CSIO**** Tallinna

1.6.2010

CSIO**** TALLINNA 12.-15.7.

Suomi kuudes
Nations Cupissa
 
Suomen estemaajoukkue hyppäsi sijalle kuusi Tallinnan Nations Cup -kilpailussa, jossa mukana oli yhdeksän maata. Niukan voiton vei Tanska yhden virhepisteen turvin ennen Puolaa. Isäntämaa Viro oli kolmas. Ensimmäisen kierroksen jälkeen kilpailua johti Tanska nollalla, Puola oli toisena viidellä virheellä ja Viro kolmantena kahdella pudotuksella, Suomi oli neljäs tilillään 12 virhepistettä.

Suomen kohtaloksi koitui toisen kierroksen virhepistekertymä. Joukkueen kokenein ratsastaja Raimo Aaltonen sai L´Umonialla toiselta kierrokselta viisi pudotusta, joista yksi oli hänen mukaansa ratsastusvirhe. - Näin siinä joskus vaan käy, totesi pettynyt Aaltonen. Mitään järkevää selitystä en pudotuksille keksi, hevonen ei tuntunut mitenkään erilaiselta kuin normaalisoloissa, hän jatkoi. Yllä Mirella ja Utopie.

Ensimmäistä kertaa Nations Cup -kilpailussa Suomea edustaneet Mirella Lesonen ja Jukka-Mikael Koivisto kokivat sekä huippuhetkiä että yllätyksiä. Koivisto Nandele hyppäsi nollan ensimmäisellä kierroksella.
- Tunne oli aivan mahtava. Toisella kierroksella hevonen oli aivan yhtä hyvä, mutta minä ratsastin huonommin, pudotukset tulivat rytmin katoamisesta omassa ratsastuksessani, sanoi Koivisto. Hän ratsastaa arkisin päivätyön jälkeen kotonaan Vierumäellä seitsemän hevosta. Hevoset omistaa Koiviston äiti ja valmentaja Päivi Martinmaa-Koivisto.
- Seuraavaa Nandelen tasoista hyppääjää odotamme yhdestä nyt viisivuotiaasta, kertoi Koivisto. Kuvassa Ville ja Arielle.

Mirella Lesosen Nations Cup -debyytti alkoi paremmin kuin hyvin, mutta päättyi hylkäykseen ensimmäisellä kierroksella väärän esteen hyppäämisen vuoksi.
- En voinut kuvitellakaan, että Utopie hyppäsi esteen, jonka ympäri olin vesihaudan jälkeen ratsastamassa. Se on aivan ihana hevonen. Se hyppää kaikki esteet, jotka edestään löytää, kuten nytkin sain kokea, sanoi Mirella. Toisella kierroksella ratsukko sai kaksi pudotusta. - Hevonen vain kuumeni vähän liikaa ja pääsi käsistä. Tällä hevosella ensimmäinen Nations Cup jätti kivan tunteen sunnuntain GP-luokkaa varten, hän jatkoi. Utopie ja Lesonen hyppäävät nyt ensimmäistä kauttaan GP-tasolla.

Suomen neljäs ratsastaja Ville Kulkas ja Arielle saivat kaksi pudotusta ensimmäiseltä kierrokselta. Huolimatta siitä, että Mirella Lesonen oli väärän esteen hyppäämisen vuoksi tullut hylätyksi joukkueen johtaja Kenneth Wrede ja ratsastajat päättivät yhdessä, että toiselle kierrokselle lähtee Lesonen Kulkkaan sijasta. Kuvassa Raimo ja L´Umonia.

Radat Tallinnassa suunnitteli Lukasz Jankowski Puolasta.
- Minusta nollia tuli sopiva määrä, ei liikaa, ei liian vähän, ja virheet jakautuivat tasaisesti radan eri puolille sanoi Mirella Lesonen. Jukka-Mikael Koivisto oli myös tyytyväinen ratoihin. Tehtäväkokonaisuuksien välissä oli sopivasti hengähdysaikaa ja muutama yksittäinen este, sanoi Koivisto.
 
Maailmanlaajuisessa sarjassa kilpaillaan pääsystä Nations Cupin superliigaan. Joka vuosi perussarjan voittanut maa nousee Superliigaan ja vastaavasti Superliigan heikoin maa siirtyy perussarjaan. Tänä vuonna Superliigassa hyppäävät Britannia, Belgia, Hollanti, Ranska Ruotsi, Saksa, Sveitsi ja USA. Tästä syystä Ruotsi ei saa pisteitä perussarjasta.

Parhaissa asemissa matkalla kohti Superliigaa nyt kauden puolivälissä on Irlanti, joka johtaa sarjaa 67 pisteellä. Tanska nousi sarjataulukossa toiseksi Tallinnan kilpailun jälkeen ohittaen Italian. Suomi on sijalla 13 yhteensä 23 maan joukossa. Tallinnan osakilpailu oli kauden kymmenes ja jäljellä on vielä 9 osakilpailua sekä finaali, joka ratsastetaan Buenos Airesissa Argentiinassa 11. marraskuuta. Suomen maajoukkueella ei tällä hetkellä ole suunnitelmia osallistua jäljellä oleviin Nations Cup -osakilpailuihin.
 
Tallinnan Grand Prix -luokka hypätään sunnuntaina klo 15.00 ja se on samalla Keski-Euroopan liigan maailmancup-osakilpailu. Suomalaiset ratsastajat eivät voi siirtää pisteitä Länsi-Euroopan liigaan.
 
Tulokset
Luokka Nations Cup 145 cm, kaksi kierrosta, 9 maata lähti

1) Tanska 0 + 17 = 17, 2) Puola 5 + 13 = 18, 3) Viro 8 + 17 = 25, 4) Norja 15 + 23 = 38
5) Ruotsi 16 + 24 = 40, 6) Suomi 12 + 40 = 52 (Jukka-Mikael Koivisto / Nandele 0 + 12,  Ville Kulkas / Arielle  8 + ei os., Raimo Aaltonen / L'Umonia 8 + 20, Mirella Lesonen / Utopie hyl + 8), 7) Latvia 41 + 56 = 97, 8) Liettua 54 + ei os., Hylätty: Venäjä,

Järjestäjän sivut ja kaikki tulokset: www.tallinnhorseshow.ee 
 
Kuvat Marcus Westermark