Hevoset Bastionissa – Hugo Kogelnig, 14, ja Vermont ensimmäisen Pohjola Grand Prix osakilpailun voittoon

11.6.2023

Kansallisen esteratsastuksen pääkilpailusarja Pohjola Grand Prix’n ensimmäisen osakilpailun 145 cm tasolla Haminassa vei vasta 14-vuotias Hugo Kogelnig Vermontilla. Petra Heikkinen oli Oechie-K:lla toinen ja Susanna Granroth L’Espoir van Doperheidella kolmas. Pohjola Silver Grand Prix osakilpailuvoiton vei Valtteri Gundersy omakasvatillaan Clavina Y. Suomenhevosten oman Pohjola Finnhorse Grand Prix’n osakilpailun voittivat Linnea Haukilehto ja Vionetta.

Hugo Kogelnig ja Vermont. Kuvat Heidi Lammi

 

Pohjola Grand Prix sai historiansa nuorimman osakilpailuvoittajan, kun vasta 14-vuotias, lapsiratsastajien vuoden 2021 EM-hopeamitalisti Hugo Kogelnig ja Vermont saapuivat Oulusta valloittamaan Bastioni areenan. Kogelnig ja Vermont olivat ainoa ratsukko, joka suoritti osakilpailun molemmat kaksi kierrosta ilman virhepisteitä.

”Tämä oli minulle ensimmäinen Pohjola GP, joten kyllä vähän jännitti lähteä radalle. Oli tosi hienoa voittaa ja jäi hyvä fiilis.”

9-vuotiaana kilpailemisen aloittaneen Kogelnigin ratsu, niin ikää 14-vuotias Vermont, on ollut hänellä kilpailtavana kaksi ja puoli vuotta, yhteinen kilpataival alkoi tuolloin 110 cm luokista.

”Kilpailuviikonlopun aikana on tärkeää pitää hevosesta erityisen tarkasti huolta. Vermontia juotetaan ja kävelytetään, ja sen liikettä tarkkaillaan. Tärkeintä on, että hevonen on hyvässä kunnossa”, Kogelnig tietää. Kogelnigilla oli kilpailussa mukana kokenut hevosenhoitaja portugalilainen Emanuel Caetano.

Kogelnig aikoo matkata Haminasta takaisin kotiin Ouluun, jonka jälkeen kesän suunnitelmat vievät Keski-Eurooppaan kilpailemaan.

 

Petra Heikkinen ja Oechie-K

 

Toiseksi osakilpailussa tuli kylmäläläinen Petra Heikkinen ratsunaan Oechie-K. Heikkinen lähti toiselle kierrokselle rasitteenaan 4 virhepistettä, mutta nosti nopealla ja virhepisteettömällä toisen kierroksen radalla asemiaan aina toiselle tilalle asti.

”Ensimmäistä kertaa oltiin kilpailemassa täällä Haminassa. Areenan pienuus vähän jännitti, mutta hevoset tekivät hyvin.”

 

Susanna Granroth ja L'Espoir van Doperheide

 

Pohjola GP’n kolmanneksi tullut Hattel Ridersin Susanna Granroth oli suoritukseensa tyytyväinen. Granroth tullaan näkemään myös ensi viikonlopun Finnderbyssä kahden hevosen voimin, mukaan Ypäjälle L’Espoir van Doperheiden lisäksi lähtee KG Corazon.

”Toisen kierroksen pudotus harmittaa, mutta olen kuitenkin tyytyväinen. Hevonen hyppäsi ensimmäisen kierroksen todella hyvin. Tämä oli sille viime vuonna kilpailupaikkana haastavana, tänä vuonna se oli todella hyvä. Luo oman haasteensa tulla kesken ulkokautta tällaiseen hallimaiseen ja spesiaaliin paikkaan.”

Janna Jensen suistui Hamontin satulasta kesken suorituksen. Pohjola Grand Prix’ssä nähty jännittävältä näyttänyt tilanne päättyi onnellisesti, ja ratsukko voi hyvin.

