Esteratsastuksen NC-projekti 2008 oli menestys

1.6.2010

Esteratsastuksen Nations Cup -projekti 2008 onnistui yli odotusten

Suomen Ratsastajainliitto haki tällä kaudella uutta vauhtia esteratsastuksen maajoukkuetoimintaan. Tavoitteena oli tuplata viime vuodesta niiden Nations Cup -kilpailujen määrä, joihin suomalaisjoukkueet osallistuvat. Tässä onnistuttiin yli odotusten, sillä Suomi lähetti joukkueen listalla olleen neljän kisan lisäksi myös Bratislavaan ja Prahaan.

FEI:n, kansainvälisen ratsastajainliiton, Nations Cup on esteratsastuksen kesäkauteen sijoittuva kansainvälinen kilpasarja, jossa maiden joukkueet kilpailevat toisiaan vastaan GP-tasolla.

Ratsastajainliitto aikoo satsata edelleen lujasti esteratsastuksen joukkuetoimintaan. Tavoitteena on lähettää estejoukkue Nations Cupien lisäksi myös kansainvälisiin arvokilpailuihin EM- ja MM-tasolle.

Suomen Nations Cup -tulokset kaudella 2008

Suomi kymmenes Tanskassa

Suomen joukkue putosi rimaa hipoen toiselta kierrokselta kauden ensimmäisessä Nations Cup -kilpailussaan sijoittuen kymmenneksi. Suomen joukkueessa ratsastivat: Sebastian Numminen ja Calandro II (8 virhepistettä), Piia Pantsu ja Oazis (4), Sofia Stenius ja River Dance (24) sekä Niclas Aromaa ja Madleen (12). 

FEI Nations Cup of Denmark, 150 cm, kaksi kierrosta, kolmetoista maata lähti.
1) Tanska, 12 vp
2) Hollanti, 20
3) Irlanti, 22
…10) Suomi, 1. kierroksella 24 vp.

Suomi toinen kotiyleisön edessä Ypäjällä

Tanskan joukkue vei FEI Nations Cupin voiton myös Ypäjällä yhteistuloksella 18 virhepistettä. Suomi hyppäsi toiseksi tilillään 31 virhettä. Kotijoukkueessa ratsastivat Sebastian Numminen ja Calandro (0/4), Sanna Backlund ja Lilli Marlen (4/12), Raimo Aaltonen ja Eafons Polyfino (8/5) sekä Niclas Aromaa ja Madleen. (6/13).

Suomella oli kisassa mukana myös toinen joukkue, joka ei kilpaillut sarjapisteistä vaan haki kokemusta. Kakkosjoukkueen ratsukot selvittivät radan tuloksin Ville Kulkas ja Victory-M (17/9), Rosa Ruutsalo ja Hopalong Cassidy (17/8), Emmi-Maria Ojala ja Harley Hill (16/8) sekä Jenny Kainulainen ja Lena (16/8).

FEI Nations Cup of Finland, neljä maata lähti.
1) Tanska 18 virhepistettä
2) Suomi 31
3) Norja 34
…5) Suomen epävirallinen joukkue 73

Drammenissa Nummiselle tuplanolla

Norjan esteratsastuksen Nations Cup -kilpailussa Drammenissa juhannuspäivänä Suomen joukkue hyppäsi viidenneksi seitsemän joukkueen joukossa. Sebastian Numminen teki upeasti tuplanollan Calandro II:lla. Muut suomalaiset joukkueessa olivat Sanna Backlund - Lilli Marlen (4/8), Niclas Aromaa - Madleen (9/8) ja Piia Pantsu - Oazis (12).

FEI Nations Cup of Norway, seitsemän maata lähti.
1) Hollanti 8 virhepistettä
2) Tanska  8
3) Ruotsi 12
…5) Suomi 29

Tallinnan esteillä viidenneksi

Suomen joukkue hyppäsi Tallinnan kilpailussa heinäkuussa viidenneksi. Joukkueita osallistui yhdeksän.
Joukkueessa ratsastivat Raimo Aaltonen ja Eafons Polyfino (8/4), Sanna Backlund ja Lilli Marlen (0/8), Ville Kulkas ja Victory M (8/12) sekä Jenny Kainulainen ja Vlas (20/-).

