Henri Ruoste ratsasti Roccabarilla Aachenin GP:n voittoon

29.5.2018


Henri Ruoste - Roccabar, © DigiShots, www.leanjo.com

Henri Ruoste ratsasti Roccabarilla Aachenin GP:n voittoon

Henri Ruoste on kouluratsastuksen suomalainen kärkinimi, joka kilpailee kansainvälisillä kilpa-areenoilla suhteellisen harvoin. Mutta voi pojat, kun hän sen tekee, hän ratsastaa uskomattomia tuloksia.

Viime kaudella Ruoste otti suomalaisittain parhaat sijoitukset ja yli 70 prosentin tulokset kahdella GP-debytantilla, Huracanilla ja Dixilandilla. Tiistaina hän kilpaili Aachenin GP:ssä vieden voiton Roccabarilla hevosen ensimmäisessä GP-startissa ja samalla kansainvälisessä startissa tuloksella 71.41 prosenttia.

Kolmetoistavuotias hannoverruuna Roccabar (isä Riedinger 2 - emänisä Compliment) on ratsastajan omassa omistuksessa.

Henri Ruoste - Roccabar, © DigiShots, www.leanjo.com

- Hevonen on ollut minulla ainakin kolme vuotta. Se on mennyt 4-5-vuotiaana muutaman askellajiluokan, syystä tai toisesta ei sen enempää. Se on todella kuuma ja räjähtäväinen, ja siksi vähän vaikeampi kouluttaa, mikä oli ilmeisesti syynä, ettei sitä oltu viety sen pidemmälle. Se oli aika nuoren hevosen tasolla, Ruoste kertoo.

- Laukanvaihdoissa ja sarjoissa meni vähän enemmän aikaa, piaffet ja passaget tulivat taas aika nopeasti. Olisin voinut tuoda sen radoille jo vuosi sitten tai aikaisemmin, mutta silloin itselläni ei olisi ollut tarpeeksi hyvä ja varma fiilis. Haluan, että asiat sujuvat kotona varmuudella ennen kuin lähden kilpailuihin.

Kilpailu käytiin Aachenin kuululla, valtavalla stadionilla, joka on isännöinyt useita arvokisoja.

- Tunnen hevosen jo vähän pidemmältä ajalta ja tiesin mitä siltä saattaa odottaa, mutta silti ei ikinä kuitenkaan täysin tiedä, miten hevonen reagoi kilpailutilanteessa. Aachenissa on todella hienot puitteet

ja olosuhteet, mutta samaan aikaan eivät mitenkään helpoimmat, siellä on ison stadionin ja areenan tunnelma. Oli tosi kiva nähdä, miten hyvin kaikki meni siinä mielessä, meille ei tullut mitään isoja virheitä ulkopuolisista tekijöistä johtuen, Ruoste iloitsee.

Paikalla oli erittäin arvovaltainen kansainvälinen tuomaristo, viidestä neljä korkeimman tason viiden tähden tuomareita. Ratsukko palkittiin useilla kahdeksikoilla erityisesti piaffe-passage-osuuksilla.

- Roccabar on aika näyttävä ja vaikeat asiat ovat sille kaikkiaan aika helppoja. Se kävi tänään vähän kuumaksi radalla, mutta pidän kuumista hevosista, joten sikäli ei parane valittaa. Käynnissä se olisi voinut olla rennompi, nyt kuumuus jäi siihen vähän liikaa mukaan.

Ruoste oli viime vuonna varalla Göteborgin EM-kilpailuihin. Hän ratsuttaa, kilpailuttaa ja myy ammatikseen huipputason kouluhevosia, mistä johtuen yhteiset kilpaurat jäävät usein lyhyiksi etenkin menestyksen siivittämänä. Kun ratsastaja omistaa nyt kyseisen hevosen ja MM-kilpailut käydään syyskuussa Tryonissa, Yhdysvalloissa, ilmaan nousee kutkuttava kysymys.

