Beat Mändli laukkasi voittoon

1.6.2010


Beat Mändli Sveitsistä laukkasi voittoon hevosellaan Principal perjantai-illan pääluokassa, 145 cm aikaratsastuksessa, Silja World Cup Qualificationissa. Toiseksi hyppäsi Harrie Smolders Hollannista ja kolmanneksi Irlannin Jessica Kürten Castle Forbes Libertinalla. Paras suomalainen oli yhdellä pudotuksella nopeimman radan hypännyt Ville Kulkas Ariellella, oikealla. Neljällä virheellä radan hyppäsivät myös Niklas Aromaa Madleen (alla) sekä Jukka-Mikael Koivisto Nandele.

- Olen todella tyytyväinen hevoseeni. Tämä oli sen uran toistaiseksi suurin voitto. Teimme viikko sitten Oslossa kaksi hidasta nollaa ja sain kotona kuulla, että en enää osaa ratsastaa tarpeeksi nopeasti voittaakseni. Nyt se kuitenkin onnistui, ja vielä todella nopeassa luokassa, jossa hitaalla nollalla jäi pitkälle sijoitusten ulkopuolelle, sanoi Mändli. Pidin tasaista vauhtia yllä, olin tasaisen nopea lähdöstä maaliin, hän jatkoi.

Hänellä on vielä mahdollisuus kolmeen maailmancupin starttiin tällä kaudella. Sveitsillä on kilpailussa kaksi paikkaa ja Mändli käyttää toisen niistä Helsingin jälkeen Genevessä ja Lontoossa. Kaikki hänen kolme parasta hevostaan hyppäävät osakilpailuja ja tavoite on saada finaalipaikka. MM-kisassa startannut Indigo tule mukaan keräämään pisteitä vasta Genevessä. Helsingin osakilpailun hevosensa hän valitsee lauantain GP-luokan jälkeen.

Ville Kulkas oli paras suomalainen yhdellä pudotuksella. - Olen tyytyväinen Arielleen j aratsastukseeni. Yritin pitää hyvän rytmin yllä ja tehdä tasaisen suorituksen. Olen onnellinen jos saan sunnuntain maailmancupissa aikaiseksi hyvän kokonaisuuden, hevonen on hyvässä kunnossa. Lauantaina emme starttaa GP:ssä, jotta paras terä olisi tallella sunnuntaina, sanoi Ville.

Kolmanneksi ratsastanut Jessica Kürten oli tyytyväinen Libertinaan, joka tuntui hyvältä ja valmiilta isompiin tehtäviin lauantaina tai sunnuntaina. Hallitsevan maailmamestarin Jos Lansinkin hevoselta putosi radan aikana kaksi kenkää, mutta vain yksi puomi.

Jukka-Mikael Koiviston Nandele (vasemmalla) pudotti yhden esteen. Jukka-Mikael oli lähtenyt hakemaan kaunista ja tasapainoista rataa, ja onnistui siinä. Hän aikoo startata sunnuntain maailmancupissa. Samoin suunnittelee Niklas Aromaa, jonka Madleen hyppäsi radan yhdellä pudotuksella. Sekä Kulkas, Koivisto että Aromaa ovat lähdössä ensimmäiseen maailmancupiinsa.

Sääntöjen mukaan maailmancupiin osallistumiseen tarvitaan hyväksytty tulos joko perjantain pääluokasta tai lauantain GP:stä. Mikael Forsténin toinen hevonen ei ole kilpailukunnossa ja hän päätti startata Skybreakerilla mieluummin GP:ssä kuin perjantain aikaratsastuksessa. Myös Noora Pentti starttaa Navarrolla GP:ssä. Parhaassa tapauksessa Suomella on sunnuntain maailmancupissa viisi ratsukkoa. Mikko Forstén (kuvassa alla) totesi verryttelyssä, että Quinault ei ole kunnossa ja jätti luokan hyppäämättä.

Tulokset
World Cup karsinta, 145 cm, aikaratsastus. Sijoittui 13, lähtöjä 50.

1) Beat Mändli / Principal Sveitsi 0-52,98, 2) Harrie Smolders / Exquis Rodenburg's Colorado Hollanti 0-53,66, 3) Jessica Kürten / Castle Forbes Libertina Irlanti 0-55,47, 4) Leopold van Asten / VDL Groep Fleche Rouge Hollanti 0-56,00, 5) Robert Smith / Kalusha  Iso-Britannia 0-56,01, 6) Malin Bayard Johnson / Butterfly Flip Ruotsi 0-56,14... suomalaiset 33) Ville Kulkas / Arielle Suomi 4-63,47 37) Niklas Aromaa / Madleen Suomi 4-71,19 38) Jukka-Mikael Koivisto / Nandele Suomi 4-72,47 42) Raimo Aaltonen / L'umonia Suomi 8-66,55 50) Sebastian Numminen / Sails Away Suomi 19-84,50

Kuvat Marcus Westermark