Esteori Celantus palkittiin Ratsuoripäivien parhaana - jalostukseen 9 oritta

15.4.2018

Tiedote ja kuvat: Suomen Hippos ry

Esteori Celantus palkittiin Ratsuoripäivien parhaana oriina
- jalostukseen hyväksyttiin 9 oritta

Oldenburg-ori Celantus188 (Cellestial-Catoki) palkittiin sekä Ratsuoripäivien parhaana esteoriina että koko Ratsuoripäivien parhaana oriina.

celantus_porukka

Kuvassa vasemmalta: Markus Lindblo, Anneli Hakatie, Celantus, Titta Fransson ja Eeva-Liisa Penttilä. Kuva: Leena Kahisaari

Orilautakunta totesi Celantuksen olevan laadukas urheiluhevonen, jolla on voimakas ja nopea ponnistus ja hyvä hyppytekniikka. Se esitti hyvää kapasiteettia ja sillä oli positiivinen asenne tehtäviin. Oriin omistaa Markus Lindblom ja sen kasvattaja on Gerd Sosath.

Parhaana askellajioriina ja parhaana FWB:nä palkittiin Strauss (San Amour - De Niro), joka on Teija Varjosen omaa kasvatusta neljännessä polvessa.

Holstein-kantakirjaan merkitty ori Cadent (Carembar de Muze - Contender) palkittiin parhaana 3-vuotiaana. Orilautakunta luonnehti sitä moderniksi urheiluhevoseksi, jolla on hyvä estetekniikka. Oriin omistavat Ulla ja Kimmo Helasuo ja sen on kasvattannut Elisabeth Volke.

Orilautakunnan puheenjohtaja Anna Pajanen toteaa, että tänä vuonna hyväksyttiin monta erilaista oritta eri ikäluokista.

- Kaikki oriit olivat erittäin hyvin valmisteltuja. On hienoa, että hevosille suodaan mahdollisuus näyttää parastaan. Ratsukasvatus menee koko ajan parempaan suuntaan, ja oriinomistajien panos suomalaiseen ratsukasvatukseen on täysin korvaamaton.

Hevoskasvatus kiinnostaa koko ajan enemmän, maneesin katsomo oli täpösen täynnä tänään lauantaina. Anna Pajanen toteaakin:

- Kiinnostuksen lisääntyminen johtuu varmaan siitäkin, että tammanomistajan kannalta on tärkeää nähdä oriit ihan livenä Suomessa, ja päästä miettimään, olisiko juuri tuo tai tämä ori sopiva juuri minun tammalleni. Tämä koskee erityisesti aloittelevia kasvattajia.

Orilautakunta keskustelee yhdessä "riittävän pitkään" jokaisesta oriista, hevosen kaikista eri osa-alueista.

- Me keskustelemme, kunnes päädymme konsensukseen. Koemme, että tämä on oikeudenmukaisin tapa arvioida oriit. Ratsuoripäivien kehitysehdotukset ovat aina tervetulleita, haluamme kehittää oripäiviä yhteistyössä kasvattajien kanssa. Koska ilman oriinpitäjiä ja kasvattajia ei ole oripäiviä eikä hevosjalostusta Suomessa. Tänä vuonna uutena oli kolmevuotiaiden askellajioriiden juoksutus. Uudistus tehtiin kasvattajien toiveesta.

IMG_1642

Kuvassa Nils Kramer juoksuttaa oritta Strauss. Kuva: Leena Kahisaari

Ratsuoripäivät 2018 tulokset

Suomalaisen ratsuponin kantakirjaan hyväksytyt oriit, I jalostusluokka
Wind in the Willow 49 NF hyv. 2018-2019

Pin Rock’s Laverne hyv. toistaiseksi, paras ratsuponiori

FWB-kantakirjaan hyväksytyt oriit, I jalostusluokka

Askellajioriit

Flame Hill's Romero hyv. 2018-2019

New Hill Danneman hyv. 2018-2019

Strauss hyv. 2018-2022, paras askellajiori, paras FWB

Esteoriit

Cadent hyv. 2018-2019, paras 3-vuotias ori

Khatou-S hyv. 2018-2019

Celantus 188 hyv. 2018-2022, paras esteori, paras ori

Levisonn hyv. toistaiseksi

Oriiden kuvat löytyvät täältä ja tiedot Heppa-järjestelmästä.