EM-Riesenbeck – Yvonne Österholmille ja Anna Tallbergille kalliita rikkeitä

6.9.2023

Suomen koulujoukkueen ensimmäiset kaksi ratsukkoa aloittivat joukkuekilpailun keskiviikkona. Yvonne Österholm ja Ironman H oli vuorossa jo heti toisena yhteensä 68 ratsukosta. Österholmin suorituksessa oli useita virheitä, jotka laskivat tulosta 66,972 prosenttiin.

Yvonne Österholm ja Ironman H. Kuvat Hanna Heinonen.

 

”Minulla oli hirveän hyvä fiilis, kun tänään lähdin verryttelyyn. Olin iloisella tuulella. Hevonen oli erittäin hyvä, rauhallinen ja hyvin avuilla. Kun ratsastin sisään kisa-areenalle, se muuttui.”

”Minulla ei ole aavistustakaan, mitä tapahtui. Ei tuntunut, että se olisi jännittynyt, enkä itsekään tuntenut oloani jännittyneeksi. Yhtäkkiä se sulki minut ulos. En saanut apuja enää läpi, ja jotenkin tunsin radalla, että en saanut sitä keskittymään. Sen ajatukset olivat muualla. Silloin tulee juuri sellainen viivähdys jalkaan. Takaosa alkaa tulla hitaaksi ja sitten tulee virheitä”, kuvaili Yvonne Österholm.

”Se oli todella sääli, meidän huonoin tuloksemme. Mutta ratsastus on vaikeaa, ja hän on vasta 10-vuotias hevonen. Meidän ensimmäinen gp-kautemme oli viime vuonna, ja tämä oli meidän ensimmäinen tämän tason kilpailumme.”

”Minua häiritsee se, että tämä on joukkuekilpailu. Muuten voin laittaa tämän kokemuksen piikkiin. Tiedän, että hevonen on hieno. Nyt oli jotain, ja menetin hevosen selän ja takajalat.”

 

Anna Tallberg ja Grevens Zorro.

 

Toisena suomalaisratsukkona radalla nähtiin Anna Tallberg ja Grevens Zorro. Ratsukko aloitti suorituksensa hyvin, mutta laukkaohjelmaan mahtui muutama virhe, kuten laukanvaihdoissa joka askeleella ja siksakeissa. Tulos oli 67,222 prosenttia.

”Veryttelyssä meillä oli ihan tosi hyvä fiilis, ja oli meillä hyviä pätkiä radallakin. Mutta laukassa tunsin, että se alkoi hiipumaan, ja alkoi rullaamaan itseään, ja silloin minun on vaikea saada sitä ihan pohkeen eteen. Ja sitten siinä alkoi tulla niitä virheitä”, kertoi Anna Tallberg.

”Vaihdot alkoivat hyvin, mutta sitten pakka vähän levisi.”

Riesenbeckissä oli päivällä 29 astetta lämmin, ja tiiviisti rakennetulla kisa-areenalla tunnelmaa.

”Se vähän reagoi, kun menin radalle, ja katsoi jotain kukkaa. Siitä ei tule jännittyessään sellainen, että se ottaisi ja lähtisi, vaan se alkaa enemmänkin hiipiä ja painaa sitä pohjetta vastaan, joka on uraa päin.”

”Harmittavaa, kauden huonoin tulos ja sitten täällä.”

”Onhan se ihan tosi iso pettymys, mutta me jatkamme treeniä ja sitten on World Cupin osakilpailuja. Ei saa antaa lannistaa. Mutta tietenkin tämä enemmän lannistaa joukkueen kannalta, koska se joukkuetulos olisi meille aika tärkeä ensi vuotta ajatellen.”

Tavoite sijoittua yhdeksän joukkuepaikkaa tavoittelevan maan joukossa kolmen kärkeen näyttää ensimmäisen päivän jälkeen hyvin haastavalta, mutta kilpailu on onneksi vasta puolivälissä. Suomi on tuloksissa ensimmäisen päivän jälkeen 13. tilalla. Joukkuetulokseen lasketaan joukkueen kolmen parhaan ratsukon tulos.