FEI Nations Cup of Tallinn, yhdeksän maata lähti.
1) Puola 8 virhepistettä, uusinnassa 0 vp.
2) Italia 8-4
3) Norja 21
…5) Suomi 40
 
Estejoukkue kahdeksas Bratislavassa

Suomen estejoukkue oli kahdeksas Bratislavassa, Slovakiassa hypätyssä Nations Cup -kilpailussa, jossa oli mukana 13 joukkuetta. Joukkueessa ratsastivat Mikael Forstén ja Evli Nandele (4/4 virh,), Piia Pantsu ja Oazis (8/12), Noora Pentti ja Atlas (kesk.) ja Nina Fagerström ja Cabanza (10/hyl).

FEI Nations Cup of Slovakia, kolmetoista maata lähti.
1) Ranska 8 virhepistettä
2) Unkari 16 
3) Italia 34…
…8) Suomi 1. kierros 22 vp.

Suomen Nations Cup -joukkue keskeytti Prahassa

Suomen joukkueessa Prahan Nations Cupissa Tsekissä oli mukana kolme osallistujaa, Sebastian Numminen hevosella Calandro II, Piia Pantsu ja Chauvinist Z ja Niclas Aromaa ja St Cissy. Joukkue keskeytti kilpailun ensimmäisen kierroksen kesken. Numminen sai kymmenen ja Pantsu neljä virhepistettä, eikä joukkueen ankkuri Aromaa lähtenyt radalle, koska toiselle kierrokselle pääsyyn ei ollut enää mahdollisuutta.

FEI Nations Cup of Praha, seitsemäntoista maata lähti.
1) Ranska 12 virhepistettä, uusinnassa 0 vp
2) Italia 12, uusinnassa 0
3) Iso-Britannia 12, uusinnassa kesk.
Suomi ei saanut tulosta 1. kierroksella.

Nations Cup esteratsastajat 2008

Ohessa lyhyt esittely Suomen esteratsastajista, jotka olivat mukana Suomen Nations Cup -joukkueissa 2008. Kilpailijat ovat aakkosjärjestyksessä, mukana lisäksi Tapiola GP-sarjan ja Mitsubishi Leading Rider -kilpailun voittaja Peik Andersin.

Raimo Aaltonen
 
Raimo Aaltonen on vuonna 1956 syntynyt ratsuttaja ja valmentaja Aurasta. Pitkän ja menestyksekkään uran luonut esteratsastaja, mm. seitsenkertainen Suomen mestari. Raimo on edustanut Suomea menestyksellä GP-kilpailuissa, Nations Cupeissa ja maailman cupin osakilpailuissa 70-luvulta lähtien. Saksalainen kilparatsastaja ja valmentaja Gerd Wiltfang on vaikuttanut vahvimmin Raimon ratsastukseen. Raimo edustaa Auran Ratsastajia, kuten myös kotimaisella GP-tasolla kilpaileva tyttärensä Jonna. Raimo on siviiliammatiltaan vaatturi ja on erikoistunut Raimondo-ratsastusvaatteiden valmistukseen.

SM-kullat:
2008, 2007 Eafons Polyfino
2000, 1999 Harald II
1992 Royal Chocolate
1987 Mr. Lähettirengas
1983 Mr. Jason
Tapiola GP-sarjavoitot:
2002 Miss Speed
2007 L'Umonia
+ Landrover Trophy 2004 L'Umonia

Keski-Euroopan MC-osakilpailun voitto Tallinnassa viime syksynä, kymmenittäin sijoituksia kansainvälisissä kilpailuissa.
Kotisivut: http://www.raimoaaltonen.com/

Peik Andersin

Peik Andersin on vuonna 1965 syntynyt ratsastuskouluyrittäjä ja kilparatsastaja, joka asuu Espoossa ja pitää Kauniaisten ratsastuskeskusta. Hän on luonut näyttävän uran esteratsastajana sekä kotimaisilla että kansainvälisillä kentillä. Peik on voittanut esteratsastuksen SM-kultaa kolmesti ja GP-sarjan neljä kertaa. Hän on edustanut Suomea menestyksellä 1980-luvun lopulta alkaen esteratsastajien maajoukkueessa kilpaillen mm. maailmancupin osakilpailuissa ja Nations Cupeissa. Valmentajana toimii saksalainen Thies Luther. Peik edustaa Kauniaisten Ratsastajia, kuten myös hänen vaimonsa Nina ja tyttärensä Stefanie.