- Mestaruuskilpailut ovat tietysti minun kuten muidenkin kilparatsastajien tavoitteena, mutta tulostason täytyy olla riittävän hyvä. Liitto on asettanut MM-kisoja ajatellen 73 prosentin rajan, ja kyllä tulosten täytyy olla sillä suunnalla, että kannattaa tehdä niin pitkä ja raskas matka. Pitäisi olla edes teoreettinen mahdollisuus GP Specialiin, eikä lennättää hevosta paikalle vain yhden ohjelman takia, Ruoste toteaa.

Aachen Dressage Days -tapahtumassa kilpaillaan kahta GP-linjaa, joista toisen finaali ratsastetaan GP vapaaohjelmassa ja toisen GP Specialissa. Ruoste jatkaa keskiviikkona vapaaohjelmaan.

16.-18.4. Kouluratsastusta CDI3* Aachen Dressage Days, Saksa / FB-sivu/ Tulospalvelu
CDI3* Grand Prix, Group A, 22 lähtijää, sijoittuu 5
1) Henri Ruoste, FIN – Roccabar 71.413%, 2) Britta Rasche-Merkt, GER – Xerez 70.130%, 3) Tatyana Kosterina, RUS – Diavolessa VA 69.696%
Täydet tulokset: https://online.equipe.com/fi/class_sections/295050

Päivitys 18.4. klo 14.40:

Ratsukko jäi pois vapaaohjelmasta

Ruoste päätti jäädä Roccabarilla pois keskiviikon GP vapaaohjelmasta.

- Koska hevosten hyvinvointi on meille aina etusijalla, otan Roccan pois tämän päivän luokasta. Se on osunut mitä ilmeisimmin joko eilen radalla tai yöllä piehtaroidessaan toisella etusellaan toisen jalan puikkoluuhun, jossa on pienen pieni kosketusarka kohta. Kisan eläinlääkäri tarkisti, että kaikki on kunnossa, mutta en halua ottaa mitään riskiä, joten ajamme kotiin ja Rocca pääsee ansaitulle muutaman päivän kävelylomalle ja Spa-hoitoon, Ruoste kertoi.

Henri Ruoste esittelyssä

Turusta kotoisin oleva Henri Ruoste, s. 1982, on kilpaillut nuoresta asti niittäen menestystä SM- ja PM-tasolla aina poniluokista nuoriin ratsastajiin, mitaleita on kaikkia värejä. Seniorina hänellä on lukuisia kansainvälisiä GP-tason sijoituksia.

Ruoste on ollut maailmalla vuodesta 2001, jolloin hän muutti Saksaan työskentelemään Katrin Bettenworthin myyntitallilla ratsuttajana. Vuonna 2006 hän muutti Englantiin, saattoi tradenomiopintonsa päätökseen ja työskenteli ratsuttajana. Saksaan Ruoste palasi 2011, ja nykyään hänellä on Saksassa avopuolisonsa Senta Kirchhoffin kanssa oma talliyritys, joka keskittyy hevosten kouluttamisen, myynnin ja kilpailuttamisen ohella valmentamiseen.

Vuonna 2013 Ruoste nousi Suomen EM-joukkueeseen Tanskan Herningiin, missä hän oli paras suomalainen ratsastaen paikan GP Specialiin ratsulla Jojo AZ tuloksen 28. tila.

Kaudella 2016 Ruoste kilpaili hienolla menestyksellä ratsulla Roble voittaen mm. Helsingin kolmen tähden GP:n ja GP vapaaohjelman. Kaudella 2017 Ruoste teki suomalaisittain parhaat tulokset kahdella uudella GP-hevosella Dixiland ja Huracan, jotka molemmat vasta debytoivat tuolloin kansainvälisessä GP:ssä.

Kansainväliset tulokset ja sijoitus maailmanlistalla FEI:n sivuilla: http://www.fei.org/bios/Person/10010716/RUOSTE_Henri

Ratsastajan kotisivu: http://www.ruoste-dressage.com/