Finnderby käynnistyy torstaina

1.6.2010

Kansainvälinen ratsastuskilpailu 33. Finnderby tuo viikonlopuksi Ypäjälle yli 200 hevosta ja noin 130 ratsastajaa. Kaiken kaikkiaan este-, koulu- ja kenttäkilpailuihin osallistuu ratsastajia 11 maasta.
Estekilpailuun osallistuu joukkueet yhdeksästä maasta: Suomen ohella mukana ovat Belgia, Irlanti, Italia, Norja, Ruotsi, Tanska, Venäjä ja Viro. Kymmenes lippu salossa on Libanonin, jota kisassa edustaa Sari Farajallah.
Kenttäkisan kolmessa eri luokassa on mukana ratsastajia yhteensä viidestä maasta, Suomen lisäksi Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Virosta. Kenttäkilpailussa ratsastetaan yhdistetystä Baltian ja Pohjoismaiden mestaruuksista (ponit, nuoret ja junioriratsastajat sekä seniorit). Mannerheim-kenttäratsastuskilpailu ratkaistaan Ypäjällä nyt toista kertaa.  
Kouluratsastusluokkiin osallistuu ratsastajia Suomesta, Virosta, Latviasta ja Venäjältä.

Piia Pantsu ja Oazis esiintyvät rataesteillä,
kovin suomalaiskärki mukana
Kenttäratsastustähti Piia Pantsu osallistuu tänä vuonna Ypäjällä vain rataesteluokkiin. Mukana hänellä on 10-vuotias kimoruuna Oazis, jolla hän viime vuonna voitti perinteisen Finnderby-luokan. Ypäjä Karusoa ei nimikkopitäjässä nähdä: Pantsu tähtää Saksan Aachenin elokuisiin MM-kisoihin, ja takana on rankka kisaviikonloppu Luhmühlenissä. Kenttähevosten sijasta mukana on Ruotsia esteradoilla edustava avomies Fredrik Jönsson.
Suomalaisratsastajien kärkeä Ypäjällä ovat mm. viime viikonloppuna Cannes'n GP:ssä sijoittunut Mikael Forstén, Sebastian Numminen ja Noora Pentti, jotka kaikki löytyvät Kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n rankinglistalta. Forsténin sijoitus listalla on 135 (455,23 p), Sebastian Numminen löytyy sijalta 289 (195,23 p) ja Noora Pentti sijalta 293 (190 p). FEI:n rankinglistalla on 1755 esteratsastajaa. Listan kärjessä on saksalainen Marcus Ehring (3902,13 p), toisena Irlannin Jessica Kürten (3328,22 p) ja kolmantena ruotsalainen Rolf-Göran Bengtsson (3182,66 p).
Ulkomaisista ratsastajista tunnetuimpia ovat ehkä ruotsalainen Helena Persson, tanskalaiset Camilla Enemark ja Linnea Ericsson, virolaiset Rein Pill ja Hanno Ellermann, sekä viime vuonna Ypäjällä erinomaisesti menestyneet irlantilaiset Paul O'Shea ja Brian Duff.

Neljä päivää, kolme lajia
Kilpailuaika käynnistyy keskiviikkona hevostarkastuksilla ja maastoradan näytöillä, hevosia Ypäjän talleille saapuu maanantaista lähtien. Itse asiaan päästään torstaina, jolloin ovat vuorossa ensimmäiset esteluokat, kenttäkilpailussa ponien koulu- ja estekokeet sekä 5- ja 6-vuotiaiden hevosten koululuokat. Perjantaina ratsastetaan kenttäkilpailussa nuorten ratsastajien mestaruusluokkien koulu- ja estekokeet, senioreiden koulukoe ja ponien kestävyyskoe maastossa. Esteillä pääluokka on Grand Prix 150 cm, joka alkaa klo 15.
Lauantaina ovat vuorossa nuorten ja junioreiden (ns. yhden tähden rata) maastokoe sekä Mannerheim-kilpailun ja samalla on senioreiden mestaruusluokan näyttävä maastokoe (ns. kahden tähden rata). Lauantain esteluokat huipentuvat klo 15 alkavaan Finnderbyyn. Kilpailun päätöspäivänä ratkeaa senioreiden mestaruus kenttäkilpailussa, ja esteratsastuksen pääluokka, kansainvälinen joukkuekilpailu alkaa klo 13.
Lauantaina ohjelmassa on lisäksi Suomen Hevosurheilumuseon viralliset avajaiset. Yleisölle ovet avautuvat heti Finnderby-luokan päättymisen jälkeen.

Aikataulu ja osallistuvat ratsastajat: www.hevosopisto.fi
Kuvan copyright Hevosopisto Oy