EM-kulta Hollannille, GP-ennätys Gal ja Totilas

1.6.2010

Euroopan mestaruuskilpailut koulu- ja esteratsastus, Windsor, Iso-Britannia


Kyra Kyrklund ja Max avasivat tyylillä EM-radalla

Ennakkosuosikki Hollanti voittoon
- Edward Gal ja Moorlands Totilas
rikkoivat GP:n maailmanennätyksen

Kyra Kyrklund ja ruuna Max ottivat joukkuekilpailussa luokassa Grand Prix tuloksen 72 prosenttia mahdollisista maksimipisteistä kouluratsastuksen Euroopan mestaruuksissa Windsorissa Iso-Britanniassa keskiviikkona. Sijoitus luokassa oli 14 hyvin pienellä erolla seitsemän kärkeen. Ratsukko jatkaa ensimmäiseen henkilökohtaiseen mitalikilpailuun torstaille ohjelmassa Grand Prix Special. Siitä etenee toiseen henkilökohtaiseen mitalikilpailuun, GP vapaaohjelmaan, lauantaille edelleen 15 parasta.

Kouluratsastuksessa pisteet nollataan joka luokan jälkeen toisin kuin esteillä, joilla ne seuraavat ratsukoita läpi koko kilpailun. Koska Suomella ei ole joukkuetta mukana, Kyrklundin päätehtävä oli antaa tänään hyvä ensivaikutelma tuomareille ja selvittää tiensä jatkoon, mistä hän selvisikin tyylikkäästi. Kokonaisuus oli tasapainoinen ja onnistunut ja yleisö palkitsi ratsukon raikuvin suosionosoituksin.

- Olen tyytyväinen rataan. Max meni itsestään, ja sillä oli hyvä eteenpäinpyrkimys. Sillä on aina hyvä muoto ja suu, ja kokonaisuus oli harmoninen. Max tekee parhaansa, mutta sillä ei ole ehkä maailman suurimmat askellajit ja eniten voimaa. Tietysti haluaisin kympin lisäyksestä ja piaffista, mutta pitää lähteä siitä, että ridaa sen hevosen mikä itsellä on niin hyvin kuin voi, Kyrklund toteaa.


Kavioihin tarttuva, tahmea pohja ei ollut kisapaikalla ruotsalaisruuna Maxin, 14, mieleen. Ratsukko sai pienet rikkeet sekä lisätyssä ravissa että piaffessa.

- Max ei ole ikinä pitänyt tahmeasta, vaseliinimaisesta pohjasta, mikä on suosittu täällä Englannissa. Samanlainen on mm. Olympiassa ja Hicksteadissä. Pikku tökkäykset ravilisäyksessä johtuivat siitä, että pohja tarttui kiinni kavioihin, ne eivät ponnahda pohjasta. Piaffessa Max tulee helposti vähän hitaaksi ja tavallisesti autan sitä liian paljon. Nyt vaihdoin pidemmän kannuksen ja kun kosketin sitä sillä, se vähän hämmästyi että - hei, tuo ei kuulunut meidän kontraktiin, Kyrklund hymyilee.


Maxilla on munakengät, joissa on keskellä sydämenmallinen orsi. Lontoon Olympiassa joulukuussa ratsastettavassa maailmancupin osakilpailussa Kyrklund koitti kerran kengityksen vaihtoa, mutta siitä ei ollut juuri apua. Nyt vaihtoehto ei tule kyseeseen, koska Maxilla on jäljellä pieni, hyvin parantunut halkeamanpää kavion alareunassa ja on turha ottaa riskejä.

Viritys vaikeampaa kuin Formula 1:n
Hevosen virittäminen kisasuoritukseen on vielä vaativampaa kuin formula ykkösen, koska kyseessä on elävä olento.

- Pari viikkoa tähdätään niihin kymmeneen minuuttiin, jolloin hevosen pitää olla parhaimmillaan. Ne eivät voi olla kymmenen minuuttia ennen suoritusta eikä kymmenen sen jälkeen, Kyrklund kertoo.

-  Hevonen pitää saada ratsastajan puolelle, että se ottaa sut mukaan. Jos sä pyydät siltä liian paljon, se jarruttaa ja sanoo että tee sitten työt itse. Toisaalta hevonen ei saa olla niin virkeä, että se lähtee karkuun. Se pitää saada lähtemään leikkimielellä mukaan, niin että se tykkää vähän itse olevansa ohjien päässä tarjoamassa mitä tehtäisiin, Kyrklund kertoo.

Maxin mielialaa ja virkeyttä seurataan jatkuvasti ja harjoittelu ja päivän ohjelma rakennetaan tarkasti sen mukaan.

Ennakkosuosikki Alankomaat voittoon

- Edward Gal ja ihmeori Moorlands Totilas
rikkoivat maailmanennätyksen Grand Prix'ssä


Hollannin kultajoukkue Anky, Imke, Adelinde ja Edward tuulettamassa kunniakierroksella.

Hollanti vei joukkuemestaruuden jo toistamiseen perättäin Saksan hallittua kouluratsastusta vuosikymmenet suvereenisti ottaen kultaa 21 kertaa. Tällä kertaa isäntämaa Iso-Britannia kiilasi kotiareenalla hopealle ja Saksan oli tyytyminen pronssiin.


