Eveliina Talvion Chelsea vakavasti sairas

8.3.2021

Esteratsastaja Eveliina Talvion tamma Chelsea on hoidettavana madridilaisella hevosklinikalla kuumeen ja neurologisten oireiden vuoksi. Oireet viittaavat Euroopassa aggressiivisesti leviävään EHV-1 -herpesvirukseen, johon on raportoitu kuolleen tähän mennessä yhdeksän hevosta. Ensimmäinen tautirypäs havaittiin Valenciassa, Espanjassa helmikuun lopussa. Sieltä tauti on levinnyt kilpahevosten välittämänä ainakin Ranskaan, Saksaan, Belgiaan, Ruotsiin ja Qatariin.

Eveliina Talvio ja Chelsea SM-kilpailuissa 2018. Kuva Hanna Heinonen.


Talvio on kilpaillut 9. helmikuuta lähtien Espanjan Sunshine Tourilla Vejer de la Fronterassa neljällä hevosellaan. Kansainväliseen moniviikkoiseen kilpailutapahtumaan on osallistunut kevään aikana satoja hevosia eripuolilta Eurooppaa. 4. maaliskuuta kilpailun järjestäjä ilmoitti, että yhdellä tapahtuman hevosista on ollut kuumetta, mutta sen herpesvirustesti (PCR) on ollut negatiivinen. Hevosella esiintyi kuitenkin herpesviruksen neurologiseen muotoon sopivia oireita, ja järjestäjä ilmoitti 5.3. päättävänsä tapahtuman 7. maaliskuuta.

”Kyseisellä belgialaishevosella oli kuumetta joitain päiviä ennen kuin se siirrettiin karanteenitalliin parin kilometrin päähän. Hevonen asui yhdessä isoista telttatalleista, jossa hevoset ovat kaikki samassa tilassa. Jostain syystä tämän jälkeen koko telttatalli tyhjennettiin ja tallin muut hevoset hajasijoitettiin muihin talleihin. Yksi siirretyistä hevosista laitettiin Chelsean seinänaapuriksi. Hevoset pääsivät haistelemaan toisiaan karsinan yläpuolella”, kertoo Eveliina Talvio järjestäjän piittaamattomasta toiminnasta.

 

Talvio, 22, on ollut tietoinen Valencian tapahtumista ja seurannut hevostensa terveyttä ja mitannut niiden lämpöjä. Viime torstaina hän hyppäsi Chelsealla 145 cm luokan, jossa se tuntui normaalia väsyneemmältä. Luokan jälkeen Talvio epäili Chelsean liikkuvan normaalia huojuvammin.

”Ajattelin, että olen ehkä Valencian tilanteen vuoksi turhan epäluuloinen. Aamulla kun otin sen ulos, näin kuitenkin heti, ettei kaikki ollut kunnossa. Olin yhteydessä kilpailun eläinlääkäriin ja tilanne otettiin tosissaan. Chelsea vietiin kilpailupaikan klinikalle, jossa siitä otettiin verikokeet ja herpesvirusnäyte.”

Chelseasta otettiin perjantaina ensimmäinen herpesvirusnäyte. Sen tuloksia ei kuitenkaan saatu, koska järjestäjän mukaan näytteenotto epäonnistui. Lauantaina otetun näytteen tulos ei ole vielä tiedossa.

”Testin tuloksella ei ole niin suurta merkitystä, sillä hevonen on joka tapauksessa sairas. Kaikkien sairastuneiden hevosten näytteet eivät ole olleet positiivisia. Kuulin, että belgialaishevosen toinen näyte otettiin väärään koeputkeen, eikä tulos ole luotettava.”

 

Talvion tamma Chelsea matkusti sunnuntaina lähes 700 km matkan Madridiin hevosklinikalle hoidettavaksi. Talvio järjesti hevoselleen sairaiden hevosten kuljetukseen tarkoitetun kyydin omalla kustannuksellaan. Sairastunut belgialaishevonen kuljetettiin aiemmin samalle klinikalle.

