FEI:n vuosikokouksessa kannatusta kolmen ratsukon olympiajoukkueille

19.11.2021

Kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n vuosikokous järjestettiin hybyridinä Antwerpenissä, Belgiassa. Suomen Ratsastajainliitosta paikalla olivat hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen ja toiminnanjohtaja Jukka Koivisto.

Esteratsastuksen olympiakultamitalisti Steve Guerdat puhui FEI:n vuosikokouksessa neljän ratsukon joukkueiden puolesta. Kuvat FEI.

 

Kokouksessa kansalliset liitot äänestivät FEI:n esittämän vuoden 2024 olympialaisten kvalifikaatiojärjestelmän puolesta selvällä enemmistöllä (81/15 maata). Kansainvälisen olympiakomitean IOC:n johtokunta päättää helmikuussa 2022 kaikkien lajien olympiakvaalimenetelmät.

Toinen äänestys käytiin paljon keskustelua aiheuttaneesta uudesta olympiaformaatista, joka oli ensimmäistä kertaa käytössä Tokiossa. Siellä olympialajien järjestystä ja kilpailumuotoja oli muokattu, ja joukkueissa oli vain kolme ratsukkoa, joiden kaikkien tulos laskettiin mukaan joukkuetulokseen. Tässä äänestyksessä päädyttiin jatkamaan kolmen ratsukon joukkueilla (70/30 maata). Myös paralympialaisten kohdalla enemmistö äänesti kolmen joukkueen puolesta.

"Kannatimme Euroopan Ratsastajainliittojen ryhmässä valmisteltua neljän ratsukon vaihtoehtoa. Tällä kertaa emme pystyneet vaikuttamaan lopputulokseen, mutta toivottavasti esittämämme perustelut voivat vielä vaikuttaa tuleviin olympiaformaatteihin”, Suomen Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto kertoo.

FEI:n uudistusehdotus sai voimakasta vastustusta varsinkin Ranskan, Saksan, Irlannin ja Yhdysvaltojen lajiliitoilta sekä huippuratsastajilta ja olympiamitalisteilta, kuten Steve Guerdat, Ludger Beerbaum, Mclain Ward, Nick Skelton ja Rodrigo Pessoa. Osapuolet vetosivat ensisijaisesti hevosten hyvinvointiin. Päätöksen puolesta äänestäneet saivat tukea IOC:n kirjeitse lähettämästä hyväksynnästä uudelle formaatille.  

 

 

”Me voimme olla samaa tai eri mieltä, käydä kiihkeitä keskusteluja. Mutta nyt, kun äänestys ja päätökset on tehty, meidän on mentävä eteenpäin – yhdessä. Juuri sanaa yhdessä käytettiin päivittämään olympiamottoa: nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin, yhdessä”, FEI:n puheenjohtaja Ingmar de Vos sanoo.

Yksi kokouksen puheenaiheista oli hevosurheilun ”social licence to operate” eli yhteiskunnan hyväksyntä hevosurheilulle. FEI:n puheenjohtajan Ingmar de Vosin sanoin hevosyhteisön on jatkettava hevosurheilua seuraamattomien opastamista ja oikean tiedon jakamista hevosurheilusta ja sen arvoista ja tavoista toimia.

Kokouksessa tuotiin esiin joitain muutoksia lajien sääntöihin, kuten uuden 4-tason (L4) esteratsastuksen toimihenkilön lisääminen stewardeihin, esiteltiin kouluratsastuksen pisteytyskoodin kehitystyötä ja sen käyttämistä yhdessä uudistuvan kouluratsastuksen sääntö- ja käsikirjan kanssa. Ensi vuonna aloitetaan sääntöjen laajempi muokkaus. Kouluratsastuksessa ollaan myös aloittamassa uutta FEI Dressage Nations Cup™ -konseptia. Pararatsastuksessa arvioidaan parhaillaan eri ryhmien kouluohjelmien sisältöä, mutta suuria muutoksia niihin on luvassa vasta Pariisin olympialaisten jälkeen.

Pariisin olympialaiset käynnistyvät perjantaina 26. heinäkuuta ja päättyvät 11. elokuuta vuonna 2024. Ratsastuksen lajit järjestetään Versailles'n palatsin liepeillä Pariisin ulkopuolella. Lajeista ensimmäisenä on kenttä-, sitten koulu- ja viimeisenä esteratsastus. Paralympialaiset käynnistyvät 28. elokuuta ja päättyvät 8. syyskuuta vuonna 2024.

Lisätietoa FEI:n vuosikokouksesta: LINKKI