuskilta kuin groomiltakin erittäin hyvää kuntoa. Tuomarit, stewardit ja eläinlääkäri tarkkailevat hevosten hyvinvointia läpi kilpailujen. Kilpailut kestävät yleensä kahdesta kolmeen päivään, suuremmat kansainväliset kilpailut neljästä viiteen päivään.

Lisätietoa: www.ratsastus.fi/lajit/valjakkoajo/