Helsinki Horse Show jatkaa maailmancupin isäntänä

1.6.2010

Opetusministeriö ja Helsingin kaupunki yhteistyöhön
Helsinki International Horse Show'n kanssa

Helsinki isännöi esteratsastuksen maailmancupin osakilpailua syksyllä


Helsinki International Horse Show'n areena valmiina 2008 maailmancupin osakilpailuun, kuva Marcus Westermark.

Helsinki International Horse Show'n 25. juhlavuositapahtuma, joka on kalenterissa 15.-18. lokakuuta, oli vaarassa toteutua vähemmän juhlavissa merkeissä taloustaantuman iskiessä. Samalla kun FEI, kansainvälinen ratsastajainliitto, oli nostanut palkintorahavaatimuksia esteratsastuksen maailmancupin osakilpailujen järjestäjiltä, kilpailutapahtumasta jättäytyi pois kaksi isoa yhteistyökumppania.

- Saimme FEI:n taipumaan siihen, että maailmancupin osakilpailu voidaan järjestää samalla tasolla kuin viime vuonna, ja nyt Opetusministeriön ja Helsingin kaupungin tultua mukaan hankkeeseen, pystymme järjestämään jälleen hienon kansainvälisen ja urheilullisesti huippuluokan tapahtuman. Maailmancupin säilymisen lisäksi halusimme varmistaa, että jäsenkuntamme pääsee edes kerran vuodessa nauttimaan korkeatasoisesta kilpailusta, johon osallistuvat maailman huiput, toteaa neuvotteluja Suomen Ratsastajainliiton puolesta vetänyt pääsihteeri Fred Sundwall.

SRL:n pääsihteeri Fred Sundwall.

- Suomalaiselle ratsastusurheilulle maailmancupin osakilpailu Helsingissä on erittäin tärkeä, koska järjestäjämaana Suomi saa osallistujapaikan jokaiseen Länsi-Euroopan liigan osakilpailuun. Ilman tätä mahdollisuutta esimerkiksi Mikko Forsténin olisi ollut äärettömän vaikea päästä niihin hienoihin historiallisiin tuloksiin, joita hän on tehnyt tällä ja viime kaudella, hän jatkaa.



Mikael Forstén ja Isaac du Jonquet maailmancupin esteillä Helsingissä 2008, kuva Marcus Westermark.

Opetusministeriö ja Helsingin kaupunki lähtevät kumppaneiksi tapahtumaan merkittävällä taloudellisella tuella, periaatepäätökset on tehty ja sopimukset ovat työn alla.

- Helsinki Horse Show on järjestelyiltään ollut erinomainen. Pidämme tapahtumaa suomalaisen ratsastusurheilun kehittämisen kannalta tärkeänä. Helsinki Horse Show on käytännössä merkittävin tapahtuma, mikä Suomessa voidaan ratsastuksen osalta järjestää. Tässä tilanteessa oli mielestämme tärkeää turvata sen jatkuvuus ja Helsingin kaupungin mukaantulon myötä päätimme olla tänä vuonna mukana tukemassa tapahtuman toteutumista, kertoo ylitarkastaja Hannu Tolonen opetusministeriöstä.

- On hienoa olla mukana ylläpitämässä ja kehittämässä Helsingin ainoaa vuosittaista maailmancup-tapahtumaa. Horse Show on suurin vuosittainen sisähallitapahtuma, jonka tunnelma ja laadukkaat tapahtumajärjestelyt sekä puitteet välittyvät television välityksellä ympäri maailmaa, sanoo Helsingin kaupungin tapahtumapäällikkö Saila Machere.

Helsinki Horse Show'n tämä vuosi on nyt turvattu, mutta tulevaisuus näyttää edelleen kiikkerälle järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Kristian Nymanin mukaan.

- Lähtökohta oli alkutalvella poikkeuksellisen haastava, välillä näytti, että jopa koko tapahtuma oli vaarassa. Olemme erittäin tyytyväisiä, että saimme juhlavuoden kuvion kokoon ja kaiken lisäksi kaikkein korkeimmalla kansainvälisellä tasolla. Jatko on yhtä haastava, mutta meillä on kiikarissa uusia, lupaavia yhteistyökuvioita, Nyman toteaa.

Järjestelytoimikunnan pj. Kristian Nyman.

