Emmi Salminen ja St’ Ophir Pohjola Grand Tourin voittoon – kouluratsastuksen Pohjola-finaalit ratkesivat Hyvinkäällä

16.9.2023

Emmi Salminen ja St’ Ophir ovat vuoden 2023 kouluratsastuksen kansallisen pääsarjan Pohjola Grand Tourin voittajat. Ratsukko saavutti finaalissa vapaaohjelmallaan tuloksen 69,260 %. Pohjola Small Tourin voiton veivät Veera Paloheimo ja Wolle Wolkenstein, Pohjola Rising Star Tourin Katja Laine ja William L, sekä Pohjola Finnhorse Tourin Riitta Holopainen ja Hamurai. Finaalin järjesti Hyvinkäällä Stable Novan tiloissa Dressage Team Travers.

Emmi Salminen ja St' Ophir. Onnittelemassa Jutta Koivula, hollantilaistuomari Mascha Reijs sekä Pohjola Vakuutuksen Urheilupäällikkö Teemu Hintsanen. Kuvat Mirella Ruotsalainen 

 

Pohjola Grand Tourin voiton vei Helsingin Ratsastajien Emmi Salminen, 24, ratsunaan 15-vuotias ruuna St’ Ophir. Voitto tuli muun muassa The Weekndin ja Kendrik Lamarin tahtiin ratsastetun vapaaohjelman tuloksella 69,260 %.

”Ystäväni Lotta Luomajärvi on tehnyt vapaaohjelmaani musiikit, radalla tuntui kyllä tosi hyvältä. Voitto tuli yllätyksenä, mutta kyllä finaalisarjan voitto tuntuu hienolta. Hevosen kanssa ollut terveyshaasteita, joten onnistumiset merkitsevät erityisen paljon”, Salminen kertoo.

Ville Vaurion valmentama ratsukko tullaan näkemään myös Helsinki Horse Show’n uudessa kansallisen kouluratsastuksen Superfinaalissa, jossa kouluratsastuksen Pohjola-sarjojen parhaat ratsukot ottavat toisistaan mittaa omilla vapaaohjelmillaan.

”Jännittävää päästä mukaan Helsinki Horse Show’hun, siellä on tosi iso ja erilainen areena, paljon yleisöä ja hulinaa. Toivotaan että pysytään siellä housuissamme!”

Toiseksi finaalissa ratsasti helsinkiläinen Jasmin Sikström, 33, ratsunaan 16-vuotias oldenburg-tamma Clementine II, vapaaohjelman tuloksella 67,190 %.

”Hevonen oli radalla aika energinen, mutta tällä kaudella hevonen on alkanut jännityksestä huolimatta olemaan mukana radalla ja yhteistyö sujuu. Tältä kaudelta päällimmäisenä mieleen on jäänyt ensimmäiset Grand Prix-radat, ja hyvä tunne siitä, etteivät ne olekaan mahdottomia! Nyt talvi kovaa treeniä ja positiivisin mielin kohti seuraavaa kautta”, Sikström summaa.

Kolmas oli porvoolainen Susanna Therman, 27, 18-vuotiaalla Dragonheartilla. Ratsukon vapaaohjelman tulos 67,055 % jäi tiukasti toisesta sijasta.

”Hevonen oli vähän jännittynyt. Se ei yleensä ole hallissa niin hyvä kuin ulkona, joten osasin odottaa, ettemme pysty näyttämään ihan parastamme. Radalle osui muutama harmillinen virhe, mutta myös hienoja onnistumisia. Nyt ratsastamani vapaaohjelma on uusi, tein tällä kaudella Dragonheartille kokonaan uuden vapaaohjelman. ”

 

Pohjola Small Tour kärkikolmikko, etualalla Veera Paloheimo ja Wolle Wolkenstein, Sara Maattola-Lindholm ja London Eye sekä Peggy Högsten ja Frisco. 

 

Pohjola Small Tourin voittoon Veera Paloheimo ja teräsvaari Wolle Wolkenstein

Pohjola Small Tourin voittivat helsinkiläinen Veera Paloheimo, 21, ja Wolle Wolkenstein. Paloheimon perheen luottoratsu, jo 20-vuotias hannoverilaisruuna jätti nuoremmat kilpakumppanit taakseen vapaaohjelman tuloksella 70.985 %.

”Tunnelmat ovat tosi hyvät ja yllättyneet, olen erityisen iloinen Horse Show’n paikasta, emme ole ikinä Wollen kanssa ollet siellä. Horse Show’n Superfinaaliin emme aio ottaa paineita, vaan mennään pitämään hauskaa! Muutenkin eletään päivä kerrallaan Wollen kunnon mukaan, tulevaisuuden tähtäimessä minulla on U25-luokat joko Wollen tai nuorempien hevosten kanssa.”

