Forsténille yksi alas Leipzigin mc-esteiilä

1.6.2010

Irlannin Jessica Kürten voittoon

Esteratsastaja Mikael Forstén starttasi Isaac du Jonquet'lla lähtönumerolla 13 Leipzigin maailmancupin osakilpailussa sunnuntaina, ja onni ei ollut tällä kertaa ratsukon myötä - hipaisu puomiin pudotti Forsténin uusinnasta. Nopealla ajalla ratsukko oli kokonaiskilpailussa 19. tilalla, kun 16 parasta keräsi tililleen arvokkaita maailmancupin pisteitä.
Jessica Kürten ja Castle Forbes Libertina Leipzigissa. Kuva Dirk Caremans/FEI.

FEI:n esteratsastuksen Länsi-Euroopan liigan kahdeksannen osakisan kärjessä nähtiin kolme naisratsastajaa. Heistä nopeimman ajan 16 ratsukon uusinnassa iski Irlannin Jessica Kürten tammalla Castle Forbes Libertina lyöden vain hännänmitalla, 21 sadasosasekunnilla, Australian Edwina Alexanderin ruunalla Cevo Itot du Chateau. Kolmanneksi kiisi Ranskan Pénélope Leprevost Mylord Carthagolla.

-
Mikko ja Isaac Las Vegasissa finaalissa 2009, kuvajmint / Jacob Melissen.

Forsténin paras tulos Leipzigissa oli hieno seitsemäs sija perjantaina mc-karsinnassa holsteintammalla Evli Nandele 150 cm:n esteillä. Perjantaina hän vei myös kahdeksannen sijan 145 cm:n pistemetsästyksessä Isaac du Jonquet'lla ja sunnuntaina hän oli kymmenes St. Germainilla 145-tasolla hypätyssä luokassa.

Länsi-Euroopan liiga on maailmancupin superliiga, josta finaaliin Geneveen huhtikuussa lunastaa lipun kahdeksantoista parasta ratsastajaa. Kürten nousi nyt voittonsa turvin liigassa toiseksi varmistaen samalla finaalipaikkansa pistein 48. Johtopaikkaa pitää edelleen Hollannin Eric Van der Vleuten 57 pisteellä.

Forstén on Lontoossa ottamillaan pisteillä mc-listalla jaetulla 51. sijalla, joten urakoitavaa riittää finaalipaikan saamiseksi. Ratsastajalla on seuraavaksi edessään kolmen osakisan putki viikon välein, joten peli on vielä auki ja kaikki mahdollista. Ensi viikonloppuna turnee jatkuu Zürichissä, sen jälkeen Bordeaux'ssa ja kolmen viikon päästä Vigossa Espanjassa. Kaikkiaan pistekisoja on jäljellä vielä viisi kauden kolmestatoista.

Forstén ratsastanut Suomelle historialliset finaalipaikat kahdella edellisellä kaudella, ja viime kauden finaalissa Las Vegasissa mies oli komeasti 13. tilalla ruunalla Isaac du Jonquet. Kauden saavutuksiin kuuluu myös 11. sija EM-kisoissa Windsorissa elokuussa.

Tuloksia CSI5*-W Leipzig sunnuntai 24.1.2010

Rolex FEI World Cup, esteratsastuksen maailmancup,
Länsi-Euroopan liigan 8. osakilpailu, Leipzig. 155 cm, perusrata ja uusinta, lähti 40.
1) Jessica Kürten - Castle Forbes Libertina, IRL 0-0/40.52
2) Edwina Alexander - Cevo Itot du Chateau, AUS 0-0/40.71
3) Pénélope Leprevost - Mylord Carthago*HN, FRA 0-0/41.13
…19) Mikael Forstén - Isaac du Jonquet, FIN  4/70.71

Ratsastus kahdessa vaiheessa, 145 cm, lähti 42, sijoittui 11.
1) Philipp Weishaupt - Monte Bellini, GER  0/27.02
2) Felix Haßmann - Horse Gym's Caetano, GER 0/27.54
3)  Heiko Schmidt - Coverlady, GER  0/27.75
…10) Mikael Forstén - St. Germain, FIN  0/39.27

