Arnella Nyman ylivoimaisesti nelikäynnin karsintojen kärkeen

15.7.2018

P2 speedpassin voittajat Marleena Mönkäre, Gerda-Eerika Viinanen ja Jenni Mustonen

Tiedote ja kuva Suomen Islanninenhevosyhdistys, Anu Siivonen

Senioreiden V1-nelikäyntiluokassa nähtiin useita hienoja suorituksia, mutta selkeään johtoon kuitenkin ratsasti tyylikkäästi ja elegantisti ratsukko Arnella Nyman ja Thór från Järsta saaden kokonaispisteet 7,07.

”Thór tuntui tähän helteeseen nähden yllättävän hyvältä. Maltoin pitää lämmittelyn vielä eilistäkin lyhyempänä. Sain hevosen toimimaan juuri kuten toivoin ja kaikki askellajit tuntuivat tasaisin hyviltä ja siirtymiset varmoilta. Ainahan tietenkin riittää parannettavaa ja tällä kerralla voisin sanoa, että lisättyyn tölttiin voisi saada vielä enemmän potkua. Välillä Thór saattaa jäykistyä hieman nelikäynnin lisätyssä töltissä, jota tulee ratsastaa hieman nopeammassa tempossa kuin mitä T2-luokassa ratsastetaan, mutta tänään pystyin säilyttämään silti pehmeyden läpi koko suorituksen”, ilakoi Arnella.

Karsintojen perusteella muut A-finalistit ovat Guðmundur Sigurbjörnsson / Gimsteinn frá Hennum (6,30), Mari Väyrynen-Kunnas / Heimur frá Austurkoti (6,07), Laura Heimonen / Oddur frá Hafnarfirdi (6,00) ja Kaarina Metz / Narri frá Vestri-Leirárgörðum (5,87).

Nuorten V1-luokassa Nicole Hiltunen ratsasti todella tasaisen, ehjän ja energisen suorituksen Völsungur frá Húsavikillä. Ratsukko johtaa nuorten karsintaa pisteillä 6,53 ja reilulla piste-erolla seuraaviin nuorten A-finaaliratsukoihin. Muut A-finaaliratsukot puolestaan ovat pisteissä lähellä toisiaan, joten tiukka finaali mitaleista tulossa.

”Ykkösluokkamme on T1, mutta tämä nelikäynnissä menestyminen oli kyllä kiva ylläri. Völsungur oli hyvällä tavalla energinen, vaikka ravissa alkoikin jo lopussa hieman jännittää. Askellaji oli kyllä varma, mutta vauhtia alkoi tulla jo turhan paljon. Varmimmat osiot nelikäynnissä Völsungurilla ovat töltit. Eniten meillä on petrattavaa ravissa ja siirtymisissä askellajien välillä. Völsungur vaan haluaisi mennä tuulettaa iloisesti eteenpäin, että askellajien vaihtamiseen pitää todallakin keskittyä huolella”, hymyää Nicole.

Junioreiden luokassa saatiin odottaa viimeiseen ratsastajaan asti karsintojen lopullista ykkössijaa, kun Anniina ja suurikokoinen musta ruuna Lordi fra Hvolsvelli nappasivat sen lopulta pistein 6,23.

”Lordi oli parempi tänään kuin eilisessä tölttiluokassa. Kokonaisuudessa meille tuli ihan ok rata. Muutamiin pieniin yksityiskohtiin pitää vielä finaalissa kiinnittää huomiota. Lordi voisi olla hieman energisempi, ja tämä kuuma ilma hieman verotti voimia. Finaalissa Lordi saa onneksi energiaa yleensä lisää koska radalla on samaan aikaan muitakin hevosia”, pohtii Anniina.

Junioreiden karsintojen jaetulla toisella sijalla, pistein 5,83, ovat Miina Sarsama ja Tjáning frá Grafarkoti sekä Gerda-Eerika Viinanen ja Fengur Fra Suluholti. Tasaista kilpailua siis myös junioreiden A-finaaliin tiedossa.

Senioreiden F1-viisikäyntiluokan karsintoja johtaa tasaisen varmoilla askellajeilla Magnús Jónsson Hvammur frá Hvolsvellillä pistein 6,23.

”Passi on meidän tuorein askellaji ja sen löytyminen baanalla on ottanut aikaa. Haluan kuitenkin edetä sen kanssa rauhallisesti, odottaa että hevonen on valmis tarjoamaan itse sitä ja löytämään siinä tasapainon. Nyt se tunne alkaa vähitellen löytymään ja tänään hevonen tuntui valmiilta suoritukseen”, kertoo Magnús.

Viisikäynnin nuorissa Rauha Hirvonen ja Imynd frá Gröf saivat ikäluokan korkeimmat pisteet 4,33.

”Meni ihan hyvin siihen nähden, että meillä oli pieniä vastoinkäymisiä vielä lähiaikoina. Vahvin askellajimme on ehdottomasti käynti. Tänään ravisiirtymisessä oli pientä ongelmaa, mutta toivottavasti se on parempi finaalissa. Tavoitteenamme vuoden aikana on ollut pitää hyvää fiilistä ja viime vuoden tasoa yllä. Olemme kisanneet myös gaedingakeppniä tällä kaudella. Immyä on helppo ratsastaa molemmissa kisamuodoissa, koska se on reipas mutta hyvinkin kuuliainen. Sen voi antaa revitellä mutta sen energisyys on helppo hallita sport-luokissa”, Rauha hymyilee.

Junioreissa korkeimmat pisteet vei Iida Niemi tammalla Kolka frá Neðri-Rauðalæk (4,33).

”Kolka oli tänään tosi kuuliainen ja yhteistyökykyinen. Kiva että saatiin eheä suoritus, siinä on ollut hieman haasteita tällä kaudella”, sanoo Iida.

 

Speedpassin vähästä osallistujamäärästä huolimatta ikäluokkien nopeimmat selvisivät.

P2 speedpassissa koko kilpailun ja nuorten nopein oli Marleena Mönkäre Svarta-Skotta frá Halalla juosten 100 metrin matkan aikaan 8,99 sekuntia. Gerda-Eerika Viinanen sai kaksi onnistunutta juoksua ja oli junioreiden nopein Svala frá Minni-Borgilla ajalla 9,20 sekuntia. Jenni Mustonen Pinkpop fra Fitjumilla oli senioreiden ykkönen ajalla 9,56 sekuntia.

”Tyylipassi on ollut meidän päälajimme, mutta Svarta-Skotta on alkanut hieman kuumumaan lähdössä, joten itse asiassa speedpassi on noussut tällä hetkellä parhaimmaksi passilajiksemme. Koppipassia vielä harjoitellaan, mutta tulevaisuudessa se voi olla myös se meidän juttu. Eka veto oli varma ja tuntui kivalle. Kelin takia ei ehkä kuitenkaan pystytty ihan nopeinpaan. Toisen juoksun otin hieman riskillä, tiedostaen että saattaa tulla rikko”, kertoo juoksuihinsa tyytyväinen Marleena.

Lisätietoa:

https://www.islanninhevonen.net/urheilu/suomenmestaruuskilpailut/sm-tulokset/sm-tulokset-2018/

https://www.facebook.com/islanninhevostenSM/

https://www.facebook.com/events/219106045576848/