Vapaaohjelman Veera Paloheimo oli lainannut siskoltaan Ella Paloheimolta.

”Nyt ratsastamani vapaaohjelma on Ellan ja Wollen vanha ohjelma, jonka kaivoin pari viikkoa sitten sähköpostin uumenista. Katsoin että siinä oli muutama aika vaikea kohta, pariin kertaan ehdittiin ohjelmaa treenata ennen kuin tultiin tänne”, Paloheimo paljastaa.

Pohjola Small Tourin toinen oli Helsingin Ratsastajien Peggy Högsten 11-vuotiaalla orilla Frisco. Högstenin vapaaohjelmassa kuultiin ruotsalaisyhtye Abban musiikkia. Högsten saavutti tuloksella 70,220 % myös ”Lucky Winner”-paikan Helsinki Horse Show’hun.

”Voittokin olisi maistunut mutta hyvä fiilis jäi näinkin. Tämä vapaaohjelma on tehty Saksassa edelliselle hevoselleni, sama saksalainen on tehnyt musiikin kuin EM-voittaja Jessica von Bredow-Werndlillä”, Högsten kertoo.  

Kolmanneksi finaalissa ratsasti Vihdin Ratsastajien Sara Maattola-Lindholm omakasvatillaan London Eyella.

”Tehtiin sellainen tasainen perusrata, pikkuhiljaa asiat ovat korjaantuneet ja menneet eteenpäin London Eyen kanssa. Vuodelle 2024 en ole asettanut vielä tiukkoja tavoitteita, hevosen ehdoilla mennään kohti ensi kautta”, Maattola-Lindholm summaa.

 

Katja Laine ja William L

 

Pohjola Rising Star Tour oli Katja Laineen ja William L:n juhlaa

Pohjola Rising Star Tourilla sarjakilpailupistepörssin ykkönen Katja Laine piti pintansa myös sarjan finaalissa, ja teki Suomessa kasvatetun hannoverilaisruuna William L:n kanssa vapaaohjelmassa voittotuloksen 68,430 %.

”Ihan mahtava fiilis, tämä oli elämäni ensimmäinen vapaaohjelma. Yksi kaverini vinkkasi nämä musiikit ja toinen ystäväni kokosi musiikit kasaan. Olin itse kesällä vähän hankalaan paikkaan sairaslomalla, joten vapaaohjelman harjoittelun kanssa tuli aika kiire”, Laine kertoo.

HIHS Superfinaaliin karkkilalainen Laine lähtee innokkaalla mielellä.

”Aika jännittävää, en ole vielä edes ehtinyt sisäistää mitä kaikkea tämän voiton myötä nyt tapahtuukaan!”

Toiseksi Pohjola Rising Star Tourilla ratsasti Tervalammelta kotoisin oleva 16-vuotias Venla Lahtinen ratsunaan Classified.

”Vapaaohjelma onnistui tänään tähän mennessä parhaiten, vähän oltiin musiikkia edellä mutta radalla oli hyvä fiilis ja mukava ratsastaa. Pohjola-sarjat ovat meille ikäkausiratsastajille hyvää treeniä, tämän sarjan avulla saa hyvin rutiinia radoilta hienoissa puitteissa. Suunnitteilla on treenata talvikausi hevoselle jäntevyyttä ja koottuja askellajeja paremmin haltuun”, Lahtinen summaa.

Kolmanneksi sarjassa sijoittuivat Järvenpään Ratsastusseuran Mia Kutramoinen ja Hermes, jotka kilpailivat ensimmäistä kertaa vapaaohjelmassa.

”Oli sairaan kivaa, hymy huulilla ratsastin ja pystyin kuuntelemaan musiikkia! Vaativa A on meillä seuraavana tavoitteena, sitä treenataan talven aikana, ja toivottavasti jossain vaiheessa tulevaisuudessa startataan myös Pohjola Small Tourilla”, Kutramoinen tunnelmoi.  

 

Riitta Holopaista ja Hamuraita onnittelevat Anne-Mari Pekonen, Jutta Koivula sekä Pohjola Vakuutuksen Urheilupäällikkö Teemu Hintsanen

 

Riitta Holopainen ja Hamurai Pohjola Finnhorse Tourin parhaat

Pohjola Finnhorse Tourin voiton veivät Hyvinkään Urheiluratsastajien Riitta Holopainen ja Hamurai. Suomenhevosten Mestaruus Kür ohjelmana ratsastetun finaalin voittotulos tuli prosentein 70,435 %.

