Gun Järnefeltille Vuoden Kavionjälki -tunnustus

1.6.2010

Hevoset 2010 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 9.-11.4.2010:

VUODEN KAVIONJÄLKI -TUNNUSTUKSEN SAI GUN JÄRNEFELT

Hevoset 2010 -messut Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa polkaistiin käyntiin perjantainavajaisissa, joissa julkistettiin ja palkittiin myös Vuoden Kavionjälki -tunnustuksen saaja.

Ensimmäistä kertaa jaetun tunnustuksen sai inkoolainen Gun Järnefelt, joka palkittiin
ponnisteluistaan hevoslannan hyötykäytöstä energianlähteenä. Jatkossakin vuosittaisen Vuoden Kavionjälki -tunnustuksen jakavat yhteistyössä Suomen Ratsastajainliitto ry:n ja Suomen Hippos ry:n hallitukset.

Gunssan ja Jarmo Jurkan kädenjälkeä oleva Kavionjälki-teos.

Vuoden Kavionjälki -tunnustus annetaan vuosittain henkilölle, joka on joko ansioitunut hevosurheilussa, hevosjalostuksessa, hevostaidoissa, koulutus- ja liiketoiminnassa tai joka on lisännyt hevosalan arvostusta ja tunnettuutta. Palkinnon avulla halutaan antaa julkisuutta alan osaajille ja vaikuttajille. Hevoset 2010 -messujen avajaispäivänä Suomen Ratsastajainliitto ry:n ja Suomen Hippos ry:n hallitukset julkistivat ja palkitsivat Vuoden Kavionjälki -tunnustuksen saajan, joka on inkoolainen Gun Järnefelt. Palkinnon hänelle ojensi messujen avaaja, europarlamentaarikko Timo Soini.

Gun Järnefelt on hevoslannan
hyötykäyttämisen puolestapuhuja

Gun Järnefelt on useiden vuosien ajan taistellut Suomen EU:n säännösten tulkintaa vastaan koskien hevoslannan hyötykäyttöä. Järnefeltin ajaman järkevän näkökulman mukaan hevosenlanta on uusiokäytettävää materiaalia, jota voidaan esimerkiksi polttaa lämmöntuotantoa varten. Hevosenlannan käyttö energialähteenä olisi luontoystävällinen tapa korvata osa fossiilisesta tuontienergiasta. Direktiivit määrittelevät tällä hetkellä hevoslannan jätteeksi, ja pitkäjaksoisesta työskentelystä huolimatta Järnefelt ei
ole vielä onnistunut pyrkimyksissään muuttaa tilannetta. Erittäin hyvä hanke on kompastunut lain tulkintaan.
Europarlamentaarikko Timo Soini, Gun Järnefelt ja JP Leskinen keskustelemassa asian käänteistä.

Vuoden Kavionjälki -tunnustuksen myötä sekä SRL ry että Suomen Hippos ry haluavat osoittaa tukensa Gun Järnefeltille, joka on sinnikkäästi tehnyt työtä tärkeän asian eteen. Tämän huomionosoituksen ajatuksena on myös saada asialle positiivista julkisuutta ja osaltaan auttaa sen viemisessä eteenpäin.

- Olen iloinen ja yllättynyt tästä saamastani palkinnosta ja haluan kiittää siitä sydämellisesti. Pienenä ehkä haaveilin saavani Oscarin jostain hyvästä filmistä, ja tuntuu, että sellainen on minulle nyt jaettu. En vain oikein silloin uskonut, että Oscar tulisi "lantahommista", mutta kukin taaplaa tyylillään - ja tässä se nyt on. Otan sen myös positiivisena vinkkinä, että tämä palkinto jaetaan nyt ja näin korkealta taholta.

- On ollut pitkä ja kuoppainen tie viedä asiaa eteenpäin, kun muualla lanta on maatalouden kasviperäinen jäte ja Suomessa se tulkitaan eläinperäiseksi jätteeksi. Tämä taas tarkoittaa, että lantaa pitäisi polttaa jätteenpolttolaitoksissa, jossa on jatkuvatoimiset mittauslaitteet. Jätettä ei myöskään saa polttaa pienimuotoisesti. Tämänhetkinen tilanne on, että lantakuormia kuskataan edestakaisin sinne, missä joku ottaa sitä vastaan, joku, jolla on ympäristöluvat kunnossa.

- Ympäristöministeri Lehtomäki sanoi kokouksessa ennen joulua, että jos poltetaan vain yhdensorttista jätettä eli lantaa ja lämpötila on aina riittävän korkea ja sitä voidaan kontrolloida, niin silloin voisi olettaa, että piipustakin tulisi ulos samanlaista tavaraa ja että
mittausvaatimuksia silloin voitaisiin lieventää. Tämä kuulosti oikein hyvältä. Jos sallittaisiin rajoitettu jätteenpoltto ja se, että mittauksia voitaisiin tehdä kerran vuodessa, niin lannanpoltto on lähempänä kuin koskaan aikaisemmin Suomessa, sanoo Gun Järnefelt.
Kuiva ja napakka, siisti ja hajuton brikettipaketti sitä "ihteään", jota olisi tarkoitus polttaa hyötykäytössä.