Muut hevoset saivat karanteenitallipaikan Borgosista, 250 km päästä Madridista, ja Talvio ajoi ne sinne viime yönä. Kaikkia hevosia on tutkittu, nesteytetty ja lääkitty usean päivän ajan.

”Olen saanut paljon apua asioiden ratkaisemiseen kilpailupaikan hevosklinikan eläinlääkäreiltä ja FEI:n delegaation eläinlääkäreiltä”, Vejerissä vielä perjantaina hevosiaan yksin hoitanut Talvio kiittää.

 

Tilanne kilpailupaikalla on ollut kaoottinen. Espanjan viranomaiset olivat torstaina sulkemassa ja eristämässä kilpailupaikkaa. Se aiheutti ratsastajien keskuudessa paniikin ja osa halusi poistua välittömästi paikalta. Koska järjestäjä ei suostunut antamaan vaadittua terveystodistusta ilman negatiivista herpesvirusnäytettä, osa poistui paikalta ilman todistusta.

”Perjantaina järjestäjä kuitenkin lähetti terveystodistukset sähköpostilla ilman, että hevosia tutkittiin, mitattiin lämpöä tai otettiin herpes-virusnäytettä.”

Kilpailun järjestäjän toiminta on ollut monella tavalla erikoista. FEI päätti 5.3. sulkea kilpailun viime viikon alussa kilpailupaikalle tulleen FEI:n delegaation raporttien perusteella. FEI:n delegaatio häädettiin 6.3. kilpailu- ja karanteenialueelta poliisien avulla. Kilpailupaikan hevosklinikka suljettiin lauantaina eläinlääkäreiden vastustuksesta huolimatta.

Kilpailupaikalle jäi sunnuntaina vielä kymmeniä hevosautoja, joten jäljelle jäävien hevosten määrä on kymmenissä. Kilpailujärjestäjä on luvannut jääville ilmaisen majoituksen. Yllätyksekseen Talvio sai sunnuntaina järjestäjältä tekstiviestin, jossa mainostettiin ensi viikolla järjestettäviä harjoituskilpailuja.

”Kisapaikalla on varmasti vielä sairaita tai altistuneita hevosia. Hevosklinikka on suljettu, eikä paikalla ole eläinlääkäreitä. En tiedä, kuka hevosia hoitaa. Ja nyt saamme järjestäjältä iloisen kutsun harjoituskilpailuihin”, Talvio puuskahtaa.

 

Sunshine Tourin tapahtumia selvitellään nyt kansainvälisen Ratsastajainliiton FEI:n, Espanja Ratsastajainliiton ja Espanjan maatalousministeriön toimesta. Talviotakin auttanut FEI:n eläinlääkärijohtaja Göran Åkerström seuraa tilannetta tarkkaan. Kansainvälinen esteratsastajien klubi IJRC avustaa ratsastajia hevosten hoitamisessa ja matkustusjärjestelyissä.

Vejerissä on kilpaillut kevään aikana kymmenen suomalaisratsastajaa. Ratsastajainliitto on ollut heihin yhteydessä ja avustaa tarvittaessa.
 

Eveliina Talvio
Työskentelee ratsuttajana Hollannissa
SM-kultaa 2013 junioreissa
SM-hopeaa 2014 nuorissa
SM-pronssia 2018 nuorissa
PM-joukkuemitali junioreissa 2012-2014
Junioreiden EM-finaalissa 2014
Mukana myös ponien, junioreiden ja nuorten EM-kilpailuissa 2012, 2015 ja 2019

Chelsea
Tamma on syntynyt 2008
Isä Colorit, emän isä Levisto
Kilpaillut 150-tasolla


Lisätietoa:
Circuito Hípico del Sol – Sunshinetour:linkki

Kansainvälinen Ratsastajainliitto FEI: linkki 

International Jumping Riders Club: linkki