Henri Ruosteen Top Gun osui tuomaristoon, toinen Le Mansin vapaaohjelmassa

19.6.2021

Henri ja Konsta uusivat toisen sijansa Le Mansin neljässä tähdessä. Vapaaohjelma sai tuomaristolta hyvän vastaanoton.

'

Henri Ruoste ja Kontestro DB, arkistokuva Sportfotos Lafrentz.

Kouluratsastaja Henri Ruoste esitti olympiaratsunsa Kontestro DB:n viimeisessä kenraaliharjoituksessa ennen Tokiota kansainvälisen tuomariston edessä Le Mansissa, Ranskassa lauantaina illalla. Ratsukko oli GP vapaaohjelmassa hienosti toinen hyvin tulosluvuin 79.14 prosenttia.

Voittoon nousi Alankomaiden Hans Peter Minderhoud tanskalaisorilla Glock's Zonik N.O.P (80.43) ja kolmannen tilan ottivat Ruotsin Antonia Ramel ja Brother De Jeu (77.61).

Ruosteen uusi vapaaohjelma on teknisesti erittäin haastava ja hän esittää sen nuoruuden suosikkielokuvansa Top Gunin soundtrackin tahteihin. Ruoste sai esityksestään viisihenkiseltä tuomaristolta hyvät tekniset pisteet eri liikkeistä. Vapaaohjelman taiteellinen osuus, kuten koreografia, vaikeusaste sekä musiikki ja sen tulkinta, palkittiin hienoin luvuin, viimeisestä kohdasta irtosi jopa huikeat kolme yhdeksikköä. 

– Onnistuimme teknisesti hyvin, yhdessä piruetissa oli toivomisen varaa, mutta en ole nähnyt sitä vielä videolta. Täällä satoi aika paljon ja sekä verryttelyssä että radalla oli vettä, mikä roiskui ja häiritsi Konstan keskittymistä, siihen nähden se teki kaiken todella hyvin. En tiedä oliko se siksi joissakin kohdin ehkä vähän jännittyneen näköinen. Konsta on tosi herkkä ja niin vaikeat linjat, kuin mitä ohjelmassamme on, vaativat mahdollisimman hyvän keskittymisen. Siinä ei auta, jos vesi roiskuu samalla kuonoon, en pitäisi siitä itsekään, Ruoste toteaa.

Ruoste on hevoseen ja päivän suoritukseen näissä olosuhteissa tyytyväinen, mutta huippu-urheilijana tulostasossa tavoite on vielä korkeammalla. Ratsastaja toivoisi edelleen tuomaristolta vähän rohkeampaa palkitsemista vaikeissa, hyvin onnistuneissa osuuksissa.

– Seuraava askel Konstan kanssa olisi, että se saisi hyvin tekemistään asioista enemmän kuin kahdeksan, minkä lisäksi tietty kaiken pitää onnistua virheettömästi. Toisaalta yhteistyömme gp-tasolla on kestänyt vasta varsin lyhyen aikaa, joten kaikki on pitkälti edelleen eri asioiden kokeilemista eri tilanteissa, kuten tänään sateessa. Tämä pitää muistaa, vaikka miten paljon tahansa haluaisi urheilullisesti enemmän.

Ruoste matkaa läpi yön kotiin Saksaan.

– Konsta saa palautua hetken ennen karanteenia. Se saa olla nyt vähän laitumella, tehdä kevyttä työtä, palautua ja valmistautua, ja ennen lentoa nostetaan taas hieman treeniä.

Kontestro DB siirtyy karanteeniin Aacheniin, Saksaan 6. heinäkuuta, ja lento kohti Japania nousee Liegestä, Belgiasta 15. heinäkuuta. Hevosen Tokion matkaan kuluu kaikkiaan noin kuukauden päivät, kun mukaan lasketaan itse kisojen ohella ennakkokaranteeni, lennot sekä sopeutumisaika kisapaikalla. Tokiossa on kisojen aikaan erittäin kuumaa ja kosteaa, ja ilmasto on urheilijalle ja hevoselle raskas. Ruoste oli mukana Rion olympialaisissa jo valmentajana, joten olympiaelämä kuumissa olosuhteissa on jo sikäli hänelle jo ennalta tuttua. 

Ruoste ja Kontestro DB ovat FEI:n maailmanlistalla parhaillaan 39. tilalla. Ratsukon oma ennätys Grand Prix vapaaohjelmassa, 81.27 %, tuli Dohassa, Qatarissa helmikuussa.

19.6.2021 Kouluratsastusta CDI4* Le Mans, Ranska,  Grand Prix vapaaohjelma
1) Hans Peter Minderhoud - Glock's Zonik N.O.P., NED 80.425 %
2) Henri Ruoste – Kontestro DB, FIN 79.135 %
3) Antonia Ramel – Brother De Jeu, SWE 77.610 %

Luokan täydet tulokset: https://results.worldsporttiming.com/event/46/competition/1218/result
Tulospalvelu: https://results.worldsporttiming.com/event/46

Ruosteen kansainväliset tulokset FEI:n systeemissä: LINKKI

Järjestäjä: http://pole-europeen-du-cheval.com/  / https://bouleries.marieh.eu/

Päivitetty ratsastajan kommentit klo 20.57