Estevalmentaja Bert Romp Ypäjällä: Perusasioita, hevoskohtaista hienosäätöä ja parempaa ratsastettavuutta

2.5.2018


Bert Romp valmennus, kuva SRL Sonja Holma

Estevalmentaja Bert Romp Ypäjällä:
Perusasioita, hevoskohtaista hienosäätöä ja parempaa ratsastettavuutta

Hollantilainen huippunimi Bert Romp vieraili valmentamassa esteratsastajia Hevosurheilun valtakunnallisessa valmennuskeskuksessa Ypäjällä tiistaina ja keskiviikkona. Rompista kaavaillaan jatkossa Suomen Ratsastajainliiton uutta esteratsastuksen maajoukkuevalmentajaa, joka lähtisi luotsaamaan koko valmennustoimintaa systemaattisesti uudelle tasolle.

Romp on ollut mukana luomassa maansa menestyskonseptia, ja luotsasi aikanaan mm. Hollannin juniorijoukkuetta, josta nousivat useat kansainväliset menestysnimet. Romp on itse edustanut maataan mm. kolmasti olympialaisissa.


Eveliina Talvio ja Chelsea Bert Rompin valmennuksessa.

Ypäjällä kartoitettiin lähtötilannetta, keskusteltiin ja suunniteltiin jatkoa. Valmennuksen tarkoitus oli antaa ratsastajille työkaluja asioiden parantamiseen.

- Suomi on minulle entuudestaan tuttu Mikaelin kautta, ja olen pitänyt täällä myös klinikan joskus 15 vuotta sitten. Tiesin etukäteen, että osa maajoukkueratsastajista on kilpailemassa ulkomailla, mutta pidin täällä nyt näkemästäni, tämä oli hieno alku. Ratsastajien kanssa oli hyvä työskennellä ja saimme aikaan myös parannusta. Kaikilla oli hyvä tyyli ja istunta, he ratsastivat ja kohtelivat hevosiaan hyvin. Ypäjällä on ylipäänsä hienot puitteet treenaamiseen, Romp totesi.

- On kuitenkin iso ero treenata kotona kuin mennä kilpailuihin. Kotona kaiken pitää sujua täydellisesti, ja kilpailussa tarvitaan taas kilpailukykyä. Valmennuksessa emme hyppää isoja esteitä, vaan haemme luottamusta ja yritämme saada hevoset suorittamaan paremmin. Kun ratsukot tuntee paremmin ja näkee kisa-areenalla, on helpompi sovittaa treeni vielä tarkemmin siihen mitä kukin ratsastaja ja hevonen tarvitsee.


Nuorten ja junioreiden maajoukkuevalmentaja, kilparatsastaja Sanna Backlund sekä Bert Romp ja
Mikael Forstén .

Rompin kutsui Suomeen Ratsastajainliiton puheenjohtaja, Mikael Forstén, joka kilpaili huipputason esteillä Hollannista käsin vuosien ajan ja on arvostettu valmentaja itsekin.

- Valmennuksessa tehtiin perusasioita ja harjoituksia, joissa pureuduttiin tärkeisiin asioihin, kuten hevosen oikeanlaisen lähestymisen kouluttamiseen ja valmisteluun, Forstén näki.

Tarkoituksena on luoda uusi systeemi, joka tuottaa huippu-urheilua. Mukaan halutaan vahvasti alue- ja vastuuvalmentajat, niin että käytössä on tietoa, motivaatiota ja selkeä valmennuslinja.

- Tätä kaikkea ei tehdä liiton takia, vaan urheilijoiden ja lajin kehittämiseksi, Forstén painottaa.Linda Palin ja Top Gear, Betr Romp silmä tarkkana.

”It’s all about details”

Ypäjän valmennuskeskus tarjoaa toimintaan hyvät puitteet. Keskuksen johtaja Pirkko ”Pike” Herd seurasi valmennuksia ja oli tyytyväinen näkemäänsä.

- Romp kävi läpi paljon perusasioita ja puuttui tarkasti yksityiskohtiin. Hän on positiivinen ja korrekti valmentaja sekä hyvä pedagogi, jonka kanssa virheitä ei tarvitse pelätä, mutta silti niihin puututaan ja korjataan. Valmennuksessa keskityttiin parantamaan hevosen toimivuutta, että ne ovat hyvin avuilla, pidentävät ja kokoavat liikettä. Askelta säädettiin ihan alkuverryttelystä estetehtäviin. Verryttely oli riittävän pitkä ajatuksena, että hevosen pitää toimia jo siinä ennen kuin aletaan hyppäämään, Herd totesi.

- Tehtävissä oli mm. suhteutettuja etäisyyksiä, suoria ja kaarevia linjoja ja niissä pystyi vaikuttamaan hevosiin monilla eri tavoilla kohti haluttua tulosta, oli se sitten pehmeämpi, rennompi tai aktiivisempi hevonen. Periaatteessa kaikki tekivät samat tehtävät, mutta suorittivat sen ratsukkokohtaisesti.


Pirkko Herd ja Janna Jensenin hevonen.

Back to basics – keep it simple!

Menestyksekäs esteratsastaja Janna Jensen oli valmennuksessa mukana neljällä hevosella.

- Minullehan tämä on kuin kotiinsa tulisi, kun on hollantilaisen systeemin valmentaja. Sinänsä täällä ei ollut ei mitään uutta auringon alla eikä pyörää keksitty uudelleen, vaan mentiin back to basics. Kautta linjan hollantilaisille valmentajille on yhteistä pedanttisuus ja täydellisyyden tavoittelu. Mikään ei mene läpi sormien, kaikkeen puututaan, ja kun asiat tehdään riittävän jämäkästi ja oikein, se johtaa onnistumiseen. Sitähän tämä on, että pidetään asiat yksinkertaisina ja hienosäädetään. Keep it simple, sillä vaikeaahan tämä on muutenkin, Jensen toteaa.


Janna Jensen ja Elinea sekä Bert Romp.

Valmennustilaisuus oli valmentajien ja ratsastajien ohella yleisölle avoin.

- Olen itse tosi tyytyväinen. Useammankin olisi kannattanut tulla katsomaan, miten saatiin efektejä ja reaktioita hevosiin ja hienosäätöä ratsastukseen. Kahdessa päivässä hevoset alkoivat hyppäämään paremmin – rentoja, pyöreitä ja hyviä hyppyjä, erilaisia etäisyyksiä, pysyivät ohjan ja pohkeen välissä pehmeällä kaulalla, paremmalla suoruudella ja säilyttäen kontaktin, Jensen sanoi.

Jensen on gp-tason kilparatsastajan ohella mm. Lounais-Suomen aluevalmentaja.


Janna Jensen ja Elinea, Bert Romp valmennus, kuva SRL Sonja Holma.

Berend ”Bert” Romp, s. 1958
Hollantilainen esteratsastaja ja valmentaja, osallistui olympialaisiin 1992, 1996, 2004
Lisätietoa: http://www.stalromp.nl/en/bert-romp/

Valmennukset osallistujat: http://www.ratsastus.fi/srl/uutiset/101/0/bert_rompin_valmennus_ypajalla