Henri Ruoste ja Kontestro ja Emma Kanerva ja Dambacu menestyivät Hagenissa

25.4.2021

Kouluratsastajat Henri Ruoste Kontestro DB:llä ja Emma Kanerva Dambacu NL:lla esittivät hyvät vapaaohjelmat musiikilla CDI4* Hagenin myöhäisillassa. Tokion olympialaisiin valmistautuva Ruoste esitti toista kertaa kansainvälisellä tasolla vaativan ohjelmansa Top Gun -musiikin tahdissa. Tulos 80.370 prosenttia riitti kovassa seurassa viidenteen sijaan.

Henri Ruoste ja Kontestro DB. Kuva www.sportfotos-lafrentz.de


”Totta kai urheilijana haluan menestyä ja olen kovin itsekriittinen. Samalla tiedän ja hyväksyn sen, että hevosten kanssa eteneminen ottaa aikaa. Se miten Konsta [Kontestro DB] keskellä yötä spottivaloissa suoritti, se miten se pystyi hallitsemaan itsensä vaikeassa tilanteessa, oli hienoa. Se teki radalla todella hyvää työtä. Pienet virheet tulivat sen jännittyneisyydestä. All in all, se teki tosi fantastista työtä. Mahtava hevonen”, kertaa Ruoste lauantaiyön suoritustaan.

Kanerva pääsi pitkän tauon jälkeen esittämään vapaaohjelmansa Dambaculla. Ratsukko esitti vaativan ohjelman tasaisen varmasti ja tulos oli 74.750 prosenttia ja sijoitus yhdestoista.

”En ole usein kisannut sillä valoissa, mutta se rentoutui radalla nopeasti. Ohjelmassa on aika iso vaikeusaste, mutta musiikki jakaa välillä mielipiteitä. Yleensä saan kyllä siitä hyvät taiteelliset pisteet”, Kanerva kertoo.

Ratsukko eteni ohjelman loppupuolella hieman musiikkia jäljessä, mikä johtui siitä, että Kanerva pyrki ratsastamaan laukkaosuuden isommassa laukassa.

”Pelkäsin, että etenen siksi ohjelmassa liian vauhdikkaasti ja tein vähän laajemmat linjat. Näin ei kuitenkaan käynyt, ja jäin vähän jälkeen.”

”Virheen vaihdoissa sain korjattua myöhemmin, mutta kyllähän se vähän vaikutti kokonaisuuteen. Se on positiivista, että pysymme virheistä huolimatta päälle 70 prosentin tasolla. Rutiinia on jo sen verran, että uskallan vähän riskeerata lisää. Tuomaritkin tuntevat jo meidät ja antavat jo alusta paremmin pisteitä.”

Grand Prix´n voittaja Charlotte Dujardin ja Gio voitti myös vapaaohjelman tuloksella 84.040 prosenttia. Frederik Wandres ja Duke of Britain oli toinen, 82.855, ja Nanna Skodborg Merrald ja Blue Hors Zack kolmas tuloksella 82.025 prosenttia.

Emma Kanerva ja Dambacu NL. Kuva www.sportfotos-lafrentz.de


Tavoitteet Tokion olympialaisissa ja Hagenin EM-kisoissa

Ruoste valmistautuu sekä Tokion olympialaisiin että EM-kilpailuihin kahdella hevosellaan Kontestrolla ja Rossettilla. Olympiaratsulla Kontestrolla tavoitteena on kilpailusuorituksen tason nostaminen lähemmäs kotitreenien tasoa.

”Jännittyneisyys, mikä kisatilanteessa paistaa vielä läpi, vaikeuttaa suorittamista. Siitä tulee vähän selviytymistä, eikä niinkään harmonista ja pehmeää suorittamista, ja positiivisen jännittyneisyyden hyödyntämistä. Ero on edelleen iso kodin ja kisatilanteen välillä, meidän pitää saada niitä lähemmäs toisiaan. Se tulee kaikki kokemuksen kautta, ajallaan.”

Ruoste joutuu hyväksymään sen, että suorituksen rutinoitumiseen tarvittavaa aikaa on mahdotonta tietää ennalta. Eikä valmistutumista auta se, että kilpailuja perutaan edelleen paljon.

”Täytyy pysyä realistina, se ei tapahdu yhdessä, kahdessa kisassa. Ja jokainen hevonen on erilainen. Täytyy vain toivoa, että se tapahtuu mahdollisimman nopeasti”, Ruoste naurahtaa.

Ruosteen toinen ratsu Rossetti oli kilpaillut edellisen kerran Rotterdamin EM-finaalissa. Se kilpaili perjantaina Grand Prix´ssä ja sai tuloksen 72.522 prosenttia. Suoritukseen mahtui mukaan virhe laukanvaihdoissa.

”Radalla tuli pari virhettä ja oli pientä haparointia. Menin tarkoituksella sen kanssa varovasti. Tavoitteena oli ajaa se sisään pitkän kisatauon jälkeen ilman painetta. Se oli minun kanssani radalla paljon aiempaa paremmin. Tästä on hyvä jatkaa, saada tehtyä muutamia kisoja lisää. Se on hyvällä tiellä.”

Ruosteen valmennettava japanilainen Hiroyuki Kitahara kilpaili hänkin Hagenissa hevosella Huracan. Kitahara hakee paikkaa kolmihenkiseen olympiajoukkueeseen yli kymmenen ratsukon joukosta.

”Japanin liitto valitsee joukkueen täysin tietyn aikajakson tulosten keskiarvoon perustuen. Ensi viikonloppuna Hiroyukilla on seuraava kilpailu, johon menen mukaan auttamaan”, tänään vapaapäivää perheensä kanssa Mendenissä, Saksassa viettävä Ruoste kertoo.

Saksassa Stadessa asuvalla Kanervalla on tavoitteenaan EM-kilpailut. Dambacun lisäksi Kanervan tallissa on lahjakas Greek Air, joka ei ole vielä kilpaillut kansainvälisellä GP-tasolla.

Kanervan ensisijainen EM-ratsu on kokenut Dambacu. Seuraavaksi suunnitelmissa ollut Wiesbadenin kisa on peruttu, joten kisakalenterin jatko on vielä auki.

”Kaikki tarjolla olevat kisat ovat meille kaukana. Dambaculla on jo EM-kvaalit, mutta vähän lisää kisarutiinia tarvitsemme ennen EM-kisoja”, Kanerva sanoo.

Kansainväliselle gp-tasolle nousevat Greek Air ja Riverdance starttaavat kahden viikon kuluttua CDI3* Verdenissä. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, tavoitteena on saada EM-kvaalirajan ylittävät tulokset, vaikka Dambacu onkin Kanervan ykkösvaihtoehto Hageniin.

Kansainvälinen kouluratsastus
Tulokset 24.4. CDI4* Hagen, Saksa

FEI Grand Prix vapaaohjelma. Lähti 15, sijoittui 15.
1) Charlotte Dujardin / Gio, GBR 84.040 %
2) Frederic Wandres / Duke of Britain, GER 82.855 %
3) Nanna Skodborg Merrald / Blue Hors Zack, DEN 82.025 %
…5) Henri Ruoste / Kontestro DB, FIN  80.370 %
…11) Emma Kanerva Dambacu NL, FIN 74.750 %

Täydet tulokset: LINKKI

Lähtölistat ja tulokset: https://results.equi-score.de/event/2021/14293/de
Järjestäjä: https://horses-and-dreams.de/sport/

Kilpailun tallenteita voi seurata maksullisella ClipMyHorse.TV -nettikanavalla.

Lisätty molempien ratsastajien kommentit 25.4. klo 14.30.