Askellajiratsastuksen Suomen mestaruuksien toinen päivä käyty

8.7.2023

Toisena kilpailupäivänä askellajiratsastuksen Suomen mestaruus kilpailuissa kilpailtiin vaihtelevassa säässä Ypäjän Hevosopistolla. Ovaaliradalla nähtiin eri askellajien harmoniaa ja passiradalla vauhdin hurmaa.

Julia Weijberg ja Tjaldari

 

Lauantai alkoi tölttiluokilla. T8 Luokassa radalla on useampi ratsukko yhtäaikaa ja ohjelmassa esitetään tölttiä vapaavalintaisessa temmossa molempiin suuntiin. Junioreissa johdossa A-finaaliin eli loppukilpailuun suuntaa Heini Lindqvist hevosella Sædís frá Mið-Fossum. Senioreiden A-finaaliin kärjessä lähtee Katariina Koskela ja Kvikur frá Nautabúi. 

T1 ja T2-luokissa esitetään tölttiä yksilösuorituksena kolme kierrosta. Jokaisella kierroksella esitetään tölttiä ennalta määritellyssä temmossa. T2-luokassa Julia Wejberg hevosella Tjaldari frá Heimnesi nappasi korkeimmat pisteet 6,63. T1-luokassa Matisse Brummel ratsullaan Narri frá Vestri-Leirárgörðum jatkaa A-finaalin johdossa pisteillä 6,50. Matisse kilpaili luokassa kahdella hevosella: ”Hevoseni tuntuivat hyvältä tänään ja haimme puhtaita suorituksia. Eniten odotan huomisen viisikäynnin finaalia. Viisikäynti on ehdottomasti hauskin luokka ratsastaa, sillä pienikin virhe voi vaikuttaa suuresti lopputulokseen.”

P2 Speed Pass -luokassa ratsukot esittivät 100 metrin matkalla nopeuskisana passijuoksua. Tällä kertaa luokassa nähtiin uusi Suomen ennätys ajalla 7,68 sekunttia Gerda-Eerika Viinaselta ja Svala frá Minni-Borgilta. Edellinen Suomen ennätysaika 7,70 sekunttia oli myös ratsukon nimissä. ”Tuntuu mahtavalta, en osannut yhtään odottaa ensimmäisen juoksun jälkeen, että juostaisiin uusi ennätys!” Viinanen kertoi tunnelmiaan heti juoksun jälkeen. Kisoihin valmistautumiset Gerda-Eerikalla ja Svalalla ovat sujuneet tuttuun malliin omassa rauhassa: ”Ollaan otettu ihan rennosti ja valmistauduttu samalla tavalla kuin kotona.” Gerda-Eerika ja Svala ovat myös viime vuoden Pohjoismaiden mestareita samassa P2-luokassa, jolloin he juoksivat ajan 8,04”.

 

Gerda-Eerika Viinanen ja Svala frá Minni-Borg

 

Väliaikaohjelmana nähtiin ensi kertaa Suomessa Futurity luokka, jossa etenkin nuorten kokemattomien hevosten soveltuvuutta kilpaluokkiin testattiin. Hevoset esittivät radalla 2-3 ratsukon ryhmissä tölttiä sekä 2 vapaavalintaista askellajia. Suorituksia arvosteltiin skaalalla yhdestä kymmeneen ja tuomarit antoivat suullista palautetta suorituksen aikana. 

V5 luokassa tuoreet Suomen mestarit ovat Stella Fältmarsch ja Amor frá Margrétarhofi senioreissa, Venla Heino ja Erta fra Gliti nuorissa sekä Helmi Lindqvist ja Girla från Storön junioreissa.

 

Venla Heino ja Erta fra Gliti

 

Sunnuntaina nähdään vielä tölttiluokkien A-finaalit, P1 ja P3 luokat, sekä V1 luokkien A-finaalit. Kilpailuja voi seurata ratojen varrelta tai riippumatosta käsin Havenin livelähetyksen kautta.