SM-kullat:
1993  Lancer
2002  Lados
2005  Latania Z
GP-sarjavoitot:
2001 Lados
2005 ja 2008  Latania Z
Lukuisia sijoituksia kansainvälisistä kilpailuista.
Kotisivut: www.jondal.com

Niclas Aromaa

Niclas Aromaa, s. 1973, aloitti hevosen selässä kahden vuoden ikäisenä äitinsä omistamassa ratsastuskoulussa Porissa. Hän aloitti kilpailemisen kenttäratsastuksessa ja siirtyi 16-vuotiaana esteisiin. Aromaa on työskennellyt ja valmentautunut kauan ulkomailla, mm. Saksassa Yrjö Suomuksen tallilla ja Ruotsissa  Flyingen oriasemalla. Nykyään hänellä on oma talli Stall STI Wahlstedtissä yhdessä kouluratsastaja Laura Nykäsen ja suomalaisen hevoskauppiaan ja -kasvattajan Markus Lindblomin kanssa.

Niclaksella on lukuisia sijoituksia kansainvälisissä kilpailuissa ja hänestä on saatu vahva lisä Suomen Nations Cup -joukkueeseen. 
Kotisivut: http://www.stall-sti.de
Sanna Backlund

Sanna Backlund (os. Salonen) syntyi vuonna 1976 Hämeenlinnassa hevosvoimista tunnettuun perheeseen, isä Timo on menestynyt ralliautoilija. Sanna aloitti kilpailemisen jo 10-vuotiaana ja on kuulunut jo vuosien ajan kotimaiseen kärkeen. Backlundin opissa valmentautuu huomattava määrä lupaavia esteratsastajiamme. Sanna on itse hakenut oppia mm. Eric van der Vleutenilta ja Emile Hendrixiltä Hollannista. Puoliso Markus Backlund on myös tunnettu ja arvostettu esteratsastaja ja valmentaja.

Ypäjä GP:n 2. sija tänä vuonna, Tapiola GP-sarjassa 2. sija, lukuisia sijoituksia kv. kilpailuissa, useita kotimaisia GP-osakilpailuvoittoja vuosien varrelta.
Kotisivut: http://www.5kko.com/

Nina Fagerström

Nina Fagerström, s. 1982, nousi satulaan ensi kertaa jo vauvana ratsastajaäitinsä Tina Schoultzin kanssa, joka on ratsastuksenopettaja. Nina työskenteli ja valmentautui Christopher Wegeliuksen luona 15-vuotiaasta alkaen ja kilpaili Suomessa kolme kautta, ennen kuin lähti 18-vuotiaana urheilulukion käytyään maailmalle päämääränään kilparatsastajan ura. Nina työskenteli aluksi belgialaisella Stephex-kilpatallilla, kiersi sen jälkeen muissa töissä ja palasi jälleen Stephexille. Nuori ja lahjakas Nina on tänään Stephexin ykkösratsastajia ja kilpaillut säännöllisellä menestyksellä tallin kisa- ja myyntihevosilla ympäri Euroopan.

Ninalla on lukuisia GP-tason sijoituksia kansainvälisissä kilpailuissa, tuorein GP-voitto San Lazzaro di Savenassa Italiassa keväällä hevosella Prestine-F. Hän on edustanut Suomea myös MC- ja NC-kilpailuissa.

Kilpatallin kotisivut: www.stephex.com

Mikael Forstén

Mikael "Mikko" Forstén on syntynyt 1969 Helsingissä. Aviopuoliso on kilparatsastaja Noora Pentti. He asuvat ja pitävät Stal Forstén-Pentti -nimistä kilpatallia ja valmennuskeskusta Hollannissa Guttecovenissa.

