Hevosopisto osti ori Taikurin

1.6.2010

Oktaavian ja Ullerin isä jää Ypäjälle

Ori Taikuri on siirtynyt Hevosopiston omistukseen ja jää pysyvästi Ypäjälle. 

- Saimme mahdollisuuden Taikurin hankintaan sen edellisen omistajan MTT:n vähentäessä hevosiaan. Se on hieno ori, jonka jälkeläiset osoittavat sen olevan huippuluokan periyttäjä. Sen vahvistavat mm. suomenennätystammojen Oktaavian ja Ullerin huikea menestys vuonna 2009, kertoo toimitusjohtaja Petri Meller Hevosopistolta.

Valtion hevosjalostuslaitoksen kasvattamalla Taikurilla on 172 jälkeläistä, joista 10 on valiojuoksijoita 29 tähtijuoksijaa. Kuninkuuskilpailuissa jälkeläisistä ovat juosseet ori Jörkka ja vuoden 2009 kuningatarkilpailun kakkonen Oktaavia. Muita hyvin menestyneitä jälkeläisiä ovat mm. vuoden 2000 Satakunta-ajon voittaja Harjun Humina ja Taikova.   

Taikuri on syntynyt vuonna 1987. Sen isä on Suikku, joka on yksi kaikkien aikojen parhaita juoksijaperiyttäjiä. Emä Muiston Piiru (s. 1975, ennätys oli 25,9) tulee sekin suvullisesti kovalta emälinjalta.   

- Taikuri on aikanaan ollut jälkeläistilaston kärkioriita, mutta viime vuosina sitä on käytetty siitoksessa melko vähän. Nyt Taikuria on vielä mahdollista ja syytä käyttää, painottaa Meller.

Hevosopiston oma siitos- ja jalostustoiminta on pienimuotoista ja liittyy kiinteästi ammatilliseen koulutukseen.

- Meille syntyy vuosittain muutamia varsoja, joista esim. viime vuonna vain kaksi oli juoksijoita. Haluamme tietenkin varsojen olevan hyviä, ovat ne sitten ratsu- tai ravisukuisia. Haluamme myös, että tietyt suomenhevosten ypäjäläiset sukulinjat säilyvät, jatkaa Meller.