EM-Riesenbeck - ”Olemme eläneet niin pitkään Emman mukana”

10.9.2023

Moninkertaisen arvokilpailu- ja olympiaratsastaja Emma Kanervan vanhemmat Pirkko ja Kalevi Kanerva ovat tuttu näky arvokilpailujen katsomossa. He ovat kulkeneet Emman rinnalla kilpailuissa jo 2000-luvun vaihteesta.

Pirkko ja Kalevi Kanerva. Kuvat Hanna Heinonen.

 

Vanhemmat olivat mukana järjestelemässä kilpailumatkoja ja tukemassa Emmaa uran alkuhetkistä alkaen. Kalevilla oli sekä traikku- että kuorma-autokortti ja junioriaikoina hän oli mukana joukkuematkoilla PM- ja EM-kilpailuihin.

”Nykyään lähinnä kannustetaan ja ollaan henkisenä tukena. Aiemmin olen ollut lapionkin varressa, mutta nyt voimme katsoa kilpailuja katsomon puolella”, kertoo Kalevi Kanerva.

”Alkuun Pirkko oli todella hermostunut, ja seurasi kilpailuja pusikosta puun takaa. Nykyään hän pystyy jo katsomaan suoraan kentälle.”

Arvokilpailut ovat vieneet vanhempia esimerkiksi Lontoon olympialaisiin, Lexingtonin ja Herningin MM-kilpailuihin ja lukuisiin EM- ja PM-kilpailuihin.

”Olemme eläneet niin pitkää Emman mukana. On myös mukava seurata muidenkin suorituksia. Nyt ymmärtää jo enemmän ratsastuksen päälle ja erottaa, jos tulee virhe.”

”Emma sanoi jo 4-vuotiaana, että hänestä tulee isona ratsastaja. Hän on ihailtavan tunnollisesti ja tarkasti tehnyt työtä. Hän on todella ahkera tekemään töitä ja uhrannut paljon. Alusta saakka hänestä on näkynyt lahjakkuus.”

Perhe muutti Emman ollessa 7-vuotias Tuusulasta Hyvinkäällä, jossa aiempi uintiharrastus jäi sivuun ja Emma jatkoi ratsastusta Riitta Holopaisen tallilla. Loppu on historiaa.

”Kaikki hetket, jolloin hän on edustanut Suomea ovat hienoja. Ja kun on nähnyt, miten tarkkaan ja tunnollisesti hän on valmistautunut kilpailuihin. Muistan, kun Sini Spirit loukkaantui, ja Emma sai eläinlääkäri Houtulta tarkan minuuttiohjelman hevosen kuntoutukseen. Emma kulki Hyyppärän teillä hevosen kanssa sekuntikello kädessään.”

Kalevi muistelee myös, miten Emma joutui ottamaan Ypäjän PM-kilpailuihin vanhemman hevosensa Åtoftens Volantin ”naftaliinista” nuoremman loukkaannuttua. Ratsukko ei ollut ehtinyt treenaamaan küriä ollenkaan ennen sitä.

”Ja he voittivat vapaaohjelman”.

 

Emma Kanerva ja Greek Air Riesenbeckissä. 

 

Riesenbeckin EM-kilpailuissa Pirkko ja Kalevi seurasivat ja kannustivat katsomossa kaikkien suomalaisten suoritukset.

”Kaikki esiintyivät jostain syystä alavireisesti. En sen kummemmin ole alan asiantuntija, mutta ehkä se kertoo jotain systeemistämme. Tietenkin aina hevosten kanssa tulee epäonnistumisia. Ei hevosellakaan ole hyvä päivä aina. Kaikki pääsivät radat läpi, mutta jäi harmittamaan, että olympiapaikka jäi saavuttamatta.”

Emma hakee nyt maapaikkaa Suomelle henkilökohtaisen rankingin kautta.

”Se on kovemman työn takana. Tarvitaan myös tuuria. Mutta toivotaan. Lippuja emme ole vielä Pariisiin hankkineet, se on niin kallis paikka. Katsotaan lähempänä.”

Kanervat asuivat Riesenbeckissä Emman hevosautossa, ja viettävät vielä muutaman päivän Emman luona kotitallilla ennen paluuta Suomeen.

”Ainakin kerran vuodessa Emma käy kotona, joskus useamminkin. Pyrimme olemaan aina kolmisen viikkoa hänen luonaan. Tryonin MM-kisojen aikana toimimme Saksassa koiran hoitajana”, kertoo Kalevi arjesta Saksassa asuvan tyttärensä kanssa.