Estehistorian kirjoitus alkaa tiistaina

1.6.2010


Suomen Noora Pentti, Mikael Forstén ja Sebastian Numminen kirjoittavat oman lukunsa Suomen ratsastusurheilun historiaan Aachenissa. He ovat ensimmäiset suomalaiset MM-kilpailuun osallistuvat ratsastajat koskaan.
 
Maanantaina hevoset saapuivat kilpailupaikalle ja eläinlääkärin hevostarkastukseen.
- On hauskaa saada olla kirjoittamassa uutta lukua ratsastushistorian, sanoi Noora Pentti.
- Ei meillä ole mitään paineita, lisäsi Mikael Forstén. Kaikki, jotka seuraavat kansainvälistä esteratsastusta tietävät, että me emme ole mitaliehdokkaita. Tavoitteemme on, että jokainen yltää omaan parhaimpaansa, ja että me kaikki saamme tuloksen joukkuekilpailun ensimmäiseltä kierrokselta. Kolmen ratsukon joukkue on äärimmäisen haavoittuvainen. Meidän on kaikkien onnistuttava, ja tähän pyrimme, jatkoi Mikko. Yllä Mikko ja Skybreaker Valkenswaardissa.

Hevostarkastuksen jälkeen maanantaina ratsukoilla on mahdollisuus 90 sekunnin vapaaseen rataharjoitteluun kilpailuareenalla päivällä. Illalla kaikki halukkaat saavat tuoda hevosensa valonheitinten valaisemalle areenalla ja hypät  iltavalaistuksessa.

Ensimmäinen henkilökohtainen karsinta, 150 cm aikaratsastus, hypätään tiistaina. Keskiviikkona on joukkuekilpailun ensimmäisen kierroksen aika. Joukkuekilpailuun Kilpailuun lähtee 26 maata. Kymmenen maata jatkaa joukkuekilpailun toiselle kierrokselle hyppäämään mitaleista torstaina.

- Suurimmat paineet ovat esteiden kahdeksan Nations Cup Superliigamaan ratsastajien hartioilla. Superliigassa ovat mukana Britannia, Irlanti, Hollanti, Ranska, Ruotsi, Saksa, Sveitsi ja USA. Heidän ja 18 muun maan seurassa toiselle kierrokselle pääsy ei ole mikään helppo tehtävä, sanoo Ratsastajainliiton koulutus- ja valmennuspäällikkö ja Suomen MM-joukkueen johtaja, kansainvälisen ratsastuskielen mukaisesti Chef de Mission,  Aki Ylänne.

Nations Cupin perussarjan kärjessä ovat nyt Belgia ja Italia, jotka kamppailevat paikasta ensi kauden Superliigaan, josta heikoin supermaa putoaa pois, ja tilalle nousee perussarjan voittanut maa.

Tarkka, tarkempi, Nooren

Suomen joukkue on valmistautunut MM-tehtäväänsä äärimmäisen huolellisesti. Valmennuksen ja hevosten hoidon pienimmätkin yksityiskohdat on suunniteltu yhdessä gurun asemaan kohonneen hollantilaisen Henk Noorenin kanssa. Hän on ollut taustavoima ja vaikuttaja mm. Ruotsin estemaajoukkueen viimeisten kymmenen vuoden aikana voittamisen arvokilpailumitalien takana.

- Olemme mm. valmistaneet itsellemme ja hypänneet samannäköisiä esteitä kuin mitä Aachenissa tulee olemaan. Olemme myös harjoitelleet valonheitinten alla ratsastamista nurmikentällä kotona, siltä varalta, että pääsisimme joukkuekilpialussa toiselle kierrokselle. Henk on lähes fanaattisen tarkka jokaisesta yksityiskohdasta. Hän ei jätä mitään sattuman varaan, kertoo Noora Pentti.

Ratsukot ja ennakkotunnelmat

Noora osallistuu MM-kilpailuun oriillaan Evli Cagliostro, jolla Noorenin arvion mukaan on suomalaishevosista eniten hyppykykyä. - Radat tulevat olemaan todella suuriksi rakennettuja, lisäksi aika on tärkeä osatekijä. Kilpailussa vaaditaan 400 metrin minuuttitempoa, joten radalla on edettävä reippaasti ja samalla ratsastettava kaarteet mahdollisimman taloudellisesti, jotta ei tule aikavirheitä, analysoi Noora.
 
Mikko toivoo radoilta suoraviivaisuutta, jotta esteiden välillä voi ratsastaa eteenpäin. Toivelistalla on mahdollisimman vähän lyhentämistä vaativia tehtäviä ja kääntämistä.
- Skybreaker viihtyy parhaiten kun se saa sujua etenpäin, kertoo Mikko.
 
  

   Sebastian Numminen ja  Sails Away ovat joukkueen kokenein
   pari.Ratsukko voitti GP:n Ypäjällä, ja hevonen ei koskaan ole
   sanonut millekään hyppäämistään GP-radoista ei kiitos. Viime
   kesänä Sebbe ja Sailor kirjoittivat historiaa jo kerran
   selviytyessään ensimmäisenä suomalaisena esteratsukkona
   EM-finaaliin ja sijalle 18. Aachenin radat ovat kuitenkin
   vaativuudeltaan ja estemitoiltaan aivan omassa sarjassaan.
   - Sailor tuntuu hyvältä, vaikka se olikin vielä hiukan terävämpi
   vuosi sitten ennen EM-kisaa. Joka tapauksessa odotan
   ensimmäistä starttiani MM-kilpailussa luottavaisena uskollisen
   17-vuotiaan irlantilaisen hevoseni kanssa, sanoo Sebbe.


Teksti: Ulla Lindgren Fagerholm & PS
Kuvat Stal Forstén-Pentti by Franck Papelaard ja ULF