Finaalipäivänä upeat ratsukot näyttivät islanninhevosen parhaimmillaan!

7.7.2019

SM-kilpailuiden viimeinen päivä aukesi aamusta aurinkoisena. Kisat aloitettiin jo aamulla aikaisin ennen kahdeksaa tölttiluokkien finaaleilla. Päivällä ratkottiin passijuoksun suomenmestaruudet ja iltapäivään kuului nelikäynnin ja viisikäynnin finaalit sekä senioreiden T1. Yleisö sai nauttia upeista ratsukoista ja suorituksista.

Yksi oli kuitenkin ylitse muiden näissä SM-kilpailuissa ja hän oli Magnús Jonsson hevosellaan Hvammur frá Hvolsvelli! Magnus ja Hvammur voittivat jokaisen lajin suomenmestaruuden, mihin osallistui eli tyylipassiin, T1 töltti ja F1 viisikäynti. Kaiken kruununa hän voitti vielä 5-käyntikombinaation kultaa! Yksi sykähdyttävimmistä hetkistä koettiin finaalipäivänä, kun Oona Ylipuranen hevosellaan Yngvi från Åleby saavutti uuden suomenennätysajan 23,41” P1 passijuoksussa.

Sunnuntain ensimmäiset finaalit olivat tölttiluokka T2 A-finaalit nuorille ja senioreille. Junioreille ei ollut omaa finaalia, mutta suomenmestariksi 2019 karsinoissa ratsasti Reetta Varonen - Einar frá Einiskaga, hopealle Aava Porri - Lord fra Kaakkola. Nuorten T2 kullan nappasi Natalie Slögs - Strokkur fra Fagerbacka, hopean Milja Kuismin - Bráinn fra Bjartavatni ja pronssin Maria Tuovinen - Jór fra Legind. T2 senioreiden suomenmestaruus kultaa voitti Julia Wejberg - Tjaldari fra Heimnesi! Hopealle ratsasti Laura Nyström - Héla fra Kaakkola ja pronssille ratsasti Elisa Tani - Dynur fra Hennum.

T1 tölttiluokan junioreiden suomenmestaruus kultaa 2019 voitti Miina Sarsama -Tjáning frá Grafarkoti! Hopealle ratsasti Anniina Kanerva - Lordi frá Hvolsvelli ja pronssille Hanna Huhta - Teitur från Marklanda. Nuorten T1 kultamitalisti 2019 on Nicole Hiltunen - Vottur frá Grafarkoti! Hopeaa saavutti Heidi Poukkanen - Ísadóra frá Efra-Hvoli ja pronssia Ingrid Väyrynen - Kolfinna frá Efri-Rauðalæk. T1 senioreiden kultaa voitti Magnús Jonsson - Hvammur frá Hvolsvelli, hopealle ratsasti Johanna Meronen - Völsungur frá Húsavík ja pronssille Jenni Kurki - Solfari fra Réttarholti.

SM-kilpailuissa junioreiden nelikäynnin kultaa voitti Anniina Kanerva - Lordi frá Hvolsvelli, hopealle ratsasti Miina Sarsama - Tjáning frá Grafarkoti ja pronsille Erica Lindström - Óskar fra Eilífðskógi. Nelikäynnin nuorten uusi suomenmestari on Nicole Hiltunen - Vottur frá Grafarkoti, hopealle ratsasti Heidi Poukkanen - Ìsadóra frá Efra-Hvoli ja pronssille Henna Videnoja - Viðar fra Kattarhæð. Nelikäynnin senioreiden mestaruudesta käytiin tiukka kisa! Lopulta voittaja selvitettiin tuomareiden äänestyksellä, koska kaksi ensimmäistä saivat tasan samat pisteet. Kultamitalin ja suomenmestaruuden voitti Gudmundur Sigurbjörnsson - Gimsteinn fra Hennum! Tasapistein hopeaa voitti Jenni Kurki - Solfari fra Réttarholti ja pronssille ratsasti Mari Väyrynen-Kunnas - Heimur frá Austurkoti.

Päivällä ratkottiin P1 passijuoksun nuorten ja senioreiden suomenmestaruudet. Nuorista kultaa juoksi Nelly Loukiala - Trú frá Skáney, hopeaa Marleena Mönkäre - Svarta-Skotta frá Hala ja pronssia Gerda-Eerika Viinanen - Svala frá Minni-Borg. Senioreiden kultamitalistiksi ratsasti Oona Ylipuranen - Yngvi från Åleby upeasti uudella suomenennätysajalla 23,41"! Hopeaa saavutti Jenni Mustonen - Pinkpop fra Fitjum ja pronssille ratsasti Annika Kyrklund - Jara frá Horni.

SM-kilpailuiden finaalipäivän huipennus on aina F1 viisikäynnin finaalit. Viisikäynnissä ratsukot esittävät islanninhevosen sen kaikissa viidessä askellajissa – töltissä, käynnissä, ravissa, laukassa ja passissa. F1 junioreiden suomenmestaruus kultaa voitti Iida Niemi - Kolka frá Neðri-Rauðalæk. Nuorten suomenmestariksi ratsasti Rauha Hirvonen - Ímynd frá Gröf, hopealle Nelly Loukiala - Trú frá Skáney ja pronssille Ingrid Väyrynen - Grásteinn frá Brekku. Senioreiden viisikäynnin kultaa voitti Magnús Jonsson - Hvammur frá Hvolsvelli, hopeaa Laura Nyström - List fra Kuuma ja pronssia Johanna Jussila - Atli från Frihamra.

Askellajiratsastuksessa kilpaillaan myös eri luokkien ja lajien sijoitusten perusteella kombinaatioiden suomenmestaruuksista. Nelikäyntikombinaatiossa ratsukko on sijoittunut joko T1 tai T2 luokassa sekä V1 luokassa. Viisikäyntikombinaatiossa ratsukon on pitänyt osallistua kolmeen eri lajiin eli joko T1 tai T2 sekä F1 ja johonkin passiluokkaan. Näiden luokkien sijoitukset antavat ratsukolle pisteitä ja näiden pisteiden perusteella ratkotaan kombinaatioiden mestaruudet.

Nelikäyntikombinaation junioreiden SM-kultaa voitti Anniina Kanerva – Lordi frá Hvolsvelli, hopeaa Miina Sarsama – Tjáning frá Grafarkoti ja pronssia Hanna Huhta – Teitur från Marklanda. Nuorista kultamitalin voitti Nicole Hiltunen – Vottur frá Grafarkoti, hopeaa Gerda-Eerika Viinanen – Fengur frá Súluholti ja pronssia Heidi Poukkanen - Ísadóra frá Efra-Hvoli. Senioreiden SM-kultaa voitti Gudmundur Sigurbjörnsson - Gimsteinn fra Hennum, hopeaa Johanna Meronen - Völsungur frá Húsavík ja pronssia Jenni Kurki - Solfari fra Réttarholti

5-käynti kombinaation suomenmestaruus kultaa 2019 voittivat junioreista Maija Iloniemi - Herakles frá Herríðarhól, nuorista Rauha Hirvonen - Ímynd frá Gröf ja senioreista Magnús Jonsson - Hvammur frá Hvolsvelli.

Suomenmestaruuskilpailuiden päätteeksi tuomarit palkitsivat arvostetulla Hyvä ja Harmoninen ratsastus -palkinnolla Miina Sarsaman, Nelly Loukialan ja Gudmundur Sigurbjörnssonin.

Teksti: Piia Ralli