Göteborg: Forstén kolmas Nandelella - illalla mc-finaali I

1.6.2010

Forstén ja Nandele kolmansia Göteborgissa 150 cm:n esteillä
 - illalla edessä MC-finaalin ensimmäinen koitos




Mikko ja Nandele, kuva Anna Vähäkuopus.


Mikael Forsténin ensimmäinen finaalipäivä Göteborgissa käynnistyi lupaavissa merkeissä ratsastajan sijoittuessa kolmanneksi Nandele-tammalla 150 cm:n korkeuksiin nostetuilla esteillä maailman kärkiratsastajien tähdittäessä luokkaa. Voiton vei Hollannin Albert Zoer hevosella Lincoln ennen USA:n Peter Wyldea Campinolla.

- Nandele hyppäsi todella hyvin. Uusinnassa muille tuli paljon virheitä, ja nollalla pääsi siinä vaiheessa toiseksi kun starttasin. En yrittänyt ratsastaa kovaa aikaa myöskään siksi, että Nandele karsiutui mukaan lauantain GP-luokkaan ja se on nyt näiden kilpailujen päätavoitteemme. Huomenna se saa pitää kilpailuissa välipäivän, Forstén kertoo.

Puhtaan perusradan luokassa teki 13 ratsukkoa, mutta uusinnassa puomit pysyivät kannattimissa vain kolmen kärjellä. Rauhallinen ja rikkeetön uusintarata nosti Forsténin kolmanneksi Nandelella. Kookas ja jalo, 10-vuotias holsteintamma on vielä suhteellisen kokematon GP-tasolla. Ratsukon yhteistyö alkoi joulukuussa.

Voittokierros, kuva Anna Vähäkuopus.

- Nandele on noussut todella nopeasti 150, jopa 160-tasolle. Se tuntui hyvälle jo 's-Hertogenboschissa, mutta yllätti minut todella positiivisesti kaksi viikkoa sitten Qatarissa. Kehittymistä on vielä paljon, mm. yhteistyötä pitää rakentaa edelleen ja hevosen saada lisää voimaa, mutta suunta on ainakin hyvä, ratsastaja toteaa.

Maailmancupin finaalin
ensimmäinen osuus illalla

Forsténin ranskalaisratsu Isaac du Jonquet saapui kisapaikalle maanantaina Hollannista. Tiistaina oli vuorossa eläinlääkärintarkastus ja keskiviikon ohjelmassa aamulla verryttelyesteluokka ja illalla 140 cm:n esteet, mutta myöhemmästä luokasta ratsukko jättäytyi pois.
 
- Isaac hyppäsi verkkaluokan niin hyvin, ettemme pitäneet enää tarpeellisena toisen luokan hyppäämistä, kertoo hevosen omistaja Noora Pentti, joka itse kilpailee Göteborgissa lupaavalla, 8-vuotiaalla tammalla Quidana muissa kuin mc-luokissa. Ratsastaja starttaa hevosella torstaina 145 cm:n aikaratsastusluokassa.

Mikko ja Isaac keskiviikon verryttelyluokassa, kuva Anna Vähäkuopus.

Isaac du Jonquet'n pääurakka alkaa nyt torstai-iltana maailman huippuratsukoiden käydessä äärikovaan kilpaan esteratsastuksen maailmancupin finaalivoitosta. Forsténille ja Isaacille on arvottu lähtönumero seitsemän finaalin ensimmäisessä osassa. Esteet on nostettu 150 cm:n korkeuteen aikaratsastuksessa, jossa virhepisteiden sijaan ratsukkoa rokotetaan 4 sakkosekunnilla jokaisesta pudotuksesta. Mitä kovempaa radalla mennään, sitä suurempi riski on ottaa puomeja alas. Toinen taktiikka on yrittää rauhallista, puhdasta rataa ilman sakkosekunteja.

Forstén tunnetaan kylmähermoisena kilpailijana, mutta tietty jännitys kuuluu asiaan.

- Jos ei jännitä yhtään, ei sekään ole hyvä. Tietty kilpailuvire on hyvä saada ja isot haasteet pistävät skarppaamaan. Keskityn suoritukseen ja teen parhaani, Forstén lupaa.

Ratsastajat saavat pisteitä sijoituksensa mukaan sekä torstain Finaali I:stä että perjantain Finaali II:sta. Perjantai-iltana hypätään 160 cm:n esteillä perusrata sekä mahdollinen uusinta, jos perusradalta tulee enemmän kuin yksi puhdas rata. Molempien finaalien pisteet ynnätään yhteen ja kaksi kolmasosaa kärjestä jatkaa sunnuntain ratkaisevaan loppufinaaliin. 

Tuloksia Göteborg Horse Show
Torstai 24.4.
150 cm, perusrata ja uusinta. Lähti  33, sijoittui 9.
1) Albert Zoer / Lincoln, NED 0-0/40.99  
2) Peter Wylde / Campino, USA 0-0/44.00  
3) Mikael Forstén / Nandele, FIN 0-0/47.58
Täydet tulokset: http://events.horses.nl/2008/goteborg/results/013-res.htm

Ohjelma
Torstai 24.4. alkaen klo 19
Avajaisseremoniat, Rolex FEI World Cup™ Finaali I
Perjantai 25.4, alkaen klo 19
Rolex FEI World Cup™ Finaali II
Sunnuntai 27.4. klo 11-17.30
Rolex FEI World Cup™ Finaali III
(finaalia edeltää 145 cm:n esteluokka ja shownäytös, tarkka aloitusaika ei tiedossa)

Lisätietoa
Kansainvälisen ratsastajainliiton, FEI:n, maailmancupsivut: www.feiworldcup.org  Järjestäjän internetsivut: http://www.goteborghorseshow.se/ 
Torstain Finaali I:n lähtölista: http://events.horses.nl/2008/goteborg/results/001-sta.htm
Forsténin ja Pentin internetsivut: http://www.forsten-pentti.com

Göteborg Horse Show / maailmancupin finaali televisiossa:
Ruotsin televisiossa: http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=21180&a=466330&lid=puff_466353&lpos=lasmer
Eurosport
Ke 30.4.klo 19.20 alkaen esteratsastusta: FEI:n maailmancupin finaali, Göteborg sekä Riders Club. Selostus Kati Hurme-Leikkonen.