Helsinki Horse Show Jumps Green – Loikkia kohti kestävämpää tulevaisuutta!

12.10.2022

Helsinki International Horse Show on Suomen suurin vuosittainen sisäurheilutapahtuma. Nyt Helsinki International Horse Show haluaa olla maailman johtava kestävän kehityksen ratsastustapahtuma! Tänä vuonna otetaan käyttöön upouusi "hiilikavionjälkilaskuri".

 

Tapahtuman vastuullisesta toiminnasta hyvänä esimerkkinä toimii kunnianhimoinen ympäristöohjelma, Jumps Green, joka toimii työkaluna kohti vastuullisempia ja kestävämpiä ratkaisuja.

Työ kestävää kehitystä kohti alkoi vuonna 2017, ja vuoden 2022 tapahtuman aikana lasketaan ja kartoitetaan tapahtumassa syntyvä hiilijalanjälki ja ympäristövaikutukset kokonaisuudessaan. Apuna käytetään uutta hiilikavionjälkilaskuria, jolla voidaan selvittää eri toimintojen päästöt, ja ensisijaisesti minimoida tapahtuman hiilijalanjälki.

Jumps Green tavoitteet 2022

  • Hiilikavionjälkilaskuri Mahdollistaa ensimmäistä kertaa tapahtuman hiilijalanjäljen laskennan kokonaisuudessaan. Hiilikavionjälkilaskuri on vuoden 2022 tapahtumassa ensimmäistä kertaa testissä ja tarkoitus on, että tapahtuman jälkeen muutkin ratsastustapahtumat voivat ottaa sen käyttöönsä.
  • Jätehuolto Tehokas kierrätys ja jätteen vähentäminen jatkuu. Tulemme kompensoimaan tänä vuonna kaikki tapahtumassa syntyvät jätteet Taimiteon kautta. Taimiteko Oy kompensoi hiilidioksidipäästöjä istuttamalla taimia eli lisäämällä hiilinieluja Suomeen. Istuttajina toimivat suomalaiset nuoret.
  • Ruoka Ruokahävikin minimointi sekä kasvisruoan lisääminen jatkuu. Tapahtumassa tarjoillaan kasvis ja vegaanivaihtoehtoja erillisissä merkityissä kioskeissa. Restelin tarjoilupisteistä löytyy paljon kasvis- ja vegaaniaterioita sekä Crew Cateringissa on tarjolla kasvisvaihtoehto kaikkina päivinä. Ruoan määrä on pyritty mitoittamaan niin ettei ruokahävikkiä synny. Jos ruokahävikkiä kuitenkin syntyy, löytyy sille jatkokäyttöä. Tapahtumasta löytyy myös vesipiste oman vesipullon täyttämistä varten.
  • Kestävä liikkuminen Joukkoliikenteen sekä kevyen liikenteen suosiminen jatkuu. Kannustamme tapahtumaan osallistuvia saapumaan tapahtumaan kestävän liikkumisen periaatteiden mukaisesti, mutta tämän lisäksi osallistujille tullaan lähettämään liikkumiskysely, jonka avulla saadaan tietoa siitä mistä ja miten tapahtumaan saavutaan.
  • Energia Hevosenlannan hyödyntäminen jatkuu. Horseco on uusi tapahtuman yhteistyökumppani, joka on uusi täyden palvelun ekologinen hevosenlannan käsittelyja vastaanottolaitos. Tapahtuman aikana syntyvä hevosenlanta tullaan jalostamaan kompostimullaksi. Olemme innoissamme tästä yhteistyöstä.
  • Kiertotalous Lannan käsittelyn lisäksi kiertotaloutta tukevia tekoja löytyy lisää. Kids Parkissa sijaitseva kepparipaja on avoin kaikille, jotka haluavat tulla tekemään itselle keppihevosen ylijäämämateriaaleista, jotka on hankittu kierrätyskeskukselta. Olemme saaneet myös lahjoituksena Helsingin villasukkatehtaalta ylijäämä lankoja keppihevosten tekoa varten. Pyrimme myös uusiokäyttämään mahdollisuuksien mukaan edellisvuoden materiaaleja ja kalustoa tämän vuoden tapahtumassa ja hankkimaan mahdollisimman vähän materiaalia uutena tapahtumaa varten.
  • Vastuullisuus Vastuullisuustyön jatkuva kehittäminen ja eri sidosryhmien sitouttaminen vastuullisuustyöhön ovat osa tämän vuoden tapahtumaa. Kannustamme eri sidosryhmiä kompensoimaan omat hiilidioksidipäästönsä sekä tekemään vastuullisia ja kestäviä valintoja. Yhtenä esimerkkinä voidaan nostaa yhteistyö Järvikylän kanssa. Järvikylä toimittaa meille mm. palkintokimppuja, jotka ovat tehty salaatista ja porkkanoista. Niitä voi hevoset hyvillä mielin rouskuttaa kisojen päätteeksi.
  • Kestävä kehitys Tapahtuma tuotetaan ekokompassin standardien mukaisesti. Tarkoituksena on parantaa ja ideoida jatkuvasti toimintaa yhä kestävämpään suuntaan.
  • Viestintä Tarkoituksena on eri sidosryhmien ja tapahtumaan osallistuvien ympäristötietoisuuden lisääminen sekä oman toiminnan läpinäkyvyys.
  • Häirintäyhdyshenkilö Haluamme varmistaa, että tapahtuma on häiriövapaa kaikille osallistujille, joten tämän vuoden tapahtumassa meillä on ensimmäistä kertaa mukana koulutettu häirintäyhdyshenkilö. Hänen tehtävänään on auttaa ja neuvoa tapahtuman osallistujia.

Kirjoittaja Maria Hirvonen, HIHS environmental project coordinator trainee

Lisätietoa: https://helsinkihorseshow.fi/vastuullisuus/