Askellajiratsastuksen Suomenmestaruuskilpailut käynnistyivät Ypäjällä

8.7.2023

Askellajiratsastuksen Suomenmestaruuskilpailut starttasivat perjantaina Ypäjän Hevosopistolla. Ypäjän juuri kunnostetulla ovaaliradalla nähdään viikonlopun aikana jopa 103 ratsukkoa.

Veera Niemi ja Hekla

Perjantai käynnistyi PP1 tyylipassi- luokalla, jossa arvioidaan nopeimman ajan lisäksi muun muuassa siirtymisiä ja passin laatua. Korkeimmat pisteet 5,63 ja kirkkaimman mitalin nappasi Oona Ylipuranen hevosellaan Yngvi från Åleby.

Kilpailut jatkuivat nelikäynnin ryhmä- ja yksilöluokilla. Yksilöluokissa nelikäynnin senioreiden johtoon karsintaluokassa ratsasti Jenni Kurki hevosella Nellika frá Sommarbo. Kurki suuntaa tyytyväisenä sunnuntain A-finaaliin. ”Nellika on vasta 6-vuotias ja suorittanut yli tavoitteidemme tällä kaudella. Radalle tullessa meillä oli erittäin vapautunut fiilis, kun mitään paineita ei ollut ja se näkyi rentoutena suorituksessa”, Kurki kertoo. Ratsukon valmistautuminen kilpailuun ei ollut sujunut aivan suunnitelmien mukaan, sillä Nellika oli helteiden aikana kärsinyt lievästä lämpöhalvauksesta. ”Nellika oli täyslevossa koko viikon lämpöhalvauksen jälkeen ja vasta tällä viikolla pikkuhiljaa treenailimme. Tänään suorituskin mentiin Nellikan energiatasoja kuunnellen eli paukkuja jäi vielä takataskuun", Kurki summaa.

Perjantaina kisaradalla nähtiin kilpailujen nuorin osallistuja ratsunaan kilpailujen vanhin hevonen, 11-vuotias Lilja Kontio 24-vuotiaalla orilla Fengur frá Súluholti. Lilja ja Fengur kilpailivat nelikäynnissä, jossa he sijoittuivat pisteillä 5,63 junioreiden toiseksi. ”Kisasuoritus meni hyvin ja Fengur oli tarpeeksi energinen”, Lilja iloitsee. ”Viikonloppuun lähdemme hyvillä fiiliksillä.”

Lilja Kontio ja Fengur

Kilpailupäivä jatkui viisikäynnin karsinnalla, jossa A-finaaliin johdossa lähtee Laura Nyström sekä Gilda frá Stenkullagård. Perjantaina saatiin myös nauttia vauhdikkaista finaaleista, kun radalle kurvasivat V5-luokan seniorit sekä V1-luokan seniorit ja nuoret ratsastajat. Senioreiden B-finaalissa sekä Essi Labart että Katri Kolu nappasivat pisteet 5,90 joka tarkoittaa sitä, että molemmat suuntaavat sunnuntain nelikäynnin A-finaaliin.

Ensimmäisen kilpailupäivän paketoi nelikäynnin nuorten ratsastajien B-finaali, jossa kärkeen kurvasi Aava Porri hevosellaan Nökkvi frá Hrísdal. ”Tarkoitus oli tulla vain karsintoihin ja vähän harjoitella ensi vuotta varten mutta nyt ollaankin menossa A-finaalin – tosi hyvä fiilis! Nökkvi tuntui todella hyvältä tänään ja se sai finaalissa boostia muilta. Lähdetään tosi hyvillä mielin kohti finaalia sekä huomisen T8-luokkaa”, Porri kertoo.

Kilpailut jatkuvat vielä lauantain ja sunnuntain ajan. Pääsylippuja tapahtumaan voi ostaa paikan päältä tai kilpailuja voi seurata myös riippumatosta käsin Havenin livelähetyksen välityksellä.