Mikko opiskeli ennen aktiivista kilpailu-uraansa Helsingin Teknillisessä Korkeakoulussa. Hän kilpaili juniorina SM-tasolla jalkapallossa ja alppilajeissa. Kilpailee nykyään myös autourheilussa, tänä vuonna osallistui FIA GT-sarjaan. Golfissa tasoitus 8.5, harrastaa myös tennistä, lumilautailua, sukellusta ja elokuvien katsomista.

Mikko on kuulunut jo kauan maamme kovimpaan kansainväliseen kärkeen. Hän ratsasti Suomelle historiallisen maailmancupin Länsi-Euroopan liigan osakilpailuvoiton Amsterdamissa tammikuussa ja jatkoi huipputasolla ratsastaen paikan myös maailmancupin finaaliin Göteborgiin.

Esteratsastuksen maailmancup, Länsi-Euroopan liiga, kausi 2007-08:
- Helsinki, 7. sija
- Geneve, 13. sija
- Amsterdam, 1. sija
- Osallistui maailmancupin finaaliin
Arvokilpailuedustukset:
- MM-kilpailut Aachen, Saksa 2006
- EM-kilpailuissa kolme kertaa, 1994, 2004 ja 2007
Muita meriittejä esteratsastuksessa:
- Viisinkertainen Suomen mestari
- Moninkertainen Suomen rankingykkönen
- yli 650 kansainvälistä sijoitusta

Kotisivut: www.forsten-pentti.com


Noora Forstén

Noora Forstén (os. Pentti) on syntynyt 1981ja kotoisin Helsingistä. Noora aloitti kilpailemisen vuonna 1992 saatuaan ensimmäisen oman hevosensa. Nykyään hän asuu Hollannissa Guttecovenissa puolisonsa Mikael Forsténin kanssa, pariskunta pitää Stal Forstén-Pentti -nimistä kilpatallia ja valmennuskeskusta.

Nooran alku-uran saavutuksia ovat nuorten SM-pronssimitali, nuorten halli SM-kulta sekä nuorten rankingpiste voitto v. 2002. Viimeiset kaksi vuotta Noora on ollut toisena suomalaisten senioreiden rankingpisteissä ja jatkanut näin erittäin vahvasti nousuaan maamme esteratsastajien kärkikaartiin.
Nooran saavutuksia ulkomailta viime vuosilta ovat mm. kakkostila Toledon Grand Prix-luokassa, kolmannet tilat Helsingin ja Geran Grand Prix´ssä ja sijoituksia lukuisissa 145-150 cm:n luokissa.

Noora ratsasti ensimmäisinä arvokilpailuinaan Aachenin MM-kisoissa ja otti osaa myös vuoden 2007 EM-kilpailuihin. Kotimaassa Noora on sijoittunut upeasti kolmanneksi Haminan ja Ypäjän Gran Prix-luokissa. Vuonna 2005 Noora oli voitokkaan Haminan Nations Cup-joukkueen jäsen hevosellaan Navarro, edustaa Suomea myös MC-tasolla.

Noora tekee vapaa-aikanaan itse suunnittelemiaan koruja ja pitää elokuvista.

Kotisivut: www.forsten-pentti.com

Jenny Kainulainen

Jenny Kainulainen, s. 1980, on kotoisin Kirkkonummelta. Ratsastusperheen vesa nousi satulaan jo poni-iässä. Äiti Ann-Mari "Lilo" Kainulainen, on erikoistunut poniratsukoiden ja nuorten valmentamiseen ja palkittiin vuoden valmentajana 2007. Perheellä on oma talli Kirkkonummella Evitskogissa. Jenny on vahvasti nousujohteista uraa tekevä, kansalliseen kärkeen lukeutuva esteratsastaja ja valmentaja. Hän on valmentautunut ja työskennellyt Saksassa Franke Sloothaakin luona puolentoista vuoden ajan 2004-06.
Jenny ratsasti SM-kultaa vuonna 2006 ja voitti Ypäjän Finnderbyn 2007. Hänellä on lukuisia sijoituksia kansallisessa kärjessä ja myös kansainvälisistä kisoista.