Helsinki International Horse Show on hevosurheilun merkittävä kansainvälinen arvokilpailu ja yksi maamme suurimpia vuosittaisia hallikilpailuja. Siitä on muodostunut tärkein hevosharrastajat yhteen kokoava tapahtumamme, jossa käy vuosittain yli 40.000 katsojaa. Valtaosa kävijöistä on naisia ja tyttöjä, ja Helsinki Horse Show on kuuluu harvojen perhekeskeisten suurtapahtumien etujoukkoon. Ratsastus on itsessään erittäin tasa-arvoinen urheilulaji, jossa miehet ja naiset kilpailevat samoissa luokissa samoin ehdoin.

Helsinki Horse Show on ratsastusurheilullemme erittäin tärkeä. Se toimii ponnahduslautana useimpien ratsastajien kansainvälisille kilpailu-urille ja tuo kansallisten kilpailujen parhaat suuren yleisön eteen. Paikka maailmancupin isäntämaana antaa Suomelle kiintiöpaikan jokaiseen esteratsastuksen Länsi-Euroopan liigan eli superliigan osakilpailuun. Tämä avaa portin kilpailijoille nousta kansainväliselle huipputasolle.

Helsinki Horse show'n palkintobudjetti on 200-240.000 euroa ja tapahtuman kokonaisbudjetti 1,4 miljoonaa euroa. Kilpailu on myös erittäin merkittävä mediatapahtuma sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.

Luvassa jälleen hieno Helsinki
International Horse Show koko perheelle

Helsinki International Horse Show, HIHS, järjestetään lokakuussa 25. kerran. Juhlavuoden tapahtuman vetäjänä toimii tuttuun tapaan Tom Gordin.

- Pystymme tarjoamaan tapahtumassa samaa korkeaa tasoa mihin yleisö on tottunut, osa maailman ratsastajien parhaimmistosta nähdään jälleen Helsingissä. Erityisen suurella ilolla toivotan tervetulleeksi kotimaisen tähtemme Mikko Forsténin. On upeaa saada hänet ja muut kansainväliset huippumme kotiareenalle, Gordin hymyilee.

- Järjestämme yleisölle kaksi super-näytöstä. Lauantaina iltapäivällä ratkotaan sekä kouluratsastuksen GP kür -finaali että esteratsastuksen mittava Helsinki GP. Toinen huippuhetki on tietenkin sunnuntaina World Cup -näytös, joka myytiin viime vuonna loppuun, Gordin kertoo.

Tom Gordin.

Kotimaisina tähtinä kilpailuissa nähdään estesankarimme Forsténin ohella kouluratsastuksen suurlupaus, Kyra Kyrklundin valmentama Henri Ruoste. Ratamestarina toimii saksalainen Olaf Petersen, "modernin radanrakennuksen isä", joka on suunnitellut esteradat kaksiin olympialaisiin sekä ensimmäisiin kuuteen Helsinki Horse Show -kilpailuun.

Tapahtuman ohjelma ja sisältö suunnataan entistä laajemmille kohderyhmille. Useiden kotimaisten sarjakilpailujen loppukilpailut ratsastetaan Hartwall-areenalla. Sinne pääsee alustavasti 130 ratsukkoa niiden noin 500:n joukosta, jotka kilpailevat karsinnoissa kuudessa eri kilpakategoriassa tällä kisakaudella ympäri maata. Katsojille on luvassa uudet, edulliset fanikatsomot, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan hienosta tapahtumasta.

"Hevoskuiskaaja" Monty Roberts ja
suomalaisen ratsastuksen juhlakavalkadi

Viihdeohjelman kansainvälinen huippunimi on maailman tunnetuin "hevoskuiskaaja" Monty Roberts, jolla on ainutlaatuinen kyky ja taito käsitellä ja kouluttaa menestyksellä kaikkein vaikeimpiakin ongelmahevosia. Roberts antaa näytöksen uskomattomista hevosmiestaidoistaan, minkä ohella hänet nähdään ainutkertaisessa esiintymisessä myös ratsain.

Helsinki Horse Show'n neljännesvuosisadan täyttymistä juhlistetaan Juhlanäytöksellä lauantai-iltana. Silloin esillä on kaikki, mitä suomalainen ratsastus pitää sisällään tänä päivänä. Luvassa on laajoja lajiesittelyjä, kavalkadeja ja vauhtia ja viihdettä koko perheen iloksi. Loppuillan huipentumana on huikea Puissance-korkeushyppyluokka.