FEI asetti tiukat kriteerit venäläisten ja valkovenäläisten osallistumiselle tapahtumiinsa

29.12.2023

Kansainvälinen ratsastajainliitto, FEI, tiedotti ennen joulua FEI:n hallituksen hyväksymistä kriteereistä ja ehdoista, jotka venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden, hevosomistajien ja toimihenkilöiden on täytettävä voidakseen palata FEI:n kilpailuihin ja tapahtumiin. Päätös Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden, hevosten ja toimihenkilöiden suojatoimenpiteiden poistamisesta tehtiin kansainvälisen olympiakomitean esimerkistä FEI:n hallituksen kokouksessa 19. marraskuuta.

Kuvituskuva Heidi Lammi.

 

Suomen Ratsastajainliitto julkaisi silloin yhdessä Pohjoismaiden ja Baltian sekä muutaman muun Euroopan maan ratsastajainliittojen kanssa päätöksestä poikkeavan kannanoton, jossa korostettiin, ettei tilanne Ukrainaan kohdistuvassa sodassa ole muuttunut, eikä perusteita suojatoimenpiteiden poistamiseen ole.

FEI:n päätöksen mukaan ratsastuskilpailuihin ja -tapahtumiin osallistuvat henkilöt eivät esimerkiksi saa olla sidoksissa Venäjän tai Valko-Venäjän armeijaan tai osoittaa tukeaan sotaan Ukrainassa millään tavoin millään alustalla. Näihin kuuluvat julkiset lausunnot ja Z-symbolin käyttö. Kriteerit täyttävät saavat osallistua FEI:n alaisiin tapahtumiin henkilökohtaisesti, mutta eivät joukkuekilpailuihin. Maiden lippuja tai tunnuksia ei myöskään saa olla esillä, eikä kansallislaulua soiteta.

Kansainvälisen olympiakomitean (IOC) johtokunta päätti edelleen 8. joulukuuta, että yksittäiset neutraalit urheilijat, jotka ovat saaneet kansainvälisten liittojen kvaalimenetelmien kautta kilpailupaikan Pariisin 2024 olympialaisiin, saavat osallistua KOK:n asettamilla ehdoilla.

Hevosurheilussa henkilökohtainen kelpoisuus myönnetään FEI:n kansainvälisten este-, koulu- ja kenttäkilpailujen kautta ajanjaksolta 1.1.-31.12.2023. Koska venäläiset ja valkovenäläiset ratsastusurheilijat eivät ole osallistuneet FEI:n kilpailuihin 2.3.2022 jälkeen, eivät he ole voineet hankkia henkilökohtaisia kvaalipisteitä Pariisin olympialaisiin tai paralympialaisiin.

"Vaikka 14. joulukuuta 2023 määrittelemämme menettely tasoittaa tietä venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ja toimihenkilöiden paluulle kansainväliseen hevosurheiluun, vaikeat ajat ovat edessä", todetaan FEI:n hallituksen tiedotteessa.

"Sota Ukrainassa raivoaa edelleen, ja Ukrainan kansa kärsii edelleen. Haluamme toistaa, että FEI:n horjumaton tuki Ukrainan hevosyhteisölle jatkuu FEI Solidarity Relief Fund -rahaston kautta."

Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen toteaa, että lopputulos Pariisin olympialaisten ja paralympialaisten kannalta on sinänsä poikkeavan kannanoton esittäneiden maiden mukainen, vaikka ei estäkään kokonaan venäläisten ja valkovenäläisten osallistumista kansainvälisiin kilpailuihin.

FEI:n tiedote 21.12.2023FEI sets strict criteria for participation of Russian and Belarusian Athletes, Horses and Officials in FEI Events