Este-SM Ypäjä – Maija Yli-Huhtala otti kärkitilan ennen Janna Jenseniä

11.8.2023

Esteratsastuksen Suomen mestaruuskilpailuissa Ypäjän Hevosopistolla hypättiin toinen osakilpailu. Avoimessa eli senioreiden kilpailussa Maija Yli-Huhtala ja Birchcape's Wonderland hyppäsivät virhepisteittä ja nopeimmassa ajassa 145 cm radan. Vain Janna Jensen ja Hamont pystyivät toisena ratsukkona kuudestatoista lähtijästä virheettömään suoritukseen. Ensimmäisen osakilpailun voittaja, Petra Heikkinen ja Oechie, sai yhden pudotuksen ja sijoittuivat luokan kolmanneksi.

Maija Yli-Huhtala ja Birchcape's Wonderland. Kuvat Heidi Lammi.

 

"Ihan loistava fiilis, tämä on enemmän kuin mitä odotin. Olen jo tässä vaiheessa voittanut itseni. Rata ei tuntunut kauhean helpolta, hevonen tsemppasi hyvin. Kaikki meni kuitenkin suunnitelmien mukaan. Sunnuntaina pyrin tekemään mahdollisimman rennon ja normaalin suorituksen, katsotaan mihin se riittää", sanoi Yli-Huhtala. 

 

Janna Jensen ja Hamont.

 

Suomen mestaruuskilpailussa hypätään kolmena päivänä, ja lopputulos määräytyy kaikkien osakokeiden yhteenlasketusta tuloksesta. Kahden osakokeen jälkeen kärkeä pitää Yli-Huhtala Huittisista vajaan virhepisteen erolla somerolaiseen Jenseniin. Kirkkonummelainen Heikkinen on nyt kolmas. Kaikki kärkiratsukot ovat virhepisteissä vain yhden pudotuksen sisällä toisistaan, joten finaalista on tulossa äärimmäisen mielenkiintoinen.

 

Petra Heikkinen ja Oechie-K.

 

SM-hevosilla on lauantaina vapaapäivä. Sunnuntaina ratsukot hyppäävät 145 ja 150 cm kierrokset. Kahdella hevosella kilpailevat ratsastajat joutuvat valitsemaan yhden hevosen mestaruuskilpailuun. Petra Heikkinen puolustaa Ypäjän derbykentän nurmella viimevuotista mestaruuttaan.
 

Illit kärjessä nuorissa ja lapsiratsastajissa

 

Jone Illi ja Eolita L.

 

Nuorissa ratsastajissa kokonaiskilpailun kärjessä on kahdella hevosellaan juuri 16-vuotta täyttänyt Jone Illi. Vuoden 2022 junioreiden Euroopan mestari on voittanut ikäryhmissä jo kaksi junioreiden ja kaksi lapsiratsastajien Suomen mestaruutta. Karijokelainen Illi kilpailee nyt ensimmäistä kertaa nuorissa ratsastajissa. Espoolainen Kira Kauranen ja Bublebee ovat kiinni hopeassa.

"Tosi hyvältä tuntuu, molemmat hepat hyppäsivät tänään tosi hyvin. Elsa [Eolita L] auttoi minua muutamassa paikassa, oma ratsastukseni ei tänään ollut parasta, siihen en ole tyytyväinen. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että saan lähteä finaaliin ykköspaikalta."

Illi olisi voinut ikänsä puolesta kilpailla junioreissa vielä kolmen vuoden ajan. Hän kuitenkin päätti lähteä kilpailemaan vanhemman ikäryhmän, nuorten ratsastajien mestaruudesta.

"Halusin lähteä hakemaan kokemusta. Olen mennyt viimeiset kaksi vuotta junioreissa, ja voittanut molemmilla kerroilla. Tällä kaudella olen hypännyt pari 145 cm luokkaa, niin ajattelin että miksipä ei, lähdetään kokeilemaan!"

 

Silva Timonen ja Jackiedieza.


Junioreiden kokonaiskilpailun tilanne lupaa jännittävää finaalipäivää. Kirkkonummelainen Aida Hämäläinen ja Calico Z ovat muutaman kymmenyksen edellä haukiputaalaista Aada-Minea Hanhelaa ja Lotus vd Bisschopia ja ensimmäisen luokan voittanutta helsinkiläistä Patricia Ivanitskiya Birte Star K Z:lla. Toisen osakilpailun voitti tänään Silva Timonen ja Jackiedieza.

