Este- ja kouluratsastuksen huippukilpailu Järvenpäässä heinäkuussa

12.2.2019

Este- ja kouluratsastuksen kansainvälinen joukkuekilpailu eli Nations' Cup on kesän huipputapahtuma. Se järjestetään Ratsastuskeskus Ainossa Järvenpäässä.

Ratsastuskeskus Ainossa tapahtuu paljon tänä vuonna. Huippuviikonloppu on heinäkuussa, jolloin järjestetään sekä koulu- että esteratsastuksen kansainvälinen joukkuekilpailu eli Nations’ Cup. Erkki Siltala, Mia Stellberg, Mikael Forstén ja Aki Ylänne kertoivat tapahtuman järjestelyistä tiistaina Ainossa. Kuva: Jutta Koivula.

Este- ja kouluratsastuksen huippukilpailu Järvenpäässä heinäkuussa

Este- ja kouluratsastuksen kansainväliset joukkuekilpailut järjestetään 4.-7. heinäkuuta Ratsastuskeskus Ainossa Järvenpäässä. Kilpailun järjestelyt ovat jo hyvässä vauhdissa, ja kilpailusta odotetaan koko kesän huipputapahtumaa. Kilpailun lisäksi ohjelmassa on konsertti ja paljon muuta oheisohjelmaa.

– Odotamme 16 000 katsojaa, kertoo Erkki Siltala Ratsastuskeskus Ainosta.

– Täällä on jokaiselle jotakin. Rakennamme isot tilapäiskatsomot ja ravintolateltat kentän ympärille ja lisäksi teemme ison expo-alueen.

– Tästä tulee hieno kilpailu, joka toteutetaan yhteistyössä Suomen Ratsastajainliiton, Ypäjän Hevosopiston ja Järvenpään kaupungin kanssa, kertoo kilpailun johtaja Mia Stellberg.

– Suomelle on myönnetty Nations’ Cup -kilpailut neljäksi peräkkäiseksi vuodeksi. Ainakin kaksi ensimmäistä kilpailua järjestetään Ainossa, jatkosta neuvotellaan Ypäjän kanssa.

Kilpailun järjestäminen on iso urakka, sillä kansainvälisiin luokkiin on tulossa noin 250 hevosta noin 80 hevosrekalla. Kilpailualue rauhoitetaan täysin autoilta viihtyvyyden ja turvallisuuden takia. Neljän tähden tasolla kilpailevat hevoset majoitetaan Ainon kiinteisiin talleihin, muille rakennetaan tilapäiskarsinat. Tämän tason kilpailuissa järjestäjä vastaa myös ratsastajien ja hevosenhoitajien majoituksesta ja ruokkimisesta ja Järvenpään Scandic onkin varattu kokonaan kilpailijoiden käyttöön viikonlopuksi.

Kyseessä on täysin ulkokilpailu. Järjestäjä varautuu kuitenkin siirtämään lauantai-illan konsertin maneesiin, jos keli edellyttää sitä. Esiintyjistä käydään vielä neuvotteluja.

Kilpailuissa on nyt jo noin 100 vapaaehtoista, jotka vastaavat järjestelyistä. Ypäjän Hevosopisto lähettää oman tiiminsä paikalle vastaamaan talleista ja lisäksi tietysti järjestäjällä on iso joukko erilaisia kansainvälisiä toimihenkilöitä varattuna.

– Koulutuomareita ryhdyttiin varaamaan jo vuosi sitten, kertoo Mia Stellberg.

Odotettavissa kova taso

Molemmissa lajeissa odotetaan kovatasoista kilpailua. Kouluratsastuksessa Hollanti, Tanska ja Ruotsi ovat jo ilmoittaneet lähettävänsä joukkueen. Esteratsastuksessa kyseessä on Nations’ Cupin kakkosdivisioonan osakilpailu. Suomen kanssa samaan divisioonaan kuuluvat Norja, Tanska, Puola ja Luxemburg. Muutkin maat voivat lähettää joukkueita kilpailemaan.

– Uskon, että Baltian maat lähettävät joukkueen, samoin kuin Venäjä. Yleensä isommat ratsastusmaat käyttävät näitä alemman divisioonan Nations’ Cup -joukkueita nousevien kilpailijoiden kouluttamiseen, ja uskon että meillä nähdään kova kilpailu, sanoo Ratsastajainliiton urheilujohtaja Aki Ylänne.

– Myös Italia on ilmoittanut olevansa kiinnostunut, lisää Erkki Siltala.

Sekä esteratsastuksessa että kouluratsastuksessa kyseessä on EM-vuosi ja tänä vuonna myös kerätään olympiaranking-pisteitä Tokion olympialaisia varten. Tämä lisää mahdollisuuksia saada nimekkäitä kilpailijoita Suomeen.

Suomalaiset valmiina

Kouluratsastuksessa Suomen joukkueeseen ovat pyrkimässä ainakin Emma Kanerva, Stella Hagelstam, Anna von Wendt ja Mikaela Fabricius-Bjerre. Henri Ruoste on kiinnostunut hevostilanteen salliessa. Terhi Stegars ei valitettavasti pääse, kun samaan aikaan hänen kotipaikkakunnallaan Luxemburgissa järjestetään vuoden ainoa kansainvälinen kilpailu.

Estepuolella Juulia Jyläs ja isoille radoille palannut Mikael Forstén ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä.

– Muilla ratsastajilla on nyt edessä pieni tason nosto, haastaa Aki Ylänne.

– Meillä ei ole vielä varsinaisesti ruuhkaa Nations’ Cup -joukkueeseen. Tarkoitus on lähettää joukkue kaikkiin kolmeen tämän divisioonan kilpailuun eli Norjan Drammeniin, Tanskan Uggerhalneen ja Järvenpäähän. Divisioonan semifinaali käydään Ateenassa ja sinne pääsee kaksi parasta joukkuetta.

– On aivan mahtavaa, että tällainen kilpailu järjestetään Suomessa, kehuu Ratsastajainliiton puheenjohtaja Mikael Forstén.

– Laji menee maailmalla voimakkaasti eteenpäin ja nyt Suomessa tarvitaan rohkeutta ja yrittämistä.

– Ratsastajainliitto on enemmän kuin kiitollinen tästä panostuksesta ja toivoo, että kilpailusta saadaan yhteistyöllä erinomainen.

Nations’ Cupin estekilpailuradat suunnittelee itävaltalainen Andreas Bamberger, joka on aiemminkin työskennellyt Ainossa.

– Kilpailun kokonaisbudjetti on 270 000 euroa, ja laskemme, että puolet siitä saadaan katettua pääsylipuilla, kertoo Mia Stellberg.

– Loput katetaan erilaisilla yhteistyösopimuksilla. Meillä on tällä hetkellä kaksi pääyhteistyökumppania, Mercedes-Benz ja Mandatum, ja kahden muun kanssa neuvotellaan vielä. Lisäksi meillä on useita pienempiä yhteistyötahoja mukana toteuttamassa hanketta.

 

Erkki Siltala ja Mia Stellberg ovat kasvot
huipputapahtuman takana. Kuva: Jutta Koivula.