Herningin MM-joukkueet nimetty - Henri Ruoste ja Katja Karjalainen jäävät pois joukkueista

25.7.2022

Suomen Herningin MM-joukkueet kolmessa ratsastuksen lajissa on nimetty. Sekä kouluratsastaja Henri Ruoste että pararatsastaja Katja Karjalainen joutuivat vetäytymään kilpailusta, mikä muutti koulujoukkueen tavoitteen asettelua ja muutti parajoukkueen yksilöratsastajiksi. Suomella lähtee Herningiin nyt nelihenkinen koulujoukkue Emma Kanervan ja Greek Airin, maailmanlistan 57., johdolla.

Emma Kanerva ja Greek Air. Kuva Peter Nixon.

 

Ruosteen olympiaratsu ja EM-kuutonen Kontestro Db, joka teki vielä Aachenissa kesä-heinäkuun vaihteessa loistavia tuloksia, on ollut Aachenin jälkeen kuumeessa kahden viikon ajan. Karjalainen sairastui kesäkuun lopussa NBCH-kilpailuissa Flyingessä koronaan, eikä ole vielä toipunut sairaudestaan.

“Teimme kotitiimimme ja eläinlääkäreidemme kanssa kaiken mahdollisen hevosen olon lievittämiseksi ja toipumisen edesauttamiseksi,” Henri Ruoste kertoo maailmanlistalla 13:nnella sijalla olevasta Kontestrosta.

”Haluamme antaa Kontestrolle toipumiseen ja uudelleen lataukseen kaiken sen tarvitseman ajan, ja toivomme sen tulevan takaisin entistä vahvempana. Tämä kaikki tapahtui erittäin valitettavaan ajankohtaan ja tarkoittaa luonnollisesti, ettei meille tule tänä vuonna MM-kilpailuja. Kuten aina sanomme, hevostemme hyvinvointi tulee aina ensimmäisenä ja tärkeimpänä. Emme tee sen suhteen kompromisseja.”

Ruoste joutui tekemään vaikean ratkaisun myös toisen ratsunsa Rossettin suhteen. Ratsukko sijoittui 15:nneksi vuoden 2019 EM-kilpailuissa ja teki tällä kaudella erinomaiset tulokset CDI3* Hagenissa kesäkuussa.

”Olemme kilpailleet tällä kaudella vain kerran, mikä tarkoittaa sitä, ettemme ole valtavia Herningin MM-kisoja ajatellen tarvittavassa kisarytmissä ja -rutiinissa,” Ruoste sanoo, toivottaen vielä kaikille ratsukoille hyvää onnea ja menestystä.

”Henri Ruosteen poisjäänti on meille iso pettymys”, Ratsastajainliiton urheilujohtaja Jutta Koivula toteaa.

Koulujoukkueessa ovat Emma Kanerva, joka valitsi hevosekseen Greek Airin, Mikaela Soratie, Stella Hagelstam ja Anna Tallberg. Joukkuetta valmentaa maajoukkuevalmentaja Rien van der Schaft ja johtaa Elisabet Ehrnrooth.

”Alkuperäinen tavoitteemme oli pyrkiä saamaan Pariisin osallistumisoikeus sekä koulu- että parajoukkueille, mutta parajoukkueen osalta tämä kaatui Katja Karjalaisen sairastumiseen. Koulujoukkue joutuu nyt tiukalle. Toivotaan, että kaikki pystyvät ratsastamaan omalla tasollaan”, Koivula kertoo.

Pararatsastuksessa pitkäaikainen arvokilpailumenestyjä Karjalainen oli lähdössä MM-kilpailuihin uudella hevosellaan Fabriano Sil. Hän kuitenkin sairastui vakavasti koronaan Ruotsin matkansa jälkeen ja on joutunut olemaan pitkään sairaalahoidossa. Karjalaisen poisjäännin myötä Suomella ei ole parajoukkuetta, mutta Jessica Kerttunen ja Sanna Koskiluhta osallistuvat henkilökohtaiseen kilpailuun.

Vikellyksessä on pitkästä aikaa mukana kaksi yksilökilpailijaa Jessica Laxén ja Anna Kivistö sekä joukkue AG Team, jossa ovat Matilda Mankinen, Pinja Nykänen, Siiri Niemelä, Neea Kostiainen, Minttu Välitalo, Vuokko Toivanen ja Amanda Mankinen. Sekä Toivanen että Nykänen kilpailevat tänä viikonloppuna ikäluokkien Euroopan mestaruuskilpailuissa Unkarissa.

”Laji on kovassa nousussa Suomessa, ja suomalaisten kansainvälinen kilpaileminenkin on lähtenyt kovaan kasvuun. Joukkueenjohtaja Emma Pakkasen mukaan kaikilla on tavoitteenaan tehdä kauden parhaat suoritukset Herningissä. Toiselle kierrokselle tai finaaliin pääseminen olisi kova suoritus.”

Joukkueella on tavoitteenaan Nations’ Cupiin pääsy nyt kun mukana ovat sekä yksinvikeltäjät että joukkue. Paikka on joukkueelle mahdollisuuksien rajoissa.

Esteratsastuksessa ei ole mukana suomalaisia. MM-kilpailut alkavat 6. ja päättyvät 14. elokuuta Herningissä, Tanskassa.
 

Suomen joukkue Herningin MM-kilpailuihin, ECCO FEI World Championships Herning – Denmark 2022

Kouluratsastus
Emma Kanerva – Greek Air (asuinpaikka Saksa)
Mikaela Soratie – Hot Casanova (Alankomaat)
Stella Hagelstam – Mount St John Kom Fairytale (Helsinki)
Anna Tallberg – Grevens Zorro (Tanska)
Valmentaja Rien van der Schaft
Joukkueenjohtaja Elisabet Ehrnrooth

Pararatsastus
Sanna Koskiluhta – Liptona III, ryhmä III (Vaasa)
Jessica Kerttunen – Westside, ryhmä IV (Sipoo)
Valmentaja Janne Bergh
Joukkueenjohtaja Tanja Takkula


Vikellys
Yksinvikellys, naiset
Anna Kivistö (Tampere)
Hevoset Atterupgaards Marlene II/Chrismats PS Z/Quentin Brus
Juoksuttajat Oona Pekkala, Nienke de Wolff

Jessica Laxén (Helsinki)
Hevoset Boston/Noble Star/Quin Af Oesterholm
Juoksuttaja Nanna Klinge

Joukkue - AG Team
Matilda Mankinen (Vantaa)
Pinja Nykänen (Kerava)
Siiri Niemelä (Kellokoski)
Neea Kostiainen (Järvenpää)
Minttu Välitalo (Järvenpää)
Vuokko Toivanen (Jokela)
Amanda Mankinen (Vantaa)
Hevoset Laki/Rumbolt
Juoksuttajat Anni Järvelä, Cornelia Raddatz

Joukkueenjohtaja Emma Pakkanen

Chef de Mission Jutta Koivula


LISÄTIETOA
Tutustu MM-kisojen infosivustoon, jossa kaikkien suomalaisten kilpailijoiden esittelyt ja aikataulut: LINKKI
Järjestäjän Herning 2022 -sivut: LINKKI
Tutustu ratsastuksen eri lajeihin: LINKKI