Anu Sirosen ja ”Ellin” voitokas kesäretki Pohjola Grand Tourille Wääksyssä

12.9.2021

Kouluratsastuksen Pohjola Tourin viimeiset osakilpailut ratsastettiin sadesäässä, mutta hienossa urheilujuhlan tunnussa Kangasalla historiallissa Wääksyn kartanon maisemissa sunnuntaina. Pääluokan vei nimiinsä Anu Sironen ja Small Tourilla juhli Anna von Wendt.

Anu Sironen ja San Quelle, kuva Sonja Holma.

Kouluratsastuksen Pohjola Tourin neljäs ja viimeinen osakilpailu päättyi Ypäjän Ratsastajien Anu Sirosen ja tamma San Quellen voittoon Pohjola Grand Tourilla Wääksyn Kartanolla Kangasalla. Tulos oli hieno 68.78 prosenttia.

– Lähdin tänne kesäretkelle viettämään tamman kanssa kahdestaan laatuaikaa ja ajatuksella, että saisimme täältä vielä paikan finaaliin. Elli on parantanut paljon kauden mittaan ja olisi hienoa, jos saisimme mennä vielä finaalissa kürin. Tänään olin erityisen tyytyväinen piaffe-passage-osuuksiimme, Sironen kertoo.  

Kouluratsastuksen Pohjola Tourin kaikkien sarjojen finaalit ratsastetaan kahden viikon päästä Hyvinkäällä vapaaohjelmissa musiikin tahtiin.

Hevosenhoitaja ei päässyt tällä kertaa mukaan, mutta Ellin kanssa pärjää maailmalla mainiosti kahdestaankin. Haastattelun ajan se odotti sievästi kilpailujen tiedottajan, Kristina Kirveskosken kanssa. Kuva Sonja Holma.

FWB-tamma San Quelle, 11, (San Amour I –  Quo Vadis) on Sirosen oma kasvatti, kuten hänen kaksi muutakin ratsuaan, joita hän kouluttaa korkeampiin luokkiin. Luottotamma Elli ei ole liikeihme, mutta se on pärjännyt tällä kaudella hienosti gp-tasolla aina SM-hopealle asti.

– Kun ei ole varaa ostaa huippuhevosia, piti aikanaan kasvattaa sellainen lauma, että jostakin niistä tulisi jotakin. Ajattelin kyllä, että Ellin elämäntehtävä olisi ollut enemmän seuraponina palkintojenjaoissa kuin ykkösratsuna, mutta nyt hän on joutunut tienaamaan palkintojenjakonsa ihan itse. Totta kai hevosta on koulutettu ajatuksena Grand Prix, mutta hieman yllätti, että se pystyy siihen näinkin hyvin. Vaikka Elli ei ole lähtöjään niin laadukas, kouluttamalla sitä on saatu vietyä hyvin eteenpäin.

Palkintojenjaossa, kuva Sonja Holma.

Kilpailu käytiin sateen vihmoessa kenttää.

– Meitä harvemmin hirveämmin mikään haittaa, Elli menee kelissä kuin kelissä, ja ratsastaessa sadetta ei edes huomaa. Englannissa meillä ei ollut pariin vuoteen maneesia, joten sateeseen kyllä tottui, Sironen kertoo.

Sironen on valmentautunut pitkään Richard Whiten ja Kyra Kyrklundin luona Englannissa. Uusi pesti odottaa tohtorisnaista genetiikan tutkijana University College Londonissa marraskuun alussa, ja paluumatkalle mukaan Englantiin lähtee myös Sirosen kolme hevosta.

– Teen tutkimusta niin kauan, kun voin tehdä sen hevosten ehdoilla, ne ovat minulle se ykkönen.

Neljän ratsukon luokassa toisen tilan ottivat Helsingin Ratsastajien Leena Turpeinen ja Ramses XII ja kolmannen Kemiönsaaren Anna von Wendt ja Schubert.

Leena Turpeinen ja Ramses XII, kuva Sonja Holma.

Small Tourin kärkeen
Anna von Wendt ja Sir Skyfall

Björkboda Dressagea edustava Anna von Wendt jatkoi menestyksellä edelleen Pohjola Small Tourin voittoon Intermediate I -tasolla orilla Sir Skyfall, tulos hieno 70.59 prosenttia.