Maailmancupin pistetilanne, kun osakisoja menty 8/13.
18 parasta saa paikan maailmancupin finaaliin Geneveen.
1. Eric Van der Vleuten, Ned 57
2. Jessica Kürten, Irl 48
3. Pius Schwizer, Sui 48
4. Pénélope Leprevost, Fra 48
5. Ludger Beerbaum, Ger 46
6. Kevin Staut Fra, 46
7. Marcus Ehning, Ger 44
8. Natale Chiaudani, Ita 44
9. Rodrigo Pessoa, Bra 41
10. Daniel Etter Sui, 40
11. Marco Kutscher, Ger 40
12. Philipp Weishaupt, Ger 40
13. Michael Whitaker, Gbr 39
14. Edwina Alexander, Aus 34
15. Albert Zoer, Ned 29
16. Patrice Delaveau, Fra 29
17. Patrick Mc Entee, Bel 28
18. Ben Maher, Gbr 28
18. Dermott Lennon, Irl 28
…51. Mikael Forstén, Fin 5

Esteratsastuksen maailmancup,
Länsi-Euroopan liigan loput osakilpailut 2009/2010
9. Zürich 28.-31.1.
10. Bordeaux 5.-7.2.
11. Vigo (Espanja) 11.-14.2.
12. Göteborg 25.-28.2.
13. s'Hertogenbosch (Alankomaat) 25.-28.3. (Länsi-Euroopan liigan finaali)
MAAILMANCUPIN FINAALI - Geneve 14.-18.4.


Mikko Forstén 7. Leipzigin mc-karsinnassa Evli Nandelella

Molemmat Forsténit hurjassa vauhdissa Leipzigin esteillä!

Mikael Forsténin Leipzigin maailmancupurakka lähti lupaavaan starttiin miehen ratsastaessa mc-karsinnassa seitsemänneksi holsteintammalla Evli Nandele myöhään perjantai-iltana.

Mikko ja Evli Nandele Helsingissä lokakuussa. Kuva Anna E. Vähäkuopus.

Ratsukko otti 150 cm:n esteet puhtaasti jääden kärjestä hieman ajassa. Voiton otti maailmanlistan ykkösnimi, Hollannin Albert Zoer, hevosella Sam. Perjantaina Forstén vei myös kahdeksannen sijan 145 cm:n pistemetsästysluokassa hevosella Isaac du Jonquet.

Isaac du Jonquet on ansioitunut tähän asti Forsténin ykköstykkinä kovimmissa koitoksissa, mutta Evli Nandele on nousemassa kovaa vauhtia sen rinnalle.

-  Nandele tuntuu hyvältä, ja se hyppäsi hienosti eilen. Se on erittäin reaktiivinen hevonen, mikä tekee siitä välillä haasteellisen ratsastaa. Kun sitä ratsastaa eteenpäin tai hidastaa, se reagoi välillä liian voimakkaasti, mikä voi aiheuttaa ongelmia radalla. Nandele luottaa nykyään minuun todella hyvin ja itse tykkään tästä hevosesta tosi paljon. Toivottavasti ajan kanssa yhteistyö sen kanssa paranee vielä entisestään, nyt näyttää erittäin hyvälle, Forstén toteaa lauantaina aamupäivällä puhelimitse.

Leipzigin mittavissa viiden tähden kilpailuissa hypätään FEI:n esteratsastuksen maailmancupin superliigan eli Länsi-Euroopan liigan kauden kahdeksas osakilpailu sunnuntaina alkaen 15.35 Suomen aikaa. Forstén avasi pistetilinsä Lontoossa 12. sijalla Evli Nandelen kanssa, mutta finaalipaikan saaminen Geneveen huhtikuussa on vielä kovan työn alla.

- Näillä näkymin hyppään maailmancupin sunnuntaina Isaacilla, jos se tuntuu tänään sileällä hyvälle. Haluan antaa Nandelelle aina välillä helpomman kisaviikonlopun. Sijoituin Isaacilla perjantaina vaikeutuvassa luokassa, jonka lopussa muutama viimeinen este oli tosi iso, aivan tolppien päissä, ja se hyppäsi hyvän tuntuisesti, Forstén kertoo.

