Helsinki International Horse Show on täällä taas! - Suomalaisratsastajat hyvissä tunnelmissa kohti kansainvälisiä luokkia

19.10.2022

Helsinki International Horse Show käynnistyi tänään keskiviikkona 19.10. Helsingin Jäähallilla. Lehdistötilaisuudessa kuultiin kansainvälisen tason suomalaisratsastajien kuulumisia ja odotuksia Horse Show’lle. Mukana olivat Noora Pentti, Jasmin Seppälä, Jone Illi, Anna-Julia Kontio, Anna von Wendt sekä Maria Pyykönen.

Noora Pentti, Jasmin Seppälä, Jone Illi, Anna-Julia Kontio, Anna von Wendt ja Maria Pyykönen HIHS 2022 mediatilaisuudessa. Kuva Iita-Maria Ahtiainen

 

Noora Pentti ja Con Caya ovat kilpailleet edellisen kerran Helsinki International Horse Show’ssa vuonna 2019.  

“Hyvillä mielillä tulen Helsinkiin, ja aina on kiva hypätä kotiyleisön edessä."

“Hevosen kanssa olen hieman fatalisti, se on saapunut perille mutten selässä ole vielä käynyt, niin sen osalta en osaa sanoa vielä, mitkä ovat tuntemukset tänään.” 

Noora Pentti ja Con Caya kilpailivat viime viikonloppuna Oslossa sijoittuen CSI2* tasolla neljänneksi sekä 140 ja 145 cm luokissa.  

“Viime viikonloppu meni erittäin hyvin ja olin tosi tyytyväinen, vaikka tulos olisi voinut olla sijan tai pari paremmin GP:ssä, mutta olivat molemmat hyviä ratoja.” 

“Hevonen hyppäsi hyvin ja oli rento, mikä antaa hyvän fiiliksen tälle viikonlopulle. Päivä kerrallaan mennään, tänään liikutan sen kevyesti. Suunnitelma on aloittaa perjantaina siitä 145 luokasta, katsotaan sitten.” 

 

Noora Pentti ja Con Caya vuoden 2019 Horse Show'ssa. Kuva Hanna Heinonen

 

Jasmin Seppälä saapuu ensimmäistä kertaa kilpailemaan kansainvälisellä tasolla Suomessa.  

“En ole ikinä kilpaillut Helsinki Horse Show’ssa kansainvälisiä luokkia, tämä on ensimmäinen kerta minulle ja innolla olen täällä mukana”, Jasmin Seppälä kertoo.  

“Alun perin lähdin Hollantiin 12 vuotta sitten ajatuksella, että lähden treenaamaan omien hevosten kanssa puoleksi vuodeksi tai vuodeksi ja tulen sitten takaisin, mutta tuntui että sydän jäi sinne saman tien.”  

Tien raivaaminen kansainvälisen tason kilparatsastajaksi ei ole ollut helppo.  

“Aloitin Juulia Jyläksellä ensimmäisen vuoden, ja sen jälkeen lähdin rakentamaan omaa bisnestä. Omien hevosten myynti tuli silloin ajankohtaiseksi, koska piti tienata rahaa ja oli helpompaa ilman niitä omia rinnalla. Siitä lähtien olen tehnyt omaa bisnestä, pääosin ratsastamalla nuoria hevosia.”  

“Silloin tällöin on tullut joku 7-vuotias rakennettavaksi, jolla pääsee pariin 140 cm luokkaan, mutta muuten aloitin kv-tason kilpailemisen vasta viime vuonna, kun tuli pari vanhempaa hevosta käyttöön. Vuosi sitten menin ensimmäisen 145 cm luokan.” 

Helsinki Horse Show’hun Seppälä tuo mukanaan kolme hevosta, yhden kokeneemman ja kaksi kokemattomampaa hevosta.  

“Ajattelin, että kun tuommoisista maailmancup-luokista niillä ei ole kokemusta, niin mennään täällä hevosten ehdoilla ja katsotaan miltä tuntuu. Vanhemmalla hevosella lähden kyllä niitä isompia luokkia, sen varmuus tuo turvaa minullekin.”  

 

Jasmin Seppälä ja Zadoc Adelheid Z. Kuva Sportfot

 

15-vuotias Karijoella asuva Jone Illi voitti viime kesänä junioreiden Euroopan mestaruuden, ja kilpailee nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä maailman huippuja vastaan viiden tähden tasolla. 

“Tämä on minulle ensimmäinen viiden tähden kilpailu, niin vähän kyllä jännittää. Siellä on isoja nimiä vastassa, että en oikein tiedä miten pärjään, mutta mielenkiinnolla lähden koittamaan. Olen odottanut tällaista mahdollisuutta aika kauan, ja on kivaa päästä koittamaan.” 