 

Valtteri Gundersby ja Clavina Y, onnittelemassa SRL:n toiminnanjohtaja Jukka Koivisto (vas), Pohjola Vakuutuksen Teemu Hintsanen ja Hevoset Bastionissa tapahtuman projektijohtaja Fred Sundwall. 

 

Pohjola Silver Grand Prix’n voiton vei 135 cm tasolla omakasvatillaan Clavina Y Nurmijärvellä asuva Valtteri Gundersby.

”Hevonen hyppäsi hyvin. Katsoin tuossa, kun Henkka [Pajulahti] teki uusintaa, että kuinkahan käy, mutta nipin napin oltiin nopeampia. Hyvä viikonloppu, tästä on hyvä jatkaa kautta.”

Toiselle sijalle jäi Gundersbyn tapaan uusinnassa puhtaasti hypännyt Henrikki Pajulahti.

”Meni aika tiukille, täytyy sanoa. Taisin hävitä tuossa kun tulin trippeliltä pystylle kahdeksalla askeleella. Parempi voitti tällä kertaa”, Pajulahti hymyilee.

Pajulahti ja Clara de Bergerac lepäävät Finnderbyn yli, suunnitelmissa on mennä pääsarja Pohjola Grand Prix’tä Myrkyssä.

Kolmanneksi tuli hallitseva Suomen mestari Petra Heikkinen, joka nappasi sunnuntain Pohjola-osakilpailuista kaksi sijoituista.

”Tämä oli aika pikainen visiitti, eilen tultiin hevosten kanssa ja tänään lähdetään. Ensi viikolla kausi jatkuu Ypäjältä”, Heikkinen summaa.

 

Linnea Haukilehto ja Vionetta

 

Suomenhevosten oman Pohjola Finnhorse Grand Prix tasolla 100 cm käynnistyi vantaalaisen Linnea Haukilehdon ja Vionettan voitolla.

”Vionetta on äärimmäisen kiva ja hieno hevonen. Olen ratsastanut sitä kolme vuotta mutta se nousee mukaan tälle Pohjola-tasolle. Se tsemppasi täällä tosi hyvin ja olen tyytyväinen suoritukseen”, Haukilehto kertoo.

Eilisessä verryttelyluokassa jännittänyt Vionetta oli tänään löytänyt itsevarmuutta Bastionin areenalle.

”Jatketaan Vionettan kanssa ehdottomasti tätä Pohjola-sarjaa ja katsotaan, mitä muita suomenhevosten luokkia ehditään tälle kaudelle.”

Toiseksi Finnhorse Grand Prix’llä tuli helsinkiläinen Taru Mattila ratsunaan 13-vuotias ruuna Ruhmeli, ja kolmanneksi viime vuoden Pohjola Finnhorse Grand Prix finaalivoittajat, oripääläinen Noora Turunen ja Ojavallin Nuppu.

”Ruhmeli on luotu estehevoseksi, se on äärimmäisen rohkea ja hyvä hyppääjä”, Mattila kehuu ratsuaan. Mattilan ja Ruhmelin kilpailukausi jatkuu jo tulevana viikonloppuna Ypäjän Finnderbystä, jossa kilpaillaan seuraavat Pohjola-sarjan osakilpailut.

”Oma bravuurini on nämä nopeat ja kapeat areenat, näillä sytyn aina tsemppaamaan hevostakin paremmin. Ollaan läpi talven vain maastoiltu ja tehty ihan muutama estetreeni, se on selkeästi tehnyt hevoselle hyvää, mutta kisakauden myötä palaamme säännöllisempään treenirytmiin”, Turunen kertoo.

 

Kirsi-Marja Kallio (vas), Virpi Nordblad, Sirkka Joukainen ja Liina Hannula

 

Helsinki International Horse Show ja Suomen Ratsastajainliitto palkitsevat yhteistyössä jokaisessa Pohjola-sarjan este- ja koulukilpailussa vapaaehtoistoimijoita, jotka ovat panoksellaan mukana mahdollistamassa kilpailusarjan järjestämistä. Pohjola-sarjan kilpailutapahtumissa järjestävän seuran talkooväki valitsee omin perustein joukostaan vapaaehtoisen, jolle palkinto myönnetään. Kyseessä voi olla vaikkapa seuran kantava voima tai uusi, innokas tulokas. Valinta on vaikea, sillä jokainen vapaaehtoisista on palkinnon arvoinen! Näin Hevoset Bastionissa-kilpailuorganisaatio perusteli valintoja.

Ensimmäinen valinta on jo ensimmäisessä Hevoset Bastionissa mukana ollut luottopakki. Ystävällisellä asenteella, hän on ohjannut, neuvonut ja ratkonut ongelmia. Lisäksi hänen loistavalla hevos- ja paikallistuntemuksellaan ollut tarvetta Hevoset Bastionin Infotiimissä. Tiimipelaajana ehdoton ja joustaa tilanteen niin vaatiessa. Hän on Kirsi-Marja Kallio.

”Olen ollut jo silloin mukana, kun Bastionissa järjestettiin kilpailuita 2000-luvun alussa. Olen tosi iloinen ja otettu tästä palkitsemisesta, tämä tuli kyllä yllätyksenä. Iso kiitos kaikille talkooporukan kavereille!”

Hevoset Bastionissa ensimmäistä kertaa mukana oleva vapaaehtoinen, on yllätyksiä täynnä. Vaikka tapahtuma oli hänelle uusi, otti hän heti tilanteen haltuun. Opastuksen jälkeen täysin itsenäisesti hoiti tehtävänsä. Hän saapui extrana töihin, vaikka vuoroa ei ollutkaan, koska meillä oli tarve. Iloisella asenteella ja tehokkaalla toiminnalla tervetullut lisä Hevoset Bastion tiimiin. Hän on Sirkka Joukainen.

”Näin ensikertalaisena on ollut kyllä tosi kivaa, ja ihanasti kaikki ovat ottaneet mukaan porukkaan! Työtehtävät ovat mukavia ja tänne tulen varmasti myös ensi vuonna”, tunnelmoi Joukainen.

Pohjola Bronze Grand Prix’n ja Pohjola Small Grand Prix’n voittajan ja sijoittuneen löydät täältä

Sarjakilpailusäännöt

Esteratsastuksen Pohjola Grand Prix -osakilpailut 2023
7.-11.6.           Hevoset Bastionissa, Hamina, Etelä-Karjalan Urheiluratsastajat ry 
15.-18.6.         Finnderby, Ypäjä, Ypäjän Hevosopisto Oy  
21.-23.7.         Myrkyn Ratsukarnevaalit, Karijoki, Myrkyn Yksityisratsastajat ry
Pohjola Grand Prix finaali 
25.-27.8.         Tuusulan Ratsastajat, Stable Nova 
Pohjola Play Offs - hallikauden avaus 
22.-24.9.         Ypäjä Horse Show, Ypäjä, BCM Scanhorse Oy
Pohjola Diamond Open & Superfinaalit 
18.-22.10.      Helsinki International Horse Show, BCM Scanhorse Oy  

11.6. Kansallisia kilpailutuloksia, Hevoset Bastionissa

Pohjola Grand Prix, 145 cm A2/A2, 1. osakilpailu
Lähti 10, sijoittui 3
1) Hugo Kogelnig / Vermont, OR, 0-0/60,04
2) Petra Heikkinen / Oechie-K, PKUR, 4-0/52,96
3) Susanna Granroth / L’Espoir van Dorperheide, HARI, 0-4/53,59
Tulokset: LINKKI

Pohjola Silver Grand Prix, 135 cm AM5, 1. osakilpailu
Lähti 20, sijoittui 5
1) Valtteri Gundersby / Clavina Y, RCS, 0-0/40,27
2) Henrikki Pajulajhti / Clara de Bergerac, VRS, 0-0/40,52
3) Petra Heikkinen / Hurby, PKUR, 0-4/36,78
Tulokset LINKKI

Pohjola Finnhorse Grand Prix 100 cm AM5, 1. osakilpailu
1) Linnea Haukilehto / Vionetta, STAR, 0/59,20
2) Taru Mattila / Ruhmeli, HuRa, 3/73,69
3) Noora Turunen / Ojavallin Nuppu, VARSA, 4/59,44
Tulokset LINKKI