 

Seela Kullas ja Goldencoast Loreen.


Lapsiratsastajissa kahdella hevosella kärkeä pitävä Sani Illi joutuu valitsemaan Manouscha van't Steenputjen ja Jankan välillä. Kolmanneksi noussut vantaalainen Seela Kullas ja Goldencoast Loreen voittivat perjantain luokan.

"Olen yllättynyt ja todella tyytyväinen. Vaikka lähdin kilpailuun neljällä hevosella, ja en osannut yhtään odottaa pärjääväni kahdella näin hyvin. En vielä osaa sanoa, valitsenko huomiseen kilpailuun Jankan vai Manouscha van't Steenputjen, onneksi minulla on tämä koko päivä aikaa miettiä”, totesi Sani Illi.

 

Rosemarie Kokko ja Rosehill Fascination.


Poneissa naantalilainen Mathilda Simola ja For Fun TF ovat kärjessä, mutta tänään voittanut oululainen Rosemarie Kokko ja Rosehill Fascination kärkkyvät vain 0,5 virhepisteen päässä, kuten myös kakkostilan jakava kiteeläinen Ronja Olkkonen Mon Art K:lla.

 

Angelina Appelqvist ja Oatfield Starbreeze.


Pikkuponeissa tänään voittaneet espoolainen Angelina Appelqvist, 12, ja Oatfield Starbreeze ovat myös kokonaiskisan kärjessä ennen oululaista Kiana Mankista Golden Tulipilla ja Emma Havankaa Virroilta Exan's Revanschilla.

 

Kenttä-NBCH Ypäjä

Kenttäratsastuksen Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskilpailu käynnistyi eilen ponien koulukokeella. Tänään ponit hyppäsivät rataesteet ja nuoret ja juniorit sekä seniorit aloittivat koulukokeella.

"Ponijoukkueessa on mukana ihan uusia nuoria ja kansainvälisellä tasolla kokemattomia ratsastajia. Suunnitelmana on mennä osakilpailu kerrallaan ja ottaa kilpailu vielä harjoituksen ja kokemuksen kerryttämisen kannalta. Koulukoe meni kaikilla hyvin, siitä ollaan onnellisia. Poniratsastajista EM-kisoissa startannut Inkeri Laiho on joukkueen kokenein. Inkerillä on hyvä mahdollisuus mitaliin, jos kaikki onnistuu”, sanoo kenttäratsastuksen joukkueenjohtaja Tuija Rosenqvist.

"Vahvin joukkueemme on junioreiden ja nuorten yhdistetty joukkue, heistä kaikki ovat tehneet hyvää tulosta tällä tasolla. Jos kaikki menee hyvin, joukkuekulta on realistinen tavoite."

 

Aada Puranen ja Dior. Kuva Hanna Heinonen.

 

"Senioreiden joukkueessa on paljon nuoria hevosia. Joukkue on hyvä ja ratsastajat taitavia, mutta hevoset vielä kokemattomia. Senioreiden vahvuus on maastossa. Siellä jos kaikki menee nappiin, on joukkueella mahdollisuus mitaliin. Koulukokeessa Aada Puranen onnistui tänään tosi hyvin, hän on ensimmäistä vuotta mukana senioreiden kilpailussa ja kolmen tähden tasolla. 

Katso kenttäratsastuksen Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskilpailun tulokset täältä: https://online.equipe.com/fi/competitions/57003

 

Ypäjän derbykentällä hypättäviä kilpailuja niin este- kuin kenttäratsastuksessa voi seurata suorana Haven Liven välityksellä tai tulemalla Ypäjälle nauttimaan tunnelmasta. Kenttäratsastuksessa ponit hyppäävät lauantaiaamusta maastokokeen ja iltapäivällä nuoret ja juniorit sekä seniorit hyppäävät derbykentällä rataestekokeen. Kilpailualueelle on vapaa sisäänpääsy.


Kouluratsastuksen SM-kilpailu käynnistyy lauantaina Woikoskella, Nurmaalla. Ratsukot esittävät kaksiosaisessa kilpailussa lauantaina Grand Prix´n ja sunnuntaina vapaaohjelman musiikilla. Myös kouluratsastuksen finaalipäivän tapahtumat kaikissa ikäryhmissä lähetetään Haven Liven välityksellä.