“Eolitan kanssa meillä on yhteistyötä takana kolme vuotta, meille on tullut parit SM-kullat ja EM-kulta. “Elsa” on ihana hevonen, se on 13- vuotias tamma, joka ei hirveän paljon ollut tehnyt ennen kuin se tuli minulle. Meillä on hyvä yhteistyö ollut alusta saakka, se on hieno hevonen.” 

“Eolitan lisäksi minulla on mukana Dolanda ja Celtas Quillian, jonka kanssa ei olla ehditty kuin puoli vuotta työskennellä. Dolanda on tuttu ja sen kanssa lähden koittamaan Pohjola Bronze Grand Prix’tä, ja Celtas Quillianilla Pohjola Silver Grand Prix’tä.” 

 

Jone Illi ja Celtas Quillian voittivat keskiviikkona Pohjola Silver Grand Prix'n ensimmäisen finaalikierroksen. Kuva Heidi Lammi 

 

Viiden tähden tasolle paluun viime kaudella tehnyt Anna-Julia Kontio tekee paluun Helsinki Horse Show’n kilpailuareenalle. 

“Oslon jälkeen tultiin tosi hyvillä fiiliksillä tänne Helsinkiin, hevoset hyppäsivät siellä tosi hyvin. Jay Jay sai sunnuntaina maailmancupissa toisella esteellä virheen, mutta muuten hyppäsi tosi hyvän ja tasapainoisen radan loppuun asti, siihen olin tosi tyytyväinen minkälainen vire me pystyttiin siellä jo löytämään.” 

“Omasta rutiinistani tällä tasolla on jo neljä vuotta, ja tämä oli toinen kerta tällä hevosella, joten tosi tyytyväinen olen siihen, millainen vire saatiin Oslossa aikaan.” 

“Tämänhetkinen suunnitelma on sama kuin viime viikonloppuna, eli Lopez hyppäisi lauantaina Grand Prix’ssa, ja Jay Jay sunnuntaina maailmancupissa.” 

Anna-Julia Kontion puoliso Jens Vandenberk kilpailee myös Helsingissä. 

“Jens tosiaan sijoittui viime viikonloppuna kahden tähden GP:ssä toiseksi, ja nämä ovat nyt Jensille ensimmäiset viiden tähden kilpailut. Hän on pärjännyt tosi hyvin, ja voittanut tänä vuonna kahden- ja kolmen tähden GP-luokkia, tosi hyvillä mielillä hänkin lähtee tähän viikonloppuun.” 

 

Anna-Julia Kontio ja Fardon vuoden 2015 Horse Show'ssa. Kuva Hanna Heinonen

 

Lehdistötilaisuudessa nähtiin myös vuoden 2019 Helsingin maailmancupin ja Grand Prix'n tuplavoittaja Robert Whitaker. 

“Olen innoissani paluusta Helsinkiin, suunnitelmissani on päihittää kaikki muut. Tuplavoiton uusiminen tosin voi olla hankalaa, varsinkin kun täällä on paljon kovia vastuksia.” 

Whitakerin suku on tunnettu kansainvälisen esteratsastuksen menestyjinä. Helsingissä kilpailemassa nähdään myös Jack ja Donald Whitaker.  

“Emme serkusten kesken kilpaile keskenämme, vaan haluamme olla yhdessä huipulla”, Robert Whitaker kertoo. 

 

Robert Whitaker. Haastattelemassa Kati Hurme. Kuva Iita-Maria Ahtiainen

 

Kouluratsastajat Anna von Wendt ja Maria Pyykönen kertoivat myös kuulumisiaan. Kouluratsastuksessa tullaan näkemään perjantaina Grand Prix, vapaaohjelmassa Grand Prix Freestyle ja sunnuntaina suosittu Dressage Knock Out. 

"Teräspappa Denzel voi hyvin, vaikkakin iän puolesta kisavuodet alkavat olla lopussa", Anna von Wendt kertoo 20-vuotiaasta hevosestaan. "On tosi kivaa olla mukana. Sunnuntain kaksintaistelua odotetaan, siellä Denzel voi jopa vähän villiintyä."

Maria Pyykönen kertoo Helsinki International Horse Show'n olevan hänelle vuoden kohokohta. "Tämä on minulle kuudes kerta kun pääsen kilpailemaan HIHS:ssa, ja odotan kyllä innolla, tämä on tosi upea juttu. On hienoa päästä ratsastamaan viiden tähden tuomareiden eteen."

"Hevoseni parhaita puolia ovat innokkuus, energisyys ja lennokkuus, vaikka välillä ne saattavat olla myös kompastuskiviä", tämän vuoden SM-pronssimitalisti kertoo. 

 

Maria Pyykönen ja Zelle vuoden 2017 Horse Show'ssa. Kuva Hanna Heinonen

 

Anna von Wendt ja Denzel Horse Show'ssa vuonna 2019. Kuva Heidi Lammi