”Olen kokonaisuuteen tyytyväinen. Meillä oli ongelmia valmistautumisessa, ja siihen nähden onnistuttiin hyvin. Vapaaohjelmassa meillä soi Anssi Tikanmäen musiikki, se sopii mielestäni hyvin suomenhevosille”, Holopainen kertoo.

”Talven suunnitelmana on, että vahvistetaan hevosta ja katsotaan miten sitä innostaa oppia uusia asioita. Hamurain ehdoilla mennään.”

Toiseksi vapaaohjelmassa tulivat Ypäjän Ratsastajien Lassi Lehmusto ja Vekardo, joiden vapaaohjelmassa kuultiin muun muassa David Guettaa. Prosentein 70,185 % ratsukko saavutti myös ”Lucky Winner”-paikan Helsinki Horse Show’hun.

”Tämä oli kyllä meidän huonoin kür tällä kaudella, hevonen oli todella hyvä verryttelyssä, mutta jännittyi ja tuli kiireiseksi areenalla, loppua kohden rataa se onneksi rentoutui”, Lehmusto toteaa.

Pohjola Finnhorse Tourin kolmas oli niin ikää Ypäjän Ratsastajia edustava Laura Porthan 9-vuotiaalla orilla Rodrik.

”Radalta jäi hyvät mietteet, siellä oli oikein hyviäkin kohtia, vaikka tosin jännitystä myös. Hevoseen olen tyytyväinen, se on tehnyt koko kauden hyvää työtä. Se on ollut radoilla innokas, tuntunut parhaalta juuri kisoissa.”

Kilpailussa ratkottiin myös nuorille, junioreille ja poniratsastajille suunnattu Legimia Future Cupin Finaali, joka kilpailtiin Vaativa B-tasolla junioreiden vapaaohjelmalla. Legimia Future Cupin voiton vei Vesilahden Seudun Ratsastajien Anniina Kolu ratsunaan Ghana vapaaohjelman tuloksella 72,935 %.

Pohjola-sarjojen kouluratsastus huipentuu täysin uudella tavalla Helsinki International Horse Show’ssa Pohjola Superfinaalissa, jossa kunkin sarjakilpailun voittajat sekä tänään kaksi korkeimman prosentuaalisen tuloksen tehnyttä ”Lucky Winneriä” kilpailevat omien tasojensa vapaaohjelmilla toisiaan vastaan, ja tuomariston antamat pisteet suhteutetaan ohjelman tasoon nähden.

Helsinki International Horse Show’n Superfinaalin ratsukot

Emmi Salminen / St’ Ophir, Pohjola Grand Tour
Veera Paloheimo / Wolle Wolkenstein, Pohjola Small Tour
Katja Laine / William L, Pohjola Rising Star Tour
Riitta Holopainen / Hamurai, Pohjola Finnhorse Tour
Peggy Högsten / Frisco, ”Lucky Winner”
Lassi Lehmusto / Vekardo, ”Lucky Winner”

16.9. Kansallisia kouluratsastustuloksia, Pohjola Tour Finaali, Stable Nova

Pohjola Grand Tour Finaali, FEI Kür Grand Prix 1999
1) Emmi Salminen / St’ Ophir, HR, 69,260 %
2) Jasmin Sikström / Clementine II, Korsholms, 67,190 %
3) Susanna Therman / Dragonheart, HuRa, 67,055 %
Tulokset: LINKKI

Pohjola Small Tour Finaali, FEI Kür Intermediate I 1998
1) Veera Paloheimo / Wolle Wolkenstein, HyvUra, 70,985 %
2) Peggy Högsten / Frisco, HR, 70,220 %
3) Sara Maattola-Lindholm / London Eye, ViRa, 69,535 %
Tulokset: LINKKI

Pohjola Rising Star Tour Finaali, Vaativa B FEI Kür Junioreille 2006
1) Katja Laine / William L, TKa, 68,430 %
2) Venla Lahtinen / Classified, TLR, 67,975 %
3) Mia Kutramoinen / Hermes, JRS, 66,655 %
Tulokset: LINKKI

Pohjola Finnhorse Tour Finaali, Helppo A Suomenhevosten Mestaruus Kür 2012
1) Riitta Holopainen / Hamurai, HyvUra, 70,435 %
2) Lassi Lehmusto / Vekardo, YR, 70,185 %
3) Laura Porthan / Rodrik, YR, 68,500 %
Tulokset: LINKKI

Legimia Future Cup,
1) Anniina Kolu / Ghana, VESRA, 72,935 %
2) Martta Palola / Hottas Höjris, Korsholms, 71,240 %
3) Mette Kauppila / Shania, BJÖRK, 71,120 %
Tulokset: LINKKI

Täydet tulokset: LINKKI