Edward Gal ja Totilas.

Hollannin kärkiratsukko Edward Gal ratsasti huikean tuloksen 84.085 % mustalla ihmeoriillaan Moorlands Totilas rikkoen kaikki tähänastiset GP-ennätykset. Ratsukko ilmestyi kansainvälisille kilparadoille joulukuussa ja on voittanut sen jälkeen jokaisen kilpailunsa. Heinäkuussa pari mursi maailmanennätyksen GP-vapaaohjelmassa Hicksteadissa lähes 90 %:n tuloksella. Vasta yhdeksänvuotias ori liikkuu uskomattoman lennokkain ja joustavin liikkein voimaa ja karismaa uhkuen.


- Ennen rataa tuntui että kaikki voi onnistua täydellisesti tai mennä täydellisesti pieleen, hevonen oli aluksi aika jännittynyt kameroiden äänistä. Vasta kun ratsastin käyntiä ja näin tuloslukeman valotaululta, tiesin että hyvin menee ja aloin rentoutua itsekin, Gal kertoo.
Ratsastaja löysi Totilaksen sen ollessa kuusivuotias. Ensimmäinen kokeilu ratsain oli elämys.

- Tunsin satulan alla niin valtavan voiman, että uskalsin istua ensimmäisen kerran satulassa vain kolme sekuntia, Gal tunnustaa.

Toiselle henkilökohtaiselle sijalle ratsasti Hollannin Adelinde Cornelissen, joka on hänkin tämän kauden komeetta ja voittanut kolme maailmancupin osakilpailua ruunallaan Parzival. Kolminkertainen olympiavoittaja Anky van Grunsven oli jännittyneellä ja rikkeitä tehneellä Salinerolla luokassa kuudes. Gal on työskennellyt ja valmentautunut  van Grunsvenin tallilla. Kultamaan joukkueessa ratsasti myös seitsemänneksi sijoittunut  Imke Schellekens-Bartels ratsulla Hunter Douglas Sunrise.
 
Tuloksia Kouluratsastuksen Euroopan mestaruuskilpailut,
joukkuekilpailu, Grand Prix, Windsor, Iso-Britannia, 26.8.

Joukkuekilpailu
1) Alankomaat  2) Iso-Britannia 3) Saksa 4) Ruotsi 5) Tanska 6) Itävalta 7) Espanja 8) Belgia 9) Portugal 10) Italia 11) Puola 12) Ranska

Henkilökohtaiset tulokset, Grand Prix
1. Edward Gal / Moorlands Totilas, NED  84.085 %
2. Adelinde Cornelissen / Parzival, NED  80.638 %
3. Laura Bechtolsheimer / Mistral Hojris, 76.638 %
4. Matthias Alexander Rath / Sterntaler-Unicef, GER  75.617 %
5. Victoria Max-Theurer / Augustin, AUT  74.000 %
6. Anky van Grunsven / Salinero, NED  73.872 %
7. Imke Schellekens-Bartels / Hunter Douglas Sunrise, NED  73.149 %
8. Emma Hindle / Lancet, GBR  72.936 %
9. Nathalie zu Sayn-Wittgenstein / Digby, DEN  72.894 %
10. Tinne Vilhelmson-Silfven / Favourit, SWE  72.340 %
10. Monica Theodorescu / Whisper, GER  72.340 %
12. Patrick Kittel / Watermill Scandic H.B.C. SWE  72.255 %
13. Carl Hester / Liebling II, GBR  72.085 %
14. Kyra Kyrklund / Max, FIN 72.000 %

Lisätietoa, ratsastajien esittelyt SRL:N netissä: [SISÄINEN LINKKI: EM-kisat, koulu ja este, Windsor 2009 -> http://www.ratsastus.fi/asp/system/empty.asp?P=1359&VID=default&SID=362315569045115&A=closeall&S=0&C=30034]
Kilpailujen kotisivut: http://www.alltechwindsoreuropeans.com/
Täydet tulokset: http://eventcontent.hippoonline.de/421/421zeitplanENG.htm  
FEI, kansainvälinen ratsastajainliitto: www.fei.org


ALUSTAVA AIKATAULU
Torstai 27.8. klo 9.30-17.00 (Suomen aikaa 11.30-19.00)
1. henkilökohtainen mestaruuskilpailu Grand Prix Special
- mukaan 30 parasta joukkuekilpailusta. Henkilökohtaiset mitalit.
Lauantai 29.8. 19.45-22.30 (Suomen aikaa 21.45-24.30) 
2. henkilökohtainen mestaruuskilpailu Grand Prix kür eli vapaaohjelma
- mukaan 15 parasta GP Specialista. Henkilökohtaiset mitalit.

Kilpailun kulku
Grand Prix Specialiin pääsee mukaan 30 parasta Grand Prix'stä. Kilpailuun lähdetään puhtaalta pöydältä ja siinä jaetaan henkilökohtaiset mitalit.
Grand Prix vapaaohjelmaan eli Kür-finaaliin jatkaa 15 parasta GP Specialista, mutta kuitenkin korkeintaan kolme ratsukkoa yhdestä maasta.  Kilpailuun lähdetään puhtaalta pöydältä ja siinä jaetaan henkilökohtaiset mitalit.

Kuvat Sonja Holma