Esittelyssä: Veera Pirkola

26.4.2018

ESITTELYSSÄ: VEERA PIRKOLA

Kerro lyhyesti itsestäsi.
Olen Veera Pirkola, 17-vuotias kouluratsastaja Huittisista. Käyn lukiossa ensimmäistä luokkaa. Kilpailen seuraavat 2 kilpailukautta juniorina FEI junioriluokkia.

Miten hevosharrastuksesi alkoi?
Hevosharrastukseni alkoi jo pienenä. Kiinnostus hevosiin on aina ollut suuri, ja jo 2-vuotiaana pyysin ensimmäistä kertaa vanhemmiltani omaa ponia. Ponia ei kuitenkaan tullut, mutta ratsastusharrastus alkoi säännöllisesti ollessani 7-vuotias. Kävin 5 vuotta Huittisten Ratsastuskeskuksella tunneilla kerran viikossa ja vietin muutenkin paljon aikaa tallilla. Ensimmäisen ponini sain ollessani 12-vuotias.

Mitkä ovat tärkeimmät saavutuksesi?
Tärkeimmät saavutukseni löytyvät ponivuosilta. Ponivuosina kilpailin itse kouluttamallani ponilla Herr Doktorilla. Vuonna 2016 voitimme Herr Doktorin kanssa Poniderbyn sekä olimme toisia Evidensia ponicupissa. Vuoden 2016 ja 2017 vaihteessa kävimme maajoukkuevalmennuksissa ja vuoden 2017 kilpailimme Herr Doktorin kanssa FEI poniluokkia. Tärkeimpinä saavutuksina pidän SM-kilpailuiden seitsemättä sijaa 2017 sekä sitä, kuinka minut valittiin Herr Doktorin kanssa ponien PM-joukkueeseen varasijalle. PM-kilpailuissa kilpaileminen jäi kokematta, mutta varasijalle valinta tuntui silti kovan työn jälkeen hienolta. Vuonna 2017 sijoituimme myös Winter cupin ja Future cupin osakilpailuissa ja voitimme Lounais-Suomen alueen junioreiden aluemestaruuden.

Kerro hevosistasi.
Tämän vuoden alussa oli aika vaihtaa ponista hevoseen ja kilpakumppanikseni siirtyi äitipuoleni/valmentajani oma kasvatti Hot'n Totti (Hotline x Don Primero). Hot'n Totti on vuonna 2010 syntynyt Finnish Warmblood ruuna, joka aloitti kilpauransa viime vuonna kilpaillen kanssani helppoja luokkia. Minulle Tuukka ei ole uusi tuttavuus vaan olen ratsastanut sitä jo melko kauan ennenkuin varsinainen yhteinen tie alkoi. Tuukka on luonteeltaan hyvin kiltti ja seurallinen. Nyt olemme treenikauden harjoitelleet vaativa B- tason asioita ja tulevalla kilpailukaudella tarkoitus olisi kilpailla FEI junioriluokkkia päätähtäimenä junioreiden SM-kilpailut.

Toisena hevosena on myös oma kasvatti vuonna 2007 syntynyt ruuna Do Me a Favor. Tomppa on minulle niin sanottu varahevonen, mutta myös sen kanssa on tarkoitus kilpailla tulevalla kaudella vaativa B-tasolla FEI junioriluokkia.

Miten valmentaudut?
Perheelläni on oma talli täällä Huittisissa, joten myös hevoseni asuvat siellä. Tallillamme on kenttä sekä maneesi, joten treenaaminen on mahdollista ympäri vuoden. Vastuuvalmentajani on äitipuoleni Marika Pöyri-Pirkola. Marikan valvovan silmän alla ratsastan lähes joka päivä ja varsinaisia valmennuksia on 1-2 viikossa. Lisäksi käyn Ypäjällä Kiki Nybergin valmennuksissa sekä osallistun aluevalmennuksiin ja mahdollisuuksien mukaan maajoukkuevalmennuksiin.

Mistä luulet hyvän menestyksesi johtuvan?
Luulen hyvän menestykseni johtuvan siitä, että taustatukeni on kunnossa ja olen motivoitunut treenaamaan. Vanhemmiltani saamani tuki ja isäni panostus kilpailemiseni eteen on korvaamattoman tärkeää. Valmentajani Marika on ollut suurin apu kaikessa, sillä ilman häntä mikään ei olisi ollut mahdollista. Olen myös valmis tekemään paljon töitä ja halu menestyä on kova.

Ketkä ovat esikuviasi?
Esikuvanani pidän huipputason ratsastajia kuten esimerkiksi Isabell Werth ja Kyra Kyrklund. Heillä on hieno ura ratsastuksen parissa ja he ovat erittäin taitavia ratsastajia. Olisi hienoa myös joskus itsekin ratsastaa niin korkealla tasolla.

Mitkä ovat tärkeimmät tavoitteesi?
Tavoitteeni on kilpailla ikäkausiluokkia junioreissa ja myöhemmin nuorissa ja kehittyä ratsastajana mahdollisimman pitkälle.

Mikä sinua motivoi?
Minua motivoi se kun treeneissä aiemmin hankalat asiat alkavat sujumaan. Onnistumisen tunne saa jatkamaan harjoittelua myös vaikeimpina hetkinä kun tuntuu ettei mikään onnistu. Myös kilpailut motivoivat minua treenaamaan, koska rakastan kilpailemista ja kilpailuissa onnistumisesta tulee aivan mahtava fiilis. Kilpailujen kautta olen saanut itselleni myös paljon hyviä ystäviä jotka tekevät kilpailemisesta vieläkin mukavampaa. Ratsastuksessa kaikista mukavinta on huomata kuinka kova harjoittelu tuottaa tulosta ja kuinka ison eläimen saa toimimaan vain pienimmillä avuilla haluamallaan tavalla.

Terveisesi lukijoille
Hyvää kevättä kaikille ja tsemppiä tuleviin kilpailuihin!