Forsténilla on edessä neljä mc-osakisaa viikon välein. Ensi viikonloppuna turnee jatkuu Zürichissä, sen jälkeen Bordeaux'ssa ja kolmen viikon päästä Vigossa Espanjassa. Kaksi huippuhevosta helpottaa haasteen kohtaamista.

- Nyt on jännittävää, kun on periaatteessa on kaksi hevosta, joilla voi kuvitella tekevänsä loistotuloksen. Tavoitteena on ollut pitkän aikaa nostaa Nandele tälle tasolle, jotta kisaaminen ei jäisi yhden hevosen harteille. On vaikea pitää yhtä hevosta monta kisaa peräkkäin maailmancuptasolla niin, että voi saada todella hyvän tuloksen. Kaksi hevosta helpottaa, kun voi valita toisen, jos tuntuu ettei toinen ole aivan huippuvireessä.

Kauden tavoitteena nousu
maailmanlistalla ja MM-kisat

Esteratsastuksen suomalaishuippu Forstén oli kivunnut maailmanlistalla sijalle 86 vuoden 2009 lopussa, vaikka viime vuonna olkapään loukkaantuminen haukkasi ison osan tärkeimmästä kesäkaudesta. Forstén kirjoitti kaudella suomalaiseen ratsastushistoriaan uudet luvut ottamalla Windsorin EM-kisoissa 11. ja maailmancupin finaalissa Las Vegasissa 13. sijan ruunalla Isaac du Jonquet.

- Tällä kaudella realistinen tavoite olisi päästä 50 parhaan joukkoon maailmanlistalla. Viime kaudella minulla oli todella usein kaikkein isoimmissa pistekisoissa pääluokissa yhden pudotuksen ratoja, mm. EM-kisoissa ja maailmancupin finaalissa. Jos niistä hyvän osan olisi kääntänyt nollaradoiksi, rankingsija olisi ollut vielä paljon parempi. Tarvitaan vain pieni parannus tasossa tai vähän onnea - tai niitä molempia - ja tänä vuonna rankingsija voi nousta paljonkin.

Kauden päätavoite on MM-kilpailuissa Kentuckyssa syys-lokakuussa.

- MM-kilpailut ovat meille Nooran kanssa kauden tärkein asia. Viime kauden arvokisat ovat antaneet ymmärtää, että jos kaikki onnistuu 99-  tai 100-prosenttisesti, voisin olla jopa mitaleilla. Onnistuminen ei kuitenkaan ole taattua tai helppoa. Valmistautuminen ja hevosen kunnon ajoitus on erittäin tärkeää, viime kaudella onnistuimme siinä hyvin sekä maailmancupin pisteiden, finaalin että EM-kisojen suhteen. Täytyy toivoa, että menestymme hyvin myös tällä kaudella, Forstén sanoo.

Noora Forstén kahteen 140-voittoon oriilla Evli Quinault

Noora Forstén on puhdistanut palkintopöytää urakalla kilpailujen pienemmällä SML-kierroksella kirjaten nimiinsä kierroksen isoimmalla 140 cm:n tasolla luokkavoitot oriilla Evli Quinault sekä lauantaina että torstaina, minkä lisäksi ratsukko otti kuudennen sijan perjantaina. Ori on sama, jolla ratsastaja sijoittui Helsingin GP:ssä Helsinki Horse Show'ssa lokakuussa neljänneksi. Lisäksi ratsastaja otti hevosella Vasco kaksi sijoitusta 125-tasolla.

- Quinault meni täällä erittäin hyvin kaikkina kolmena päivä, se hyppää nyt rennosti ja käyttää hyvin koko kroppaansa. Luokat täällä ovat vähän pienempää tasoa, kuin mitä olen tottunut menemään, mutta voittaminen on aina ihan kivaa, Noora Forstén hymyilee.

Noora ja Quinault Helsinki Horse Show'ssa lokakuussa, jolloin sijoitus GP:ssä neljäs. Kuva SH.

Osallistuminen pikku kierrokselle on erinomainen tapa valmistaa hevosia tulevaan kisakauteen ja luoda niihin itsevarmuutta.