 

Kansallinen esteratsastus, Ypäjän Hevosopisto
Tulokset 11.8.

Senioreiden Suomen mestaruus, 2. osakilpailu 145 cm, lähti 19, sijoittui 5
1) Maija Yli-Huhtala - Birchcape's Wonderland, Ratsastusseura Varsa 0/74.26, 2) Janna Jensen – Hamont, JCC Riders 0/74.39, 3) Petra Heikkinen – Oechie – K, Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajat 4/70.77,…
Täydet tulokset: LINKKI  
Senioreiden kokonaiskilpailu, tilanne 2/3
1) Maija Yli-Huhtala - Birchcape's Wonderland, Ratsastusseura Varsa 0,88 virhepistettä
2) Janna Jensen – Hamont, JCC Riders 1,48
3) Petra Heikkinen – Oechie – K, Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajat 4…
Täydet tulokset: LINKKI

Nuorten ratsastajien Suomen mestaruus, 2. osakilpailu 140 cm, lähti 6, sijoittui 2
1) Jone Illi – Eolita L, Myrkyn Urheiluratsastajat 0,…
Täydet tulokset: LINKKI  
Nuorten ratsastajien kokonaiskilpailu, tilanne 2/3
1) Jone Illi – Eolita L, Myrkyn Urheiluratsastajat 0 vp
2) Jone Illi – Celtas Quillian, Myrkyn Urheiluratsastajat 6,1
3) Kira Kauranen – Bublebee, Punametsän Ratsastajat 6,97…
Täydet tulokset: LINKKI

Junioreiden Suomen mestaruus, 2. osakilpailu 130 cm, lähti 20, sijoittui 5
1) Silva Timonen – Jackiedieza, Hattel Riders 0/61.67,…
Täydet tulokset: LINKKI 
Junioreiden kokonaiskilpailu, tilanne 2/3
1) Aida Hämäläinen – Calico Z, Stall Falkberg 2.89 vp
2) Aada-Minea Hanhela – Lotus vd Bisschop, Ratsastusseura Win Win 3.12
3) Patricia Ivanitskiy - Birte Star K Z, Kauniaisten Ratsastajat 4,…
Täydet tulokset: LINKKI  

Lapsiratsastajien Suomen mestaruus, 2. osakilpailu 115 cm, lähti 15, sijoittui 4
1) Seela Kullas – Goldencoast Loreen, Tuusulan Ratsastajat 0/60.99,…
Täydet tulokset: LINKKI  
Lapsiratsastajien kokonaiskilpailu, tilanne 2/3
1) Sani Illi – Manouscha van't Steenputje, Myrkyn Yksityisratsastajat 1 vp
2) Sani Illi – Janka, Myrkyn Yksityisratsastajat 1.5
3) Seela Kullas – Goldencoast Loreen, Tuusulan Ratsastajat 3,…
Täydet tulokset: LINKKI

Ponien mestaruus, 2. osakilpailu 120 cm, lähti 4, sijoittui 2
1) Rosemarie Kokko – Rosehill Fascination, Lidrid-Team 4/67.41,…
Täydet tulokset: LINKKI  
Ponien kokonaiskilpailu, tilanne 2/3
1) Mathilda Simola – For Fun TF, Rusko Riding Team 5 vp
2) Rosemarie Kokko – Rosehill Fascination, Lidrid-Team 5.5
2) Ronja Olkkonen – Mon Art, Keski-Karjalan Urheiluratsastajat 5.5,…
Täydet tulokset: LINKKI  

Pikkuponien mestaruus, 2. osakilpailu 110 cm, lähti 6, sijoittui 2
1) Angelina Appelqvist – Oatfield Starbreeze, Lohjan Ratsastajat 4/69.00,…
Täydet tulokset: LINKKI
Pikkuponien kokonaiskilpailu, tilanne 2/3
1) Angelina Appelqvist – Oatfield Starbreeze, Lohjan Ratsastajat 6.5 vp
2) Kiana Mankinen – Golden Tulip, Team Ratsurinne 9
3) Emma Havanka – Exan's Revansch, Virtain Ratsastajat 9.5,…
Täydet tulokset: LINKKI  

Järjestäjä: https://www.hevosopisto.fi/tapahtumat/ypaja-championship-weekend/