Torstaiaamuna radalle lähtee toinen arvokisojen ensikertalainen Ville Vaurio vasta tällä kaudella gp-tasolle nousseella G-Starilla. Lahjakkaalta ratsukolta toivotaan ehjää suoritusta omalla tasollaan. Joukkueen ankkuri on kokenut arvokilpailuosallistuja Emma Kanerva ja Greek Air, joka oli Herningin MM-kilpailuissa semifinaalissa.

Grand Prix -tasolla käytävä kilpailu on jaettu kahdelle päivälle, ja joukkueista kaksi ratsukkoa kilpailee kumpanakin päivänä. Joukkuemitalit jaetaan torstai-iltana, ja silloin myös selviää, mitkä kolme maata saavat paikan Pariisin olympialaisiin.

 

Laura Kangasniemi ja Goldprins.

 

Pararatsukot esiintyivät edukseen

Pararatsastuksessa Laura Kangasniemi ja Goldprins aloittivat vahvasti oman henkilökohtaisen ohjelmansa. Ratsukko sai tuloksen 64,778 prosenttia ja sijoittui 9:nneksi. Näyttävä ratsukko osallistui ensimmäistä kertaa EM-kilpailuun. Tuusulalainen Kangasniemi, 23, kilpailee toista kauttaan pararatsastajana, ja Goldprins on vasta 8-vuotias, kisan nuorimpia. Loppurataa kohden Goldprins kuitenkin innostui jo liikaa, ja se kostautui pieninä virheinä.

Kokonaisuudessaan Kangasniemi oli suoritukseensa melko tyytyväinen. Tavoitteena oli ehjä rata, joka ei aivan täyttynyt.

”Se oli vähän vahva ja vauhdikas, mutta ihan ok. Se oli hyvä verryttelyssä, mutta radalla se vähän villiintyi”, kertasi Laura Kangasniemi suoritustaan.

”Se lähti hyvin, mutta meni koko ajan vauhdikkaammaksi. Tosi kivaa oli [kilpailla EM-areenalla], oli hyvä fiilis ja hauskaa, eikä erityisiä paineita. Semmoinen mukava olo.”

 

Jonna Aaltonen ja Laxton For U.

 

Pararatsastuksen EM-kilpailuissa ryhmässä V kilpaileva Jonna Aaltonen ja Laxton For U teki onnistuneen suorituksen. Tasaisen varmaan suoritukseen mahtui yksi rike, vastalaukan katkeaminen hieman liian aikaisin, mutta kokonaisuus oli hyvä. Tulos oli 67,487 prosenttia, ja sijoitus 15:sta yhteensä 18 ratsukosta.

Hyvinkääläinen Aaltonen sai vasta maaliskuussa luokituksen ja kilpailee ensimmäistä kauttaan pararatsastuksessa. Hän sai kaksi vuotta sitten koronarokotteen haittavaikutuksena myeliitin eli selkäytimen tulehduksen ja pysyvän vaurion keskushermostoon.

Kisasuorituksia ratsukolle on kerääntynyt parakilpailuista vasta kourallinen. Se kehittyy koko ajan.

”Vaikka itse olen kilpaillut paljon, minulle on uusi haaste se, että kun luulen, että käytän kroppaani, esimerkiksi jalkaani, niin en välttämättä käytä sitä”, sanoo Aaltonen, ja kertoo, että on joutunut opettelemaan raipan käyttöä merkinantovälineenä”, kertoo Jonna Aaltonen.

”Lantion tiedostan parhaiten, mutta heikoimmat minulla ovat raajat, mikä näkyy siinä, että mitä luulen tekeväni, en oikeasti tee. Tai välillä käsi vaan kramppaa.”

Laxton For U on 8-vuotias ja kilpaillut ensimmäisen kerran vasta 6-vuotiaana. Aaltonen hankki hevosen ennen sairastumistaan, mutta onneksi ”Lohis” on osoittautunut loistavaksi pararatsastukseen.

”Hevonen on nuori ja vielä aika kokematon. Se on kilpaillut aika vähän. Kun se tuli minulle 6-vuotiaana tuli tämä minun sairastumiseni ja se vähän jäi. Se on nähnyt kyllä isoja areenoja, mutta ehkä vähän myös säikähtänyt silloin.”

