Hevoset innostivat ja yhdistivät juhlavuonna

28.2.2018

Tiedote: Mahdollisuuksien hevonen -yhteistyöverkosto / Hippolis


Hanne-Mari Kiuttu ja Jalopeno sekä Heidi Haila ja A. T. Unikuva Hevoset Kaivarissa -estradilla, kuva Anna Aalto, Heasta.

Hevoset innostivat ja yhdistivät juhlavuonna

Hevoset ja hevosala olivat näyttävästi mukana juhlistamassa Suomen satavuotista itsenäisyyttä ja ainoan alkuperäisen hevosrotumme, suomenhevosen, 110-vuotista taivalta. Mahdollisuuksien hevonen -kokonaisuus toteutettiin yhdessä koko hevosalan voimin, lajirajat ylittäen.

Mahdollisuuksien hevonen -tapahtumia järjestettiin yli tuhat eri puolilla Suomea. Vuoden päätapahtuma Hevoset Kaivarissa keräsi 20.-21. toukokuuta toi Helsingin Kaivopuistoon 45.000 katsojaa.

- Kaivarissa vietettiin todellista kansanjuhlaa, kun yli sata hevosta taustajoukkoineen esitteli hevoslajien kirjoa, Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall hehkuttaa.

Juhlavuoden muita kärkitapahtumia olivat Helsinki International Horse Show, Kuninkuusravit, Suomenhevosen päivä ja Suomenratsujen kuninkaalliset. Vuoden käynnisti Kummihevoskampanja, jossa oli mukana lähes 150 turpalähettilästä. Loppuvuonna hevonen puhututti eduskuntatalolla marraskuun Hevosvaltiopäivillä ja vuoden huipensivat itsenäisyyspäivän juhlatapahtumat.

Juhlavuoden teemat ilo, yllätyksellisyys ja kiitollisuus välittyivät niin pienissä kuin isoissa hevosalan tapahtumissa vuoden aikana. Hevonen toi yhteen niin eri ikäluokat kuin toimialatkin. Juhlavuosi sai hevosalan tekemään ennennäkemättömällä tavalla yhteistyötä paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnan tasolla teemalla #yhdessä.

- Koskaan aiemmin hevosala ei ole näyttäytynyt näin yhtenäisenä ja samalla monipuolisena ja rikkaana. Juhlavuosi oli todellista yhdessä tekemisen juhlaa hevosen vetovoimalla, Hippoliksen toiminnanjohtaja Anne Laitinen summaa.

- Suurimmat kiitokset kuuluvat niille tuhansille vapaaehtoisille, jotka tekivät hevosta ja hevosalaa tutuksi juhlavuoden aikana eri puolilla Suomea aina tallin avoimista ovista ja laskiaisriehatapahtumista isoihin alueellisiin ja valtakunnallisiin hevostapahtumiin saakka, hän kiittää.

Suomenhevonen - ainutlaatuinen ja maailman monipuolisin

Juhlinnan keskiössä oli luonnollisesti kansallinen hevosrotumme suomenhevonen, jota on jalostettu puhtaana kantakirjarotuna vuodesta 1907 lähtien. Suomenhevonen on palvellut suomalaisia niin sodassa, työhevosena savotassa ja pelloilla, raviurheilussa ja tänä päivänä yhä useammin ratsun tehtävissä ja terapiatyössä. Suomenhevonen on luotettava kumppani, johon kiteytyy paljon samaa sielun maisemaa kuin suomalaisiin.

Juhlavuonna myös suomenhevosjärjestöt tiivistivät yhteistyötään ja työ rodun elinvoimaisuuden parantamiseksi jatkuu. Maininnan arvoista on, että suomenhevosiin liittyvä tietotaito hyväksyttiin kansallisen elävän perinnön kohteeksi vuonna 2017.

Mahdollisuuksien hevonen -juhlavuosi
- Yli 1000 tapahtumaa ympäri Suomen
- Yli 50 erilaista tekoa kuten erilaiset kimppahevostallit Koskelan Akseli nuorisotoiminnan hyväntekeväisyysravurina, Aulangon Ahkera ja ratsukasvatuskimppa Ypäjä Onerva
- Tuhansia vapaaehtoisia yhdessä hevosalan eteen

Hevoset Kaivarissa
- 45 000 kävijää
- Yli 100 hevosta
- Yli 200 vapaaehtoista
- Yli 4000 tuntia vapaaehtoistyötä
- 1100 tonnia hiekkaa
- Yli 4000 keppariharrastajaa
- 1 saunova hevonen
- 450 ilmaista ämpäriä

Mahdollisuuksien hevonen -yhteistyöverkosto
Hevosalan järjestöt osallistuvat itsenäisyyden juhlistamiseen yhteisellä Mahdollisuuksien hevonen -kokonaisuudella, joka on osa Suomi 100 -ohjelmaa. Projektin koordinoinnista vastaa Hippolis. Suunnittelussa ja toteutuksessa ovat mukana Suomen Ratsastajainliitto, Hippolis – Hevosalan Osaamiskeskus ry, Suomen Hippos ry, Suomen Hevosurheilumuseo ry, Suomenhevosliitto ry, Hevosopisto Oy, Hämeen ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry, Suomen Hevosurheilulehti Oy, Vermon ravirata Oy, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry ja Satakunnan Hevosjalostusliitto ry. Lisätietoa: LINKKI