– Sky oli tänään tosi hyvä, tämä oli paras tuloksemme Inter I-tasolla. Meillä oli monta pientä ja muutama isompikin virhe, mutta Sky tuntui tosi, tosi hyvälle. Saimme oikein hienojakin pisteitä, muun muassa 8,5:ttä lisätystä käynnistä ja laukasta. Ravilisäykset onnistuivat myös hyvin kuten koko raviohjelma, mutta laukkaosuudella tuli muutamia rikkoja. On mielenkiintoista nähdä mihin pisteet menevät, kun pääsemme pienistä väärinymmärryksistä eroon.

Anna von Wendt ja Sir Skyfall, kuva Hanna Heinonen.

Ratsastaja sai paikan finaaliin sekä Pohjola Grand että Small Tourilla.

– Lähden Small Tourin finaaliin Skyn kanssa kisamielessä. Minulla on aika hyvä kür, jota en ole esittänyt vielä Suomessa, vaan vasta pari kertaa kansainvälisissä kilpailuissa Liettuassa.

– Schubert oli ensimmäistä kertaa tällä kaudella verryttelyssä rento, mihin olen tosi tyytyväinen. Toivon, että saan jatkossa saman tunteen mukaan myös radalle. Koen, että sen kanssa on tapahtunut hyvä käänne, vaikka radalla tuli vielä paljon virheitä. Finaaliin otan sen sijaan mukaan Sir Fashionin.

Toiseksi luokassa sijoittuivat Jyvässeudun Ratsukoiden Heidi Leiniäinen ja Exciting (69.07) ja kolmansiksi Helsingin Ratsastajaien Sonja Lesch ja Kom Snowwhite.

Kouluratsastuksen Pohjola Tourin finaali ratsastetaan kahden viikon päästä Hyvinkäällä, ja sen järjestää Dressage Team Travers.  Pohjola Grand Prix´n estefinaalit hypätään ensi viikonloppuna Ypäjällä.

 

Kilpailu jälkitallenteena: https://www.haven.fi/live/
- Selostus Teemu Ahtee

Anu Sironen ja haastattelemassa Teemu Ahtee, kuva Sonja Holma.

 

Kouluratsastuksen Pohjola Tour -sarjan neljäs osakilpailu, Wääksyn kartano, Kangasala

Tulokset 12.8.2021

Pohjola Grand Tour, Intermediate II
4 lähtijää ja 1 sijoittuu
1) Anu Sironen – San Quelle, Ypäjän Ratsastajat 68.775%, 2) Leena Turpeinen – Ramses XII, Helsingin Ratsastajat 63.824%, 3) Anna von Wendt – Schubert, Björkboda Dressage 61.274%, 4) Susanna Hyypiä – Avemmo, Lahan Urheiluratsastajat 61.039%
Täydet tulokset: https://online.equipe.com/fi/class_sections/612072

Pohjola Small Tour, Intermediate I
19 lähtijää ja 5 sijoittuu
1) Anna von Wendt – Sir Skyfall, Björkboda Dressage 70.588%, 2) Heidi Leiniäinen – Exciting, Jyvässeudun Ratsukot 69.069%, 3) Sonja Lesch – Kom Snowwhite, Helsingin Ratsastajat 67.598%, 4) Miia Ojala – Syvhøjegårds Bounty, Similän Ratsastusurheilijat 66.520%, 5) Essi Hiidensalo – Notholmens Linzano, , Team Kawerda 66.373%
Täydet tulokset: https://online.equipe.com/fi/class_sections/612071

Pohjola Tour osakilpailut 2021
11.-13.6. Ypäjä
7.-8.8. Helsinki
21.-22.8. Tahko
12.9. Kangasala
26.9. Finaali Hyvinkää

Kaikki tulokset: LINKKI
Pohjola Tourin sarjatilanteet päivittyvät alkuviikosta tännehttps://www.ratsastus.fi/kilpailu-ja-valmennus/tulokset/sarjakilpailut-2021/

Anu Sironen, KaRa:n ja Wääksyn Kartanon edustaja Sonja Leskinen, Pohjola vakuutuksen urheilupäällikkö Teemu Hintsanen, tuomarit Kari Vuorio ja Osmo Metsälä sekä Leena Turpeinen, kuva Sonja Holma