Andersin ja Haikarainen GP-voittajat

1.6.2010

Kansallista esteratsastusta, GP-finaalit Helsingissä 27.8.

Peik Andersin ratsasti Latania Z:n vaikeuksista voittoon

Laakson Ratsastusstadionin viimeistä paikkaa myöten täysi katsomo sai seurata jännitysnäytelmää GP-sarjojen finaalikilpailussa Helsingissä. Tilanne ratkesi vasta kun viimeisenä lähtenyt ratsukko oli hypännyt viimeisenkin esteen virheittä. Ratkaistavana olivat seniorien Tapiola Grand Prix´n ja nuorten Equality Line Young Riders Grand Prix´n sarjavoitot sekä yhteiskilpailu, jonka palkintona
                                                                  oli Volvo-henkilöauto.

Kotiin uudella autolla ajoi vaikeuksista voittoon tammallaan Latania Z ratsastanut Peik Andersin, joka vei samalla seniorien GP:n sarjavoiton. Nuorten sarjan otti nimiinsä Minna Haikarainen hevosella Little Fair. Hän myös sijoittui toiseksi kilpailussa autosta.

Vauhti auttaa kun voimaa vielä puuttuu

Andersinin Latania Z oli vaikeassa auto-onnettomuudessa kevättalvella. Kuntouduttuaan tamma voitti kolme perättäistä GP-osakilpailua ja kantoi Andersinin sarjajohtoon. Laakson ensimmäisellä 150 cm kierroksella ratsukko kuitenkin joutui pulaan pudotettuaan kaksi puomia, eikä heillä ollut varaa yhteenkään pudotukseen toisella kierroksella.

- Ei auttanut muuta kuin mennä lujaa ja puhtaasti ja toivoa, että se onnistuu. Keskittyminen oli helppoa, koska tiesin, että on pakko. Toki olin ensimmäisen kierrosten pudotuksien jälkeen pettynyt, mutta ei ollut varaa jäädä suremaan. Finaaliradat olivat suurimmat, jotka Latania Z on auto-onnettomuuden jälkeen hypännyt, joten reipas laukkavauhti auttoi sitä toisella kierroksella kompensoimaan lihaksista vielä onnettomuuden jälkeen puuttuvaa voimaa. Pää hevosella on sataprosenttisessa kunnossa, sanoi Andersin.

Andersinin oli oltava luokassa vähintään neljäs, voittaakseen auton. Nyt hänen tuloksensa riitti kolmanteen sijaan. Raimo Aaltonen ratsasti päivän ainoan tuplanollan voittaen luokan, toiseksi hyppäsi Jukka-Mikael Koivisto Nandele, vasemmalla.

Kokonaiskilpailun henkilöauton lisäksi seniorien sarjassa hypättiin 7.000 euron rahapalkinnosta ja nuorten sarjassa 3.000 eurosta.

Minna Haikarainen yllätti itsensä

- En mitenkään voinut kuvitella voittavani koko sarjaa, totesi 19-vuotias nuorten GP-voittaja Minna, joka pitää päätyökseen perheensä ratsastuskoulua Nuuksiossa, Espoossa. - Lähdimme katsomaan, miten yhteistyö Little Fairin kanssa tällä tasolla sujuu. Keväällä toiseksi kilpakumppaniksi hankittu uusi hevonen on osoittautunut oletettua vaikeammaksi ratsuksi, joten olen ollut yhden hevosen varassa. Nyt olen ensi kautta varten saanut vielä yhden uuden hevosen, Laura Perttusen aikaisemmin ratsastaman  Jarcon, jonka kanssa tutustumme toisiimme, jatkoi Minna, jota valmentaa Katja Kaajas.

Aaltonen ja Andersin pitivät hyvänä kannustimena sitä, että nuoret ja seniorit kilpailevat samasta erittäin arvokkaasta palkinnosta. Minna Haikarainen puolestaan huomautti, että nuorten sarjassa on ollut miltei puolet enemmän osallistujia kuin seniorisarjassa, joten nuorten kilpailu pisteistä on ollut tiukempaa. Oikealla Raimo Aaltonen ja L´Umonia.

Jaossa oli kotimaisten GP-sarjojen seitsemäs auto. Raimo Aaltonen on voittanut kaksi Land Roveria, Mikael Forstén yhden ja Peik Andersin nyt yhteensä kaksi autoa. Matilda Kulkas on hypännyt Renault Clion rattiin ja Eleonoora Eilittä ajoi vuosi sitten kotiin Volvolla.

Sanna Backlund on vuoden Racing-ratsastaja
Nuorten estehevosten kilpailusarjoissa Sanna Backlund vei ylivoimaisen voiton ratsastajien pistekilpailussa. Kuusivuotiaiden finaalikilpailun voitti Essi Horttanainen hevosella Chére Du Lys. Viisivuotiaiden finaalin paras oli Earlie Eowenin Up to Date B. Sarjan menestyneimmät Suomessa kasvatetut FWB-hevoset olivat Marika Rätön ratsastama 5-vuotias Rozzini ja Terhi Toikan 6-vuotias Midsummer Amour.

Tulokset
Volvo-ranking, kilpailu henkilöautosta

1) Peik Andersin / Latania Z (Kauniainen) 82, 2) Minna Haikarainen / Little Fair (Espoo) 79, 3) Raimo Aaltonen / L´Umonia (Aura) 78, 4) Jenny Kainulainen / Vlas (Kirkkonummi) 64, 5) Jessica Aminoff / Balett BR (Pohja) 59

Tapiola Grand Prix, sarjakilpailu senioreille
1) Peik Andersin / Latania Z (Kauniainen) 82, 2) Raimo Aaltonen / L´Umonia (Aura) 78, 3) Jenny Kainulainen / Vlas (Kirkkonummi) 64, 4) Sanna Backlund / Elektra F (Janakkala) 56, 5) Sandra Burmeister / Cosiga KRK (Espoo) 55

Equality Line Young Riders Grand Prix, sarjakilpailu nuorille (16-21-v) ratsastajille
1) Minna Haikarainen / Little Fair (Espoo) 79, 2) Jessica Aminoff / Balett (Pohja) 59, 3) Rosa Ruutsalo / Balt-Lira KRG (Kirkkonummi) 57, 4) Antti Jurvanen / Natal Krats (Kerava) ja Jessica Aminoff Billnäs Oliver BR (Pohja) 55.
Vasemmalla Jessica Aminoff ja Eon.

Luokka 150 cm, Tapiola Grand Prix -finaali
2 kierrosta, virhepisteet ja 2. kierroksen aika ratkaisevat, 14 lähti, 10 sijoittui
1) Raimo Aaltonen L´Umonia AURA (Aura) 0+0-53,50, 2) Jukka-Mikael Koivisto Nandele LR (Vierumäki) 0+6-58,21, 3) Peik Andersin Latania Z KRG (Kauniainen) 8+0-48,21, 4) Ville Kulkas Arielle TRS (Tampere) 4+4-52,58, 5) Thomas Ehrnrooth / Anatolica SUR (Espoo) 4+8-52,38, 6)  Sandra Burmeister Cosiga KRK (Espoo) 8+4-53,08, 7) Matilda Kulkas / Jalinka V TRS (Tampere), 8) Sanna Backlund Elektra F HARI (Janakkala) 4+13-55,69,  9) Jenny Kainulainen / Vlas CR (Kirkkonummi) 8+13-54,42, 10) Jenni Säynäjärvi / Djobi Djoba TuuR ( Tuusula) 8+17-54,51