”On pitänyt tehdä paljon töitä niin sen henkisen kuin fyysisenkin puolen eteen. Se on todella tarkka omasta kropastaan. Se kääntyy jännittyessään helposti vähän sisään niin, ettei se hengitä. Se tykkää olla kansainvälisissä kilpailuissa, kun täällä on aikaa ottaa paikat haltuun.”

 

Laura Kangasniemi ja Goldprins.

 

Pararatsastajat esittävä keskiviikkona ja perjantaina eri ohjelmat, ja yhteen laskettujen tulosten perusteella kahdeksan parasta ratsukkoa kustakin ryhmästä jatkaa lauantain finaaliin, vapaaohjelmaan musiikilla. Suomen joukkue hakee paikkaa Pariisin paralympialaisiin vielä vuoden loppuun asti auki olevan rankingin perusteella.

 

Yvonne Österholm ja Ironman H.

 

Tulokset 6.9. EM-Riesenbeck, Saksa

Kouluratsastus, Grand Prix, osa 1, lähti 34
1) Carl Hester / Fame, GBR 78,540 %
2) Isabell Werth / DSP Quantaz, GER 77,174
3) Matthias Alexander Rath / Thiago GS, GER 74,845
…23) Anna Tallberg / Grevens Zorro, FIN 67,222
…25) Yvonne Österholm / Ironman H, FIN 66,972
Täydet tulokset: LINKKI

Joukkuekilpailu, Grand Prix, tilanne ensimmäisen ryhmän jälkeen, 16 maata
1) Iso-Britannia 78,540 %
2) Saksa 77,174
3) Tanska 74,410
13) Suomi (Yvonne Österholm / Ironman H ja Anna Tallberg / Grevens Zorro) 67,220
Täydet tulokset: LINKKI

Tittamaria Törmänen ja Goldprins.

Pararatsastus, henkilökohtainen ohjelma, ryhmä IV, lähti 13, sijoittui 5
1) Demi Haerkens / EHL Daula N.O.P., NED 77,556 %
2) Sanne Voets / Demantur RS2 N.O.P., NED 75,916
3) Manon Claeys / Katharina Sollenburg, BEL 73,444
…9) Laura Kangasniemi / Goldprins, FIN 64,778
Täydet tulokset: LINKKI  

Pararatsastus, henkilökohtainen ohjelma, ryhmä V, lähti 18, sijoittui 5
1) Michèle George / Best Of 8, BEL 76,308 %
2) Frank Hosmar / Alphaville N.O.P., NED 76,000
3) Regine Mispelkamp / Highlander Delight´s, GER 74,205
…15) Jonna Aaltonen / Laxton For U, FIN 67,487
Täydet tulokset: LINKKI

FEI European Championships Riesenbeck 2023

Aikataulu, muutokset mahdollisia: LINKKI
Lähtölistat ja tulokset: LINKKI
Järjestäjä: https://riesenbeck2023.com/en/
Kilpailua voi seurata nettistriimiltä: https://www.clipmyhorse.tv/en_EU/onair

Emma Kanerva ja Greek Air.

 

Suomen EM-joukkueet Riesenbeckissä

Kouluratsastus

Emma Kanerva, 38, sijoitus maailmanlistalla 25:s
Greek Air
12, ZfDP-ruuna (isä I.P.S. Gribaldi, emä Flybaboo Air, emän isä Florestan I), kasvattaja Gerd Kuest, omistajat Emma Kanerva ja Gerd Saborowski. Grand Prix´n ennätystulos 74,130 %. Viides kerta EM-kilpailuissa, kolmet MM-kilpailut ja yhdet olympialaiset, Lontoon, jossa 22. Greek Air oli 7-vuotiaiden MM-kilpailuissa 15. 2018. Herningissä 22. GP ja 26. Specialissa 2022-

Anna Tallberg, 27, rk 236
Grevens Zorro
13, DWB-ruuna (Blue Hors Zack, Grevens Lucca, Blue Hors Hertug), kasvattaja Svend Skov Poulsen & Dorrit Greve, omistajat Nissala Oy & Ritva Vähäkylä & Tero Vähäkylä. Grand Prix´n ennätystulos 72,826 %. Ensimmäiset EM-kilpailut. Ollut U25 ja nuorissa ratsastajissa EM-kisoissa 2015, 2017 ja 2021. Mukana MM-joukkueessa Herningissä 2022.

Ville Vaurio, 33, rk 104
G-Star
12, KWPN-ruuna, (Delatio, Revanche, IPS Krack C), kasvattaja H. Rongen, omistaja Sannan Heppahommat Oy. Grand Prix´n ennätystulos 70,522 %. Pohjoismaiden ja Suomen mestari 2023.

Yvonne Österholm, 43, rk 92
Ironman H
10, KWPN-ori (Bordeaux, Zartina, Harmony´s Rousseau), kasvattaja J.A.M. Murkmans, omistaja UCAS Ab. Grand Prix´n ennätystulos 71,213 %.

Valmentaja Rien van der Schaft
Joukkueenjohtaja Tanja Takkula
Joukkueen eläinlääkäri Eamon McLaughlin


Pararatsastus
Laura Kangasniemi
, 23, ryhmä IV, rk 29, Tuusula
Goldprins
8, SWB-ruuna (Goldberg, Paradis, Raphael), kasvattaja Ann Charlotte Blomberg Andersson, omistaja Sagatec Oy.

Jonna Aaltonen, 43, ryhmä V, rk 22, Hyvinkää
Laxton For U
8, SWB-ruuna, kasvattaja Ugglarps Gård, omistaja Team Dressage for You.

Valmentaja ja joukkueenjohtaja Janne Bergh
 

Maria Colliander toimii tuomarina kouluratsastuksessa ja Marjukka Manninen on tuomariston varajäsen pararatsastuksessa.


Koulu- ja pararatsastuksen aikataulut

Anna Tallberg ja Grevens Zorro.

Torstai 7.9.
Kouluratsastus
klo 10.00 joukkuekilpailu, Grand Prix, osa 2
klo 10.39 Ville Vaurio ja G-Star
klo 15.09 Emma Kanerva ja Greek Air
klo 18.00 joukkuemitalien jako

Pararatsastus
klo 9.30 -> ryhmät III, II ja I

Perjantai 8.9.
Kouluratsastus
klo 11.00 henkilökohtainen, Grand Prix Special, 30 lähtijää
klo 18.00 mitalien jako

Pararatsastus
klo 9.30 joukkue, ryhmä V
Jonna Aaltonen ja Laxton For U
klo 12.30 joukkue, ryhmä IV
Laura Kangasniemi ja Goldprins
klo 15.30 joukkuemitalien jako

Lauantai 9.9.
Kouluratsastus – EM-kisojen välipäivä

Pararatsastus
klo 9.30 vapaaohjelma, ryhmä III, 8 lähtijää
klo 11.00 vapaaohjelma, ryhmä II, 8 lähtijää
klo 12.30 vapaaohjelma, ryhmä I, 8 lähtijää
klo 14.30 vapaaohjelma, ryhmä V, 8 lähtijää
klo 16.00 vapaaohjelma, ryhmä IV, 8 lähtijää
klo 17.30 henkilökohtaisten mitalien jako

Sunnuntai 10.9.
Kouluratsastus
klo 14.30 vapaaohjelma musiikilla, 18 lähtijää
klo 18.30 henkilökohtaisten mitalien jako

Aikataulu, muutokset mahdollisia: LINKKI

 

Janne Bergh (vas.) ja Tanja Takkula.

 

Koulu- ja pararatsastus Riesenbeckissä lukuina
- 70 ratsukkoa
- 23 maata
- 16 maata joukkuekilpailussa
- 7 ratsastajaa henkilökohtaisessa kilpailussa
- kolme joukkuepaikkaa jaossa Pariisin olympialaisiin
- olympiapaikan ovat jo saaneet Herningin MM-kilpailuissa vuonna 2022 Tanska, Iso-Britannia, Saksa, Ruotsi ja Alankomaat, ja Puola C-ryhmästä.
- joukkuemestaruutta puolustaa Saksa ja henkilökohtaista kultaa sekä Grand Prix Specialissa että kürissä saksalainen Jessica von Bredow-Werndl ja TSF Dalera BB.
- pararatsastukseen osallistuu 61 ratsukkoa
- pararatsastajat on luokiteltu viiteen ryhmään, I-V
- ryhmän päättää koulutuksen saanut luokittelija ratsastajan toimintakyvyn perusteella
- luokittelun avulla kilpaileminen pyritään tekemään mahdollisimman tasavertaiseksi