Evira on todennut hevosinfluenssaa Suomessa

1.6.2010

Evira on todennut hevosinfluenssaa Suomessa
- rokotuksia hevosinfluenssaa vastaan suositellaan
 
Suomessa hevosilla on todettu hengitystiesairautta, jonka oireita ovat olleet kuume, alussa kirkas sierainvuoto ja yskä. Ensimmäiset näytteet tulivat Eviraan tutkittavaksi 4. joulukuuta. Laboratoriotutkimuksessa on todettu yhdellä eteläsuomalaisella tallilla influenssa A-virus. Eläinlääkäreiden mukaan hevosinfluenssaan sopivia oireita esiintyy talleilla eri puolilla maata.

Hevosinfluenssa on helposti leviävä hevosten virustauti

Hevosinfluenssa leviää joko suoraan hevosesta toiseen tai tartunnan saaneiden hevosten eritteiden (räkä, sylki, sierainlima) välityksellä. Taudin itämisaika on 24 - 48 tuntia. Taudin diagnoosi perustuu kliinisiin oireisiin sekä viruksen tai vasta-aineiden osoittamiseen.
Viruseristystä varten näytteet on otettava taudin alkuvaiheessa. Influenssaa epäiltäessä eläimestä otetaan sierainlimanäyte viruksen tai pariseeruminäytteet vasta-aineiden osoittamiseksi.

Hevosten rokottamisella voidaan tehokkaasti rajoittaa hevosinfluenssan leviämistä ja jopa estää epidemiat

Paras suoja saadaan rokottamalla koko hevospopulaatio (esim. koko talli). Rokotteiden antama suoja hevosinfluenssaa vastaan on lyhytaikainen, joten riittävän suojan ylläpitämiseksi hevoset olisi rokotettava säännöllisesti ja epidemiatilanteessa jopa kolmen kuukauden välein. Rokotettukin hevonen voi levittää tartuntaa, vaikka ei itse sairastu.
 
Tiedote: Evira / Hippos