EM-estejoukkue valmis tulikokeeseen

1.6.2010

Euroopan mestaruuskilpailut koulu- ja esteratsastus,
Windsor, Iso-Britannia

Suomen estejoukkue valmiina tulikokeeseen - koettelemusten kautta

Suomen kolmihenkinen estejoukkue, Mikael ja Noora Forstén sekä Sebastian Numminen, on ensi kerran tulessa myöhään keskiviikkoiltana, mutta jännityksen hetkiä saatiin elää jo tiistaina, kun Nooran ori Evli Cagliostro loikkasi eläinlääkärintarkastuksessa innostuksissaan pystyyn ja polkaisi samalla takajalallaan oikean etukavionsa ruununrajaan pienen ruhjeen, ja arkoi sen jälkeen hetken jalkaansa. Ratsukolla oli toinen tarkistus keskiviikkona aamulla, jonka se selvitti puhtain paperein.

- En pystynyt uskomaan todeksi, että meillä voi käydä niin huono onni. Kun juoksimme pois päin lääkäreistä, Cagli ravasi hienosti ja kun käännyimme takaisin, se päätti ponkaista takajaloilleen ja samalla huomasin heti, että se löi etujalkansa. Hevosten kanssa on toisaalta tottunut siihen, että tämä on elämää ja kaikki voi muuttua hetkessä. Mutta nyt kaikki on onneksi hyvin ja olen lähdössä kilpailuun innostuneena ja odottavaisin mielin, Noora Forstén kertoo.

Joukkuekilpailun ensimmäinen osuus ratsastetaan myöhään keskiviikkoillalla valonheittimien alla.

- On kiinnostavaa nähdä, millaisen aikaratsastusluokan ratamestari rakentaa illaksi. Eilisestä warm upista huomasi, että hän lisää vaikeusastetta rataan tekemällä paljon jyrkkiä käännöksiä ja kulmia. Eilen valaistus areenalla ei ollut aivan riittävä. Sekä Evli Cagliostro että Isaac du Jonquet ovat hypänneet tällä kaudella valojen alla hyvin, mutta toivon, että ratamestari ottaa huomioon sen, että jossain paikoin valon määrä ei ole riittävä. Kilpailun pitää olla reilua hevosille, ettei hypätä yllätyksiä puolipimeässä, ratsastaja sanoo.

Muuten ratsastajat ovat olleet tyytyväisiä järjestelyihin, tallit ovat hyvät, samoin verryttelyalueet ja puolipilvinen, viileähkö sääkin on hevosten mieleen.

Myös Sebastian Numminen lähtee hevosellaan Calandro II radalle luottavaisin mielin.

- Hevonen tuntuu hyvälle, se on aika fressi. Ainoa mikä tekee vähän epävarmuutta, on ettemme ole päässeet kilpailemaan tällä kaudella paljoa, mutta meillä molemmilla on paljon kisarutiinia, joten en ole huolissani. Olen tyytyväinen tulokseen, jos pääsen viimeisellä päivälle mukaan hyppäämään, Numminen toteaa. Hänen paras tuloksensa EM-esteiltä tähän asti on 18. sija vuonna 2005.

- Calandro näyttää viihtyvän täällä tosi hyvin ja se suurin piirtein laukkasi ulos kuljetusrekasta, luulen että sekin on kaivannut kilpailemista, Numminen hymyilee.

Numminen työskenteli kahdeksan vuotta Markus Beerbaumin tallilla Saksassa ja vanha valmentaja on luvannut auttaa häntä sekä verryttelyssä että radan kävelemisessä. Numminen asuu nykyään Hollannissa, missä hänellä on vastikään hankittu, oma 19 hevosen valmennustalli, joukossa tuoreet tulokkaat, huippuratsut Rettigeiltä.


- Minulla on hyvä hevostilanne nyt, ja tarkoitus on myydä hevosia niin että niitä olisi 6-7, mikä on aika optimaalinen määrä. Tallilla on vielä tilaa ja otan mielelläni vastaan valmennettavan ratsastajan hevosineen esimerkiksi Suomesta, Numminen kertoo.

Esteratsastukseen osallistuu 18 joukkuetta 24 maasta, yhteensä 91 kilpailijaa. Toiselle joukkuekierrokselle perjantaille jatkaa 10 parasta joukkuetta ja 50 parasta ratsukkoa henkilökohtaisen kilpailun puolella. Esteillä saadut virhepisteet kertyvät ratsukoille läpi kilpailun, joten jokainen etappi on jokaiselle  ratsukolle ratkaiseva.