Hevosalan aluevaaliohjelma 2022 – Hevonen luo hyvinvointia

3.1.2022

Vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoiminnan järjestäminen tulee siirtymään kunnilta uusille hyvinvointialueille. Suomessa järjestetään tammikuussa 2022 ensimmäiset aluevaalit, joissa uusien 21 hyvinvointialueen valitut valtuutetut tulevat päättämään lähipalveluiden järjestämisestä. Hevosalan järjestöt Hippolis, Hippos, MTK ja SRL ovat luoneet yhteisen aluevaaliohjelman, joka koostaa yhteen hevosalan hyvinvointivaikutuksen avaintekijät sekä merkityksen.

 

Hevosella on sosiaali- ja terveydenhoitotyössä monenlaisia rooleja niin ennaltaehkäisevässä kuin kuntouttavassa toiminnassa sekä hyvinvointipalveluissa. Hevonen kuntouttaa fyysisesti ja henkisesti ja harjaannuttaa niin sosiaalisia kuin tunnetaitoja. Esimerkiksi vuonna 2020 Kela korvasi ratsastusterapiaa 2,14 miljoonalla eurolla vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena. 

Hevosurheilulajit tarjoavat mahdollisuuden tasa-arvoisiin liikuntaharrastuksiin ja auttavat sosiaalisen tukiverkoston rakentamisessa sekä syrjäytymisen ehkäisyssä. Ratsastus on toistuvasti koululaiskyselyn yksi toivotuimmista harrastuksista, ja hevosharrastukset ovat hyvin liitettävissä myös harrastamisen Suomen malliin, jossa tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia mahdollistamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. 

Mitä useamman hevosalaa ymmärtävän päättäjän uudet hyvinvointialueet saavat, sitä varmemmin ja laajemmin hevonen on mukana hyvinvoinnin edistämisessä jatkossakin. Jokainen hevonen luo hyvinvointia ja vaurautta myös lähiympäristöönsä työllistämällä ja luomalla mahdollisuuksia hyvin monenlaisille elinkeinoille hevospalveluista rehuntuotantoon ja rakentamiseen. 

Miten vaikutat? 

Ehdokas: tutustu materiaaleihin ja hyödynnä hevosalan faktoja omassa kampanjassasi! Kerro ajatuksistasi äänestäjille ja näy myös somessa: kuvaa itsesi hevosen kanssa, tallissa tai hevosurheilun parissa ja kerro, miten omalta osaltasi edistäisit hevosen hyvinvointivaikutuksia omalla toiminnallasi. Käytä aihetunnistetta #hevonenluohyvinvointia 

Äänestäjä: tutustu hevosalan vaikuttavuuteen ja haasta ehdokkaat! Tunteehan tuleva päättäjäsi hevosalan monipuoliset hyvinvointivaikutukset? 

Jokainen hevosihminen: kerro hevosen hyvinvointivaikutuksista, kysy, keskustele, vaihda ajatuksia. Tutustu hevosalan yhteiseen aluevaalimateriaaliin ja hyödynnä niitä myös omissa kanavissasi! 

Hevosalan aluevaaliohjelma 2021 

Ennakkoäänestysaika kotimaassa 12.-18.1.2022 ja ulkomailla 12.-15.1.2022. 

Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022 

  

Vaikutetaan yhdessä!