Aura Vasama junioreiden EM-finaaliin

22.7.2021

Junioreiden esteratsastuksen Euroopan mestaruuskilpailuissa Vilamourassa, Portugalissa Aura Vasama on tehnyt loistavaa tulosta hevosellaan Folinda. Vasama hyppäsi ensimmäisen radan virhepisteittä ja sen jälkeen molemmat joukkuekilpailun, Nations Cupin, 140 cm radat yhdellä pudotuksella. Yhteistulos 13,13 virhepistettä riitti 28. sijaan ja henkilökohtaiseen finaalipaikkaan.

Hevosenhoitaja Jessica Jämsä, Aura Vasama ja Folinda. Kuva joukkueenjohtaja Tanja Takkula. 

 

18-vuotias lahtelainen Vasama on luonnollisesti erittäin onnellinen kilpailumenestyksestään.

”Reissu on ollut erittäin onnistunut. Olemme tehneet hyviä ratoja. Tänään radalla oli muutama temporikko ja lisäsin askeleita, mutta hevonen on ollut ihan superhyvä.”

Vasama valitsi EM-kisoihin 11-vuotiaan tamman Folindan, vaikka kotona oli toinenkin 140-ratoja tehnyt hevonen. Valmentaja Henrik Ehrnrooth on paikalla auttamassa kuten myös maajoukkuevalmentaja Ad van de Wetering.

”Folinda on ylittänyt kaikki odotukset. Tuntuu, että olemme täällä hitsautuneet paremmin yhteen kuin koskaan, se on todella taistellut minun puolestani. Se on niin ketterä, nopea ja yhteistyöhaluinen.”

Nations Cup -rata on osoittautunut haastavaksi kaikille ratsukoille, nollia ei ole nähty kovin montaa. Päivällä lämpötila nousee päälle 30 asteen, joten olosuhteet ovat helteiset.

”Jos radalla keskittyminen herpaantuu, se kostautuu nopeasti. Esteitä tulee nopeaan tahtiin, niiden välillä on lähes koko ajan enintään kymmenen askelta. Ja varjossa pitää pysyä aina kun mahdollista.”

Folinda ei kuitenkaan ole tuntunut yhtään väsyneeltä kolmen radan aikana.

”Aina kun menen sen kanssa radalle, se tuntuu siltä, kuin se olisi sen ensimmäinen rata. Se on niin freesi.”

”En ajatellut finaalissa ihan voittaa. Täällä on niin paljon hyviä ratsastajia mukana. Tavoitteena on, että tulen yhtä hyvällä fiiliksellä ulos radalta kuin tähän asti”, Vasama iloitsee.

Toinen suomalaisjuniori, turkulainen Antonia Virtanen, 18, hyppäsi Alma Lotta R:llä ensimmäisen radan kahdella pudotuksella, mutta hylättiin eilen joukkuekilpailun ensimmäisellä kierroksella. Hän ei jatkanut tänään kilpailua.

Joukkuekilpailun voitti Belgia, hopealla Sveitsi ja pronssilla Iso-Britannia.

 

Kogelnig jaetulla ykköstilalla lapsiratsastajissa

Lapsiratsastajat Hugo Kogelnig, 12 ja Jone Illi, 13 aloittivat keskiviikkona loistavasti. Kogelnig hyppäsi Vermont 2:lla virheittä 125 cm radan ja on jaetulla ykköstilalla. Karijoelta, Myrkystä tuleva Illi ja Eolita L tuli maaliin ilman estevirheitä, mutta ratsukko sai harmittavan aikavirheen ylitetystä enimmäisajasta. Sijoitus on ensimmäisen päivän jälkeen 42. Hugo Kogelnigin äiti on esteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola, ja onneksemme lahjakas nuori mies edustaa Suomea, eikä isänsä Fritzin edustamaa Itävaltaa. Ruotsin joukkueessa puolestaan ratsastaa Piia Pantsu-Jönssonin poika Emil hevosella Be Special.
 

Liida Lehtonen hyppää 150-tasolla

Iittiläisen Liida Lehtosen, 20 ja Cedrickin tulos nuorten ratsastajien ensimmäiseltä kierrokselta oli 12,62 virhepistettä. Lehtonen sai tämän päivän vaativalta 150 cm radalta 13 virhepistettä. Huomenna kilpaillaan nuorten toinen Nations Cup -kierros, ja lapsiratsastajien ensimmäinen Nations Cup eli joukkuekilpailu.

Kolmen kierroksen yhteenlaskettujen tulosten perusteella jokaisen ikäryhmän 30 parasta ratsukkoa, mukaan lukien samalla virhepistemäärällä 30. ratsukon kanssa olevat, jatkaa henkilökohtaiseen finaaliin. Lapsiratsastajissa tämä on hyvin mahdollista, sillä heillä ensimmäisen päivän tulokset lasketaan estevirheinä, ei aikaeroina voittajaan. Finaalit kilpaillaan lauantaina ja sunnuntaina.

 

20.–25.7. Esteratsastuksen EM, ikäluokat, Vilamoura, Portugal
Tulokset 22.7.
Juniorit, 140 cm. Tilanne kolmen osakilpailun jälkeen

1) Tom Wachman / H H Fireball, IRL 0,35
2) Ava Vernon / Jolie Fleur van de Noordheuvel, GBR 0,39
3) Alice Laine / Emarald Sitte, FRA 4,24
… 28) Aura Vasama / Folinda, FIN 13,13
… 100) Antonia Virtanen / Alma Lotta R, FIN hyl
Täydet tulokset: https://online.equipe.com/fi/class_sections/592082

Aikataulu
23.7.
Klo 10.30 Nuorten ratsastajien Nations Cup 2. kierros, karsinta henkilökohtaiseen finaaliin
Klo 17.30 Lapsiratsastajien Nations Cup 1. kierros, karsinta henkilökohtaiseen finaaliin

24.7.
Klo 10.30 Lapsiratsastajien Nations Cup 2. kierros, karsinta henkilökohtaiseen finaaliin
Klo 14.00 Lohdutusluokka junioreille
Klo 18.30 Junioreiden henkilökohtainen mitalifinaali, 30 parasta

25.7.
Klo 10.30 Lohdutusluokka lapsiratsastajille
Klo 13.00 Lohdutusluokka nuorille ratsastajille
Klo 16.30 Lapsiratsastajien henkilökohtainen mitalikilpailu, 30 parasta
Klo 19.30 Nuorten ratsastajien henkilökohtainen mitalikilpailu, 30 parasta

 

Lisätietoa:
Lähtölistat ja tulokset: https://online.equipe.com/fi/competitions/42157
Tapahtuman järjestäjä: www.vilamouraequestriancentre.com

Kilpailua voi seurata ClipMyHorsen maksulliselsta nettisivulta ja järjestäjän ilmaiselta Facebooksivulta: https://www.facebook.com/VilamouraEquestrianCentre

Lisätty tieto Liida Lehtosen tämän päivän tuloksesta 22.7. klo 20.35.