Helsinki Horse Show – Nuorten hevosten Talent of the Year on D.Chacco' s Dominator Z

19.10.2023

Nuorten hevosten sarjat ratkottiin Helsingin Jäähallin torstai-illassa. Nuorten hevosten paras ja Talent of the Year-tittelin voittaja on Anni Hjerpen ratsastama D.Chacco' s Dominator Z. 4-vuotiaiden hevosten paras oli Jenna Suomen kasvattama ja ratsastama Ria Daniel, 5-vuotiaiden Nando R ratsastajanaan Anni Hjerpe, 6-vuotiaissa Key Code ratsastajanaan Sofia Koivuniemi ja 7-vuotiaissa kokonaiskilpailun voittajat Hjerpe ja D.Chacco' s Dominator Z.

D. Chacco’s Dominator Z, selässä testiratsastaja Madis Morna. Kuva Heidi Lammi

 

Nuorten hevosten ratsastettavuutta, laatua ja hyppykykyä arvioivat tänä vuonna Daan Nanning ja Noora Pentti ensin hevosten omien ratsastajien kanssa. Hyppykyvystä annettu pistemäärä kerrottiin kahdella, ratsastettavuuspisteiden kerroin oli yksi. Lopuksi testiratsastajat Nina Fagerström ja Madis Morna kokeilivat jokaisen ikäryhmän parhaat hevoset. Viime vuonnakin oman ikäryhmänsä parhaaksi hevoseksi arvioitu, Anni Hjerpen ratsastama 7-vuotias D. Chacco’s Dominator Z oli nyt kaikkien ikäryhmien paras. Hevosta pidettiin eniten valmiina kilparadoille ja ruuna palkittiin Talent of the Year -arvonimellä.

Fagerström ja Morna olivat seuranneet hevosia niiden omien ratsastajien kanssa ja totesivat Suomesta löytyvän hienoja hevosia. Yleisellä tasolla tuomaristo kuitenkin toivoi, että nuoria hevosia ratsastettaisiin enemmän eteen ja sileän työtä ei unohdettaisi, jotta niiden laatu saadaan parhaalla mahdollisella tavalla esiin.

7-vuotiaiden hevosten paras ja kokonaiskilpailun voittaja on D.Chacco' s Dominator Z. Se on saksalaislähtöinen Zangesheide-ruuna, jonka omistaa sen ratsastajan Anni Hjerpen äiti, Tuija Hjerpe. Ratsastettavuuspisteitä hevonen sai 8 ja hyppykyvystä 8,3.

”Tämä on mielettömän kiva hevonen! Se on yritteliäs ja sillä on aina pieni pilke silmäkulmassa. Kaksi vuotta se on nyt ollut meillä”, Hjerpe kertoo.

”Erittäin varovainen hevonen, jonka ratsastettavuus on oikein hyvä. Se on rohkea, hyvällä asenteella varustettu hevonen, jolla on kapasiteettia. Hieman avaa edestä eikä nosta etujalkojaan rungon alle, mutta tämä ei tunnu haittaavan hevosta. Hypyt ovat tasalaatuisia, hevonen on atleettinen ja hyvä, moderni estehevonen”, arvioi tuomaristo.

”Valmiin tuntuinen hevonen, voisin nähdä itseni kilpailemassa tällä isoillakin areenoilla. Tuntuu hyvältä kropastaan, on elastinen ja varovainen. Ei ehkä nosta etujalkojaan ennen estettä ihan niin hyvin, mutta tekee sen esteen päällä ja ratsastettavuus on hyvä”, arvioi testiratsastaja Madis Morna.

FWB-tamma Key Code kuusivuotiaiden paras

 

Key Code, selässä Nina Fagerström. Kuva Hanna Heinonen

 

Kuusivuotiaissa hevosissa sekä John Antellin ratsastama Mante, että Sofia Koivuniemen ratsastama Key Code saivat tasapisteet 24,0, mutta tuomariston päätöksellä parhaan kuusivuotiaan titteli ratkesi hyppykyvyn perusteella Key Coden hyväksi. Key Code on FWB-tamma, jonka on kasvattanut Etta Koivula, ja sen omistaa ratsastaja Sofia Koivuniemi.

”Tänään Key Code hyppäsi tosi hyvin, huima parannus eiliseen. Testiratsastus meni paremmin kuin odotin, se on ollut minulla nelivuotiaasta eikä sitä ole ratsastanut kukaan muu, ei ole ihme että se oli vähän ihmeissään että selässä oli joku muu ja vielä näin vaikeassa paikassa”, analysoi Koivuniemi.

Ratsastettavuuspisteitä hevonen sai 7 ja hyppykyvystä 8,5.

”Varovainen, oikein hyvä hyppääjä, joka irtoaa nopeasti maasta ja avaa hyvin takaa. Kiva, kapasiteetikas, moderni estehevonen, joka ajattelee itse. Ratsastettavuuden kanssa on vielä tekemistä”, Nanning ja Pentti kommentoivat.

”Hevonen tuntuu vähän epävarmalta selkään, se katselee ympäristöä ja ihmettelee vierasta ratsastajaa, jännittyy hieman. Hypyssä ei ole mitään vikaa, mutta haluaisin, että hevonen luottaisi enemmän ratsastajan käteen ja että laukka ja sen rytmi olisivat tasaisempia”, analysoi puolestaan testiratsastaja Nina Fagerström.

Key Coden kasvattaja Etta Koivula oli iloinen FWB-hevosten hyvästä menestyksestä, ja kiitteli Koivuniemeä Key Coden kanssa tehdystä hyvästä työstä.

”Key Code on omapäinen kaveri, se on sen emän ensimmäinen varsa. Näyttelyissä se oli varsana ryhmänsä voittaja, laadun näki siitä jo silloin. Laatuarvostelujen jälkeen se meni Sofialle [Koivuniemi], ja olen iloinen, että sille löytyi hyvä ratsastaja. Olen tästä päivästä suunnattoman onnellinen!”

Yhteispisteissä jaettu ensimmäisen sijan ratsastama John Antellin Mante sai ratsastettavuudesta pisteitä 8 ja hyppykyvystä 8.

Nando R viisivuotiaiden paras

 

Nando R, Nina Fagerström ratsastaa. Kuva Heidi Lammi 

 

Viisivuotiaiden hevosten paras oli Anni Hjerpen ratsastama hollantilaisruuna Nando R. Hevosen omistaa ratsastaja itse. Ratsastettavuudesta se sai pisteitä 7,5 ja hyppykyvystä 8,2.

”Koitetaan pitää hevonen terveenä ja kehittää sitä eteenpäin, nuorten hevosten luokat tavoitteena”, Hjerpe kommentoi.

Tuomariston arvioiden mukaan Nando R on aktiivinen, kevyt ja fiksu hevonen, joka mukautuu etäisyyksiin tavalla, johon kaikki 5-vuotiaat eivät pysty. Se hyppää ylös, ja on moderni, elastinen, energinen ja kevyt hevonen.

”Tuntuu tosi rohkealta, hevonen ei katsele mitään, ja se etenee hyvin. Välillä tuntuu etenevän turhankin lujaa, mutta tämä saattaa johtua tilanteesta. Hyppy tuntuu todella hyvältä, sillä on estehevoselle hyvät reaktiot ja kiva luonne. Aavistuksen se hyppää lavan yli edestä, pystyesteet maalinjoilla voisivat auttaa treenissä”, testiratsastaja Nina Fagerström kommentoi.

Nelivuotiaiden paras FWB-ruuna Ria Daniel

 

Ria Daniel sai testiratsastaja Madis Mornalta kehuja. Kuva Heidi Lammi 

 

Nelivuotiaiden hevosten paras oli FWB-ruuna Ria Daniel, jonka omistaa ja on kasvattanut sen ratsastaja eli Jenna Suomi. Ria Daniel sai ratsastettavuudesta pisteitä 7 ja hyppykyvystä 7,5.

”Maailman mukavin hevonen, olen tosi ylpeä, varsinkin kun käytiin niin lähellä kokonaisvoittoa. Testiratsastuksen seuraaminen oli jännittävää”, kommentoi Jenna Suomi.

Tuomariston arvioiden mukaan Ria Daniel on mukava ja potentiaalinen hevonen, jolla on kapasiteettia. Se reagoi virheisiinsä hyvin. Tuomarit ja testiratsastajat halusivat lisäksi palkita lohdutuspalkinnolla 4-vuotiaan Ria Danielin. Jenna Suomen ruunasta tuli etenkin koeratsastuksessa hyvä tunne selkään ja sillä katsottiin olevan paljon potentiaalia.

”Tuntuu hyvällä tavalla valmiilta 4-vuotiaaksi, ei ole väännetty väkisin, on tosi helppo ratsastaa laukassa kohti estettä. Hevonen pysyy tasapainossa ja hyvässä rytmissä, sillä on voimaa, elastisuutta ja nopeutta”, kommentoi ratsailta testiratsastaja Madis Morna.

Helsingin Jäähalli Tulokset torstai 19.10.2023
Kansallinen esteratsastus

Young Horses Final Test Riding Talent of the Year.
1) Anni Hjerpe - D.Chacco' s Dominator Z, Hattel Riders Ry

Black Horse Nuoret hevoset - 7-vuotiaat 130 cm, suoritusarvostelu.
Lähti 6, sijoittui 2.
1) Anni Hjerpe - D.Chacco' s Dominator Z, Hattel Riders Ry 24,6, 2) Nelli Pajuharju - Cascada, Vitträskin Ratsastajat Ry 23,8
Täydet tulokset: https://www.longinestiming.com/equestrian/2023/helsinki-international-horse-show-helsinki/resultlist_N18.html

Black Horse Nuoret hevoset - 6-vuotiaat 125 cm, suoritusarvostelu.
Lähti 6, sijoittui 2.
1) Sofia Koivuniemi - Key Code, Ratsastusseura Varsa Ry 24,0, 1) John Antell - Mante, Husön Ratsastajat Ry 24,0
Täydet tulokset: https://www.longinestiming.com/equestrian/2023/helsinki-international-horse-show-helsinki/resultlist_N17.html

Black Horse Nuoret hevoset - 5-vuotiaat 115 cm, suoritusarvostelu.
Lähti 6, sijoittui 2.
1) Anni Hjerpe - Nando R, Hattel Riders Ry 23,9, 2) Vilma Lappalainen - No Nonsense HX, Riding Club Solbacka Ry 23,6
Täydet tulokset: https://www.longinestiming.com/equestrian/2023/helsinki-international-horse-show-helsinki/resultlist_N16.html

Black Horse Nuoret hevoset - 4-vuotiaat 100 cm, suoritusarvostelu. Lähti 2, sijoittui 1.
1) Jenna Suomi - Ria Daniel, Equestrian Team Turku Ry 22,0
Täydet tulokset: https://www.longinestiming.com/equestrian/2023/helsinki-international-horse-show-helsinki/resultlist_N15.html