Esteratsastuksen Suomen mestaruuskilpailut - Ensimmäiset esteratsastuksen Suomen mestaruusmitalit jaettu

13.8.2022

Esteratsastuksen Suomen mestaruuksien kolmantena päivänä laitettiin mitalit poniratsastajien ja lapsiratsastajien kaulaan. Aida Hämäläinen piti johtoasemansa loppuun asti ja ratsasti SM-voittajaksi. Isoissa poneissa voittoon nousi Neela Uotila ja pikkuponeissa Saara Tamminen. Sunnuntaina ratkotaan loput ikäluokat.

Lapsiratsastajien SM-mitalistit Veera Salminen (vas.), Aida Hämäläinen ja Neela Uotila. Kuvat Heidi Lammi.

 

Tänään Ypäjällä lapsiratsastajien Suomen mestaruuden otti nimiinsä Kylmälästä kotoisin oleva Aida Hämäläinen, 14, neljällä virhepisteettömällä radalla hevosellaan Calico Z. Ratsukko edustaa seuraa Stall Falkberg ja heidät nähtiin heinäkuussa myös Espanjassa EM-kilpailuissa lapsiratsastajien finaalissa. Kokonaiskilpailussa Hämäläinen sijoittui tuolloin sijalle 16. Tänään kaulassa komeilee kultamitali.

“Tänään yritin tehdä vain parhaani ja pysyä suunnitelmassa”, Aida Hämäläinen sanoo.

Kultamitalisti kuvailee 12-vuotiasta ratsuaan todella energiseksi. Hänen mukaansa Calico yrittää aina parhaansa radalla ja Hämäläisen mielestä sen kanssa on todella kiva työskennellä.

”Hevonen on toiminut aina hyvin ja sitä tuntuu hyvältä ratsastaa.” 

Hopeamitalille ratsasti Vitträskin Ratsastajia edustava Veera Salminen hevosella Pure Joy ja pronssille Neela Uotila Riding Club Solbackasta hevosella Elvera VS Romano. Salminen ja Uotila kilpailivat myös isojen ponien Suomen mestaruudesta. Ratsastajat toteavat yhteistuumin, että oli hyvä idea osallistua kahteen mestaruusluokkaan, sillä siinä sai toisen mahdollisuuden, jos vaikka ensimmäinen kilpailu ei olisi mennyt niin hyvin.

Neela Uotila ja Flying Dutchman.

Neela Uotila voittikin isojen ponien Suomen mestaruuskultaa kirjavalla ponillaan Flying Dutchmanilla. Ratsastaja oli haastattelussa silmin nähden häkeltynyt menestyksestään.

“Olen todella yllättynyt sijoituksesta. Poni paransi suoritustaan viimeisillä kierroksilla, sillä ensimmäisissä osakilpailuissa se oli menossa ja vähän liiankin innostunut”, hän kommentoi.

Kultamitalistit pääsivät perinteisesti kultakasteeseen radan vesihautaan palkintojenjaon jälkeen. Uotilan mielestä tämä oli vain virkistävää helteisenä kesäpäivänä.

Riding Club Solbackaa niin ikään edustava Mona Relander ratsasti ponillaan Duff’s Orders isojen ponien hopeaa. Hänkin kertoo suoritusten parantuneen loppua kohden, mutta jännittäneensä viimeisen kierroksen tulosta paljon. Hopea irtosi kahdeksalla virhepisteellä. Pronssimitalin sai Aada-Minea Hanhela ponillaan Alina’s Chenet, jotka kipusivat sijoituksille yhteensä 12 virhepisteellä. SM-kilpailut olivat Hanhelalle aivan uusi aluevaltaus.

“Tämä oli aivan mieletön kokemus, kolme rankkaa päivää ja neljä kierrosta, mutta aivan super hauskaa!”, hän hehkuttaa.

 

Saara Tamminen ja Flower.

 

Saara Tamminen ja Flower mestaruuteen

Ypäjällä ratkottiin tänään myös pikkuponien mestaruudet. Voittoon ratsasti Lohjan Ratsastajien Saara Tamminen ponilla Flower. Ratsukko lähti finaaliin kolmannelta sijalta, mutta nosti sijoitustaan voittoon asti.

“En olisi uskonut, että voin päästä näin hyvälle sijalle, ihan mieletön fiilis”, sanoo Tamminen.

Hän kertoo, että Flower on vielä hieman kokematon tasollaan, mutta tekee kaiken koko sydämellään ja haluaa aina hypätä ja auttaa ratsastajaa radalla.

Valitettavasti muiden pikkuponien mestaruuteen osallistuneiden matka kilpailussa päättyi hylättyyn suoritukseen kolmantena osakilpailupäivänä.

Myöskään veteraanien mestaruuskilpailussa ei saatu tänä vuonna voittajaa. Valitettavasti kaikkien osallistujien matka päättyi ennen maalilinjaa.

Huomenna tunnelma virittäytyy entisestään, sillä silloin ratkaistaan senioreiden, nuorten ratsastajien ja junioreiden SM-mitalistit Ypäjän Derbyareenalla kello 11.15 alkaen. Senioreissa johtopaikalta finaaliin lähtee Petra Heikkinen ja Hurby, nuorissa ratsastajissa Pipsa Koski ja Iprimero, junioreissa tuore Euroopan mestari Jone Illi ja Eolita L. Kilpailut näytetään suorana Haven Livestä.

 

Aida Hämäläinen ja Calico Z.

 

SM-tulokset 13.8.2022

Lapsiratsastajien Suomen mestaruus, 17 lähtijää
1) Aida Hämäläinen, STALL FALKBERG RY – Calico Z 0.5,
2) Veera Salminen, VITTRÄSKIN RATSASTAJAT RY – Pure Joy 3 1.5
3) Neela Melissa Maria Uotila, RIDING CLUB SOLBACKA RY – Elvera VS Romano 3

Ponien Suomen mestaruus, 6 lähtijää
1) Neela Melissa Maria Uotila, RIDING CLUB SOLBACKA RY – Flying Dutchman 10
2) Mona Relander, RIDING CLUB SOLBACKA RY – Duff's Orders 13
3) Aada-Minea Hanhela, RATSASTUSSEURA WIN WIN RY – Alina's Chenet 17.5

Pikkuponien mestaruus, 9 lähtijää, 1 sijoittui
1) Saara Tamminen, LOHJAN RATSASTAJAT RY – Flower 25

Veteraanien mestaruus, 3 lähtijää
1) Minna Eranka-Lintula, TAMPEREEN RATSASTUSSEURA RY – Idee Recue Dew-Drop Hyl.

Kaikki tulokset: LINKKI