Ville Kulkas

Tampereen nuori lupaus, Ville Kulkas, s. 1985, on kilpaillut senioritasolla vasta kaksi kautta, mutta sen erittäin menestyksekkäästi. Ratsastajalla on hallussaan mm. SM-hopeaa tältä vuodelta ja pronssia edelliseltä. Hän myös voitti esteratsastuksen henkilökohtaisen rankingin 2007. Ahkerasti kilpaileva Ville löytyy kärkipään nimistä lähes kaikista kansallisista merkkikilpailuista, talvikaudella hän kilpailee ja valmentautuu myös Euroopan kansainvälisillä areenoilla. Ville aloitti ratsastuksen hyvin nuorena, ensimmäiset kilpailunsa hän hyppäsi jo 10-11-vuotiaana. Hänen sisarensa Matilda on myös menestyvä esteratsastaja.

Sebastian Numminen

Sebastian "Sebbe" Numminen on syntynyt vuonna 1976. Hän kasvoi hevosten keskellä, sillä perheellä oli ratsastuskoulu Evitskogissa. Sebbe aloitti kilpailemisen jo yhdeksänvuotiaana ja on pitkään edustanut Suomea kansainvälisissä arvokilpailuissa. Hän on työskennellyt isoilla eurooppalaisilla kilpatalleilla, pisimpään kuuden vuoden pestin Markus Beerbaumin ja Meredith Michaels-Beerbaumin huipputallissa Saksassa.

Sebbe on yksi menestyneimpiä esteratsastajiamme. Hän on saavuttanut useita kansainvälisiä GP-voittoja ja sijoituksia sekä osallistunut MM-kilpailuihin Aachenissa 2006 ja EM-kisoihin Italiassa 2005. Hän on myös edustanut Suomea jo pitkään MC- ja NC-tasolla. Tuoreita menestyksiä tällä kaudella Calandro II:lla tuplanolla Drammenin Nations Cup -radalla, GP-voitto Sunshine Tourilla helmikuussa ja kolmas sija Ypäjä GP:ssä kesällä. 

Piia Pantsu

Kansainvälisesti menestynein kenttäratsastajamme, MM-mitalisti Piia Pantsu syntyi vuonna 1971 Varkaudessa. Piialla on vuonna 2007 syntynyt poika, Emil, ja hän asuu Ruotsissa avopuolisonsa Fredrik Jönssonin kanssa.

Kahdeksanvuotiaana ratsastuksen aloittanut Piia valmistui ratsastuksenopettajaksi Ypäjältä vuonna 1992 ja ratsastuksen ammattivalmentajaksi Ruotsissa vuonna 1996. Piia siirtyi vuonna 1993 Ruotsiin, Flyingeen ja on asunut siellä siitä lähtien.

Piia sijoittui vuonna 1994 kenttäratsastuksen MM-kilpailussa viidenneksi, ja on siitä lähtien menestynyt useilla eri hevosilla (Cyna, Uppercut ja Ypäjä Karuso) niin EM- kuin MM-tasollakin sekä osallistunut myös olympialaisiin. Piian tähän mennessä korkein saavutus on vuoden 2002 MM-kisoissa Espanjassa hevosella Ypäjä Karuso saatu pronssimitali.
Piia tuli toiseksi maailman arvostetuimmassa kenttäkilpailussa Badmintonissa vuonna 2003. Piia on myös ainoana ratsastajana voittanut kolme kertaa Luhmühlenin kenttäkilpailun.

Piia teki vuoden 2007 syksyllä päätöksen panostaa jatkossa erityisesti esteratsastukseen. Jo tänä vuonna hän voitti upeasti  uransa ensimmäisen esteratsastuksen Grand Prix -luokan neljän tähden kilpailussa Prahassa suomalaissyntyisellä jalostusoriilla Chauvinist Z ja on ollut vahva lisä NC-joukkueessamme.
Kotisivut: www.piiapantsu.fi

Sofia Stenius

Helsinkiläinen oikeustieteiden opiskelija Sofia Stenius, s. 1985, on nuori, kansainväliselle uralle hyvää nousua tekevä kilparatsastaja, joka debytoi tänä keväänä Nations Cup -tasolla vaativassa Kööpenhaminan osakilpailussa hyvällä suorituksella. Sofia nousi tänä vuonna myös Oulussa SM-pronssille. Ratsastajaa valmentaa Peik Andersin ja saksalainen Thiess Luther.