- Tykkään antaa Quinault'n hypätä aina välillä vähän pienempiä luokkia, se on hyväksi sille sekä psyykkisesti että  fyysisesti. Myös Vascolle teki hyvää hypätä selkeästi pienempiä luokkia, kuin mitä se on mennyt syksyllä. Se on ollut kuukauden tauolla ja se on tunnetusti erittäin spooky ja katselee kaikkea, täällä se sai rennosti hypätä kolme pientä rataa ja se kulki päivä päivältä paremmin, mistä on hyvä jatkaa, ratsastaja toteaa.

Noora Forsténin ykkösratsu Evli Cagliostro on siirtynyt eläkkeelle ja jalostusoriin tehtäviin, ja hänellä ei ole käytössään tällä hetkellä maailmancup-tason ratsua. Tämän kauden tavoitteena onkin nostaa Evli Quinault ja Campari kohti isompaa kansainvälistä GP-tasoa. Ratsastaja kilpailee seuraavan kerran Bordeaux'n maailmancupin yhteydessä ratsastettavissa naisten luokissa.
 
Tuloksia CSI5*-W Leipzig

Lauantai 23.1.

SML-Tour, avoin amatööreille, iso kierros, 140 cm, ratsastus kahdessa vaiheessa.  Lähti 22, sijoittui 8.
1) Noora Forstén - Evli Quinault, FIN  0/25.51
2) Philipp Ulrich - As di Germany, GER  0/26.76
3) Arundell Davison - Rocketman, GBR 0/26.91

SML Tour, keskikierros, 125 cm, ratsastus kahdessa vaiheessa. Lähti 38, sijoittui 10.
1) Flaminia Straumann / Sasquash, SUI  0/23.88
2) Pia-Katharina Beeking / Kor du Chateau, GER  0/ 24.22
3) Noora Forstén / Vasco, FIN  0/25.22

Perjantai 22.1.

Rolex FEI World Cup -karsinta, aikaratsastus 150 cm, lähti 49, sijoittui 13.
1) Albert Zoer - Sam, NED 0-60.90
2) Simon Delestre / Napoli du Ry, FRA  0/62.05
3) Pénélope Leprevost / Mylord Carthago*HN, FRA  0/63.07
…7) Mikael Forstén - Evli Nandele, FIN  0/65.65

145 cm, pistemetsästys, lähti 55, sijoittui 14.
1) FlorianMeyer zu Hartum / Clementine , GER  65p/46.49 s
2) Mario Stevens / D'Avignon, GER 65/48.70
3) Thomas  Kleis / Cousteau, GER 65/48.81
...8) Mikael Forstén / Isaac du Jonquet , FIN 65/56.47

SML-Tour, avoin amatööreille, iso kierros, 140 cm pistemetsästys, lähti 15, sijoittui 8.
1) Ihar Vasilyeu - Casimir, BLR  65/49.95
2) Marlen Kieckbusch - Sayonara, GER  65/50.81
3) Svenja Herz - Conception, GER  65/51.44
…6) Noora Forsten - Evli Quinault, FIN  65/51.88

Torstai 21.1.

S-M-L Tour, avoin amatööreille, iso kierros 140 cm aikaratsastus, lähti 13, sijoittui 8.
1) Noora Forsten - Evli Quinault, FIN  0/54.21
2) Andre Hanisch - Levistos As, GER  0/58.31
3) Kathrin Leibold - Kapstadt, GER  0/58.35 sec

S-M-L Tour, keskikierros 125 cm, lähti 15, sijoittui 9.
1) Svenja Herz - Lafayette, GER  0/53.89
2) Svenja Herz - Conception, GER  0/57.27
3) Nancy Krause -  Picasso, GER  0/58.76 sec
4) Noora Forsten - Vasco, FIN  0/60.00

LISÄTIETOJA
Kilpailujen kotisivu: http://www.engarde.de/events/index.php?eventID=66
Täydet tulokset: http://www.engarde.de/events/event_prog_list.php?eventID=66
FEI:n, kv. ratsastajainliiton, mc-sivut: www.feiworldcup.org
Nettitelevisiointi: www.feitv.org
Lisätietoa suomalaisista ratsastajista: LINKKI
Forsténien kotisivut: http